Renuntarea la fumat amelioreaza nu doar starea de sanatate, ci si starea de dispozitie a fostilor fumatori, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, informeaza dailymail
Multi fumatori isi aprind o tigara in anumite situatii, considerand ca aceasta ii ajuta sa isi invinga anxietatea in timpul unor perioade stresante.
Potrivit cercetatorilor americani de la Universitatea Brown si de la University of Southern Carolina, renuntarea la fumat ii face pe oameni sa devina mai fericiti, iar efectele benefice se mentin atat timp cat aceste persoane reusesc sa isi invinga dependenta de nicotina.
Savantii americani afirma ca renuntarea la fumat nu ar trebui sa fie considerata, asa cum se tem multi dintre fumatori, un sacrificiu de natura psihologica facut de dragul propriei sanatati fizice.
Profesorul Christopher Kahler de la Universitatea Brown, coordonatorul acestui studiu, a declarat: "Daca oamenii renunta la fumat, simptomele lor depresive dispar, insa, daca ei recidiveaza, atunci proasta dispozitie revine la randul ei".
Cercetatorii americani au efectuat acest studiu pe un esantion de 236 de persoane - barbati si femei - care incercau sa renunte la fumat. Voluntarii au primit plasturi cu nicotina, au beneficiat de sedinte de consiliere psihologica si au fost de acord sa renunte la fumat la o data prestabilita.
Voluntarii au fost testati apoi pentru depistarea simptomelor depresive cu o saptamana inainte de aceasta data, iar apoi, din nou, dupa doua, opt, 16 si 28 saptamani.
Aproape jumatate dintre voluntari, care nu au reusit niciodata sa renunte la fumat, au ramas cei mai nefericiti dintre pacienti, pe durata intregului studiu.
Doar o cincime dintre voluntari au reusit sa renunte la fumat inainte de testarea efectuata la doua saptamani dupa data prestabilita, iar o sesime dintre voluntari au reusit sa nu mai fumeze pana la testul urmator, efectuat in a opta saptamana dupa data prestabilita. Tot o sesime dintre pacienti au reusit sa nu fumeze deloc pe durata intregului studiu.
Savantii americani au constatat ca persoanele care au renuntat la fumat erau cele mai fericite, iar starea buna de dispozitie a acestora s-a mentinut la un nivel constat pe parcursul studiului.
Voluntarii care au renuntat temporar la fumat au fost fericiti in perioada in care nu au fumat, insa starea lor de dispozitie s-a inrautatit semnificativ dupa ce au reinceput sa fumeze.
Coordonatorul studiului a declarat: "in trecut se credea ca oamenii fumeaza deoarece fumatul ar prezenta anumite proprietati antidepresive, iar atunci cand ei renunta la fumat, risca sa declanseze o depresie. Ceea ce este surprinzator, insa, este faptul ca atunci cand am masurat starea de dispozitie a fumatorilor, chiar si atunci cand ei au renuntat la acest viciu doar pentru o scurta perioada de timp, aceste persoane prezentau deja mai putine simptome depresive".