Vi s-a întâmplat poate să nu vă puteţi stăpâni râsul în timpul unei înmormântări sau aţi avut tendinţa de-a vă comporta cu prea multa voioşie într-o situaţie socială legată de moarte? De vină este un mecanism cerebral care poate suprima emoţiile în contextul gândurilor despre moarte.

Expertii argumentează că, creierul uman are un mecanism care ne încurajează să ne gândim la partea frumoasă a vieţii chiar şi când ne confruntăm cu gânduri legate de moarte.

Shihui Han de la universitatea din Beijing a imaginat împreună cu colegii săi un test pentru reacţia creierului uman la stimuli macabri. Cercetătorii au proiectat pe un ecran, în faţa subiecţilor, cuvinte legate de moarte (cimitir, omor, decapitare, cadavru etc.), dar şi cuvinte negative sau neutre, în timp ce subiecţii erau conectaţi la scannere cerebrale.

În urma analizării datelor, cercetătorii au descoperit că procesarea cerebrală a temelor macabre inhibă activitatea zonelor cerebrale care controlează conştiinţa şi expresia emoţională, dar şi o activitate scăzută în centrii care regularizează emoţiile şi prepară răspunsurile la stimuli ameninţători sau neplăcuţi.