Senatorul doljean Mario Ovidiu Oprea pune degetul pe rana sistemului sanitar românesc şi le aminteşte colegilor parlamentari că România este una dintre ţările unde mortalitatea în spitale se află la cote alarmante.

De Ziua Mondială a Sănătăţii, Mario Ovidiu Oprea a făcut un bilanţ al sistemului sanitar românesc şi l-a postat pe blogul personal. “Probabil că am trăi mai mult. Dacă fiecare sistem ne-ar ucide mai puţin. Dacă nu ne-am încăpăţâna să stagnam în fruntea clasamentelor care arată Europei cât de mulţi putem muri, câţi dintre noi nu se mai pot vindeca şi câţi dintre noi primesc pe nedrept condamnarea de a trăi în preajma celor care nu au remuşcări. Ziua Mondială a Sănătăţii este pentru România dimineţilor mele, lecţia morţii nevinovate. Sau lecţia tulburătoare pe care unii o primesc în faşă, alţtii atunci când cred că au crescut frumos şi restul când speră că bătrâneţea aduce linişte, nu chin. Nu ne putem ura sănătate între noi. Poate pentru că atunci când rostim aceste cuvinte, mintea ne este asasinată de faptul că România continuă să aibă cel mai mare procent al mortalităţii infantile de pe continent. Peste 2.250 de copiii cu vârsta mai mică de un an au murit anul trecut”, susţine Mario Ovidiu Oprea în postarea sa de pe blogul personal.

Liberalul susţine că România se află printre primele ţări cu o mortalitate ridicată în spitale şi maternităţi. “În dimineţile României mele am aflat că decesele în spitale şi maternităţi deţin supremaţia (de la 68.9% în 1990, la 74.3% în 2004, respectiv 73.6% în 2006) cu menţiunea că numărul lor este în continuă creştere. Pentru că avem dreptul de a ne naşte şi o mie de obligaţii de a muri. În mizeria unui salon de spital, în aşteptarea ambulanţei, sub ochii celor dragi, în faţa celor care stau cu braţele cruciş. Să mai spun că lecţia morţii nevinovate o simt şi acei copii seropozitivi care, din vina unor nesăbuiţi au fost contaminaţi cu sânge infectat la începutul anilor ’90. De aceea, din nou, suntem primii între ţările europene ca numar de copii cu HIV-SIDA. Mai bine ne-am ura noroc şi am înghiţi în sec. O altă statistică arată că 5.000 de copii cu boli cardiace mor în fiecare an în România, pentru că nu sunt diagnosticaţi la timp. Şi aici, urcăm pe treapta cea mai înaltă. Fiindcă am ales să ciuruim un sac al sănătăţii, în loc să specializam oameni cu potenţial. Pentru că, întrebaţi fiind de şansele bolnavilor de cancer captivi „în inima land-ului păgubaş”, angajaţii Ministerului Sănătăţii au expediat trei rânduri de cifre triste. Pentru că, pentru ei, la asta se reduce amar sau nu, traiul unui român. Pentru că, în viziunea lor, chetele sociale care ajută la “expulzarea fericită” a celor cu cancer în lumea altor posibilităţi, nu sunt o dovadă a neputinţei lor”, mai susţine politicianul. Acesta este de părere că Ziua Mondială a Sănătăţii reprezintă ziua în care României i se va termina perfuzia.

Sursa: www.lupamea.ro