Pagina 1 din 2 1 2 UltimaUltima

Noi scriem cu î din i


 1. #1
  zit
  zit este deconectat
  GURU zit's Avatar zit are ceva special... zit are ceva special...
  Data de inscriere
  01-10-2005
  Locaţie
  Spaniei
  Varsta
  42
  Sex
  M
  Mesaje
  2,159
  Mesaje bazar
  159
  Putere Reputatie
  39
  Reputatie
  105
  Puncte CF
  65.0
  Usergroups:

  Noi scriem cu î din i

  Noi scriem cu î din i

  de Diana Caloianu


  ATITUDINE ● Excesul de zel a bătut logica şi a schimbat gramatica
  În 1993 ne-am trezit cu noi reguli ale Academiei Române: "De azi scriem cu î din a!", ni s-a spus.Şi ne-am conformat. Ba, mai mult, eu nu mai sînt, nici ei nu mai sînt, nici ele nu mai sînt. Toţi sunt! Pentru că aşa vor academicienii. Chiar dacă nu lingviştii din Academie au hotărît schimbarea. Noi ne opunem!


  La 14 ani de la schimbarea impusă de Academia Română, Jurnalul Naţional a hotărît să revină la scrierea cu î din i şi forma de indicativ prezent a verbului "a fi", "sînt", la persoanele I singular şi a III-a plural. Demersul nostru este susţinut de lingvişti şi de logică, împotriva regulilor aberante care au dus la scrierea cu î din a şi "sunt". Printre ultimele dorinţe exprimate de George Pruteanu a fost aceea de a se reveni la vechile reguli. Mai bine mai târziu decît niciodată.


  "SOLDAŢII" LIMBII. Deşi s-a impus regula Academiei, nu toţi s-au supus. Formele de indicativ prezent ale verbelor din limba română vin toate din conjunctivul prezent al limbii latine, deci forma "sunt" nu se justifică. "Sînt" din română vine din latinescul "sint" de la conjunctiv, nu din "sînt" de la indicativ. Cît despre cuvintele pe care le scriem cu î din a şi care ar fi fost "bolşevizate" prin î din i, le putem aminti celor care susţin teoria că doar cîteva s-au format prin închiderea vocalei "a" la "î". Avem multe cuvinte provenite din slavonă, maghiară, bulgară, greacă şi chiar din latină care conţin î provenit din i, nicidecum din a. Unul dintre combatanţii î-ului din a este şi astăzi Romulus Vulpescu, cel care a avut grijă să ne amintească în nenumărate rînduri că nu sîntem obligaţi să ne supunem unei reguli aberante. "Reforma ortografică din martie 1993 (intrată în vigoare în ianuarie 1994), propusă în 1992 de Academia Română care i-a stabilit normele pentru limba noastră, recomandă, în esenţă, generalizarea scrierii cu «â». Deşi prezentată drept «lege», hotărîrea este numai o recomandare, de conţinutul căreia se poate ţine sau nu seama: în consecinţă, respectarea ei nu este obligatorie", scria omul de cultură în "Nota liminară" a cărţii sale de "rime", "Vechituri & Novitale", republicată anul trecut. "Avînd o formaţie filologică (limba şi literatura română: licenţă dobîndită în 1995, la Universitatea din Bucureşti), nu accept această reformă şi scriu şi astăzi cu «î», cum am făcut-o din 1953 încoace, admiţînd, întocmai ca majoritatea lingviştilor profesionişti, scrierea cu «â» doar în cazul particular al numelui propriu «România» (cu întreaga familie de cuvinte)", îşi argumentează protestul Romulus Vulpescu în aceeaşi scriere.


  VINOVĂŢIE. Poetul îi condamnă pe toţi cei care au făcut posibilă schimbarea regulii, fie şi prin abţinere. "Sînt extraordinar de încîntat că pentru prima oară în viaţa mea un demers al meu de interes public este îmbrăţişat de un mare cotidian. Nici un lingvist serios nu a cedat la această... nici nu ştiu cum s-o numesc! E o prostie! În cazul acesta şi abţinerea e tot o vină. Pentru un necunoscător nu e ceva important. E o nenorocire ce s-a întîmplat. Sistemul editorial s-a dat peste cap, la fel şi învăţămîntul. Modificarea a avut repercusiuni la care nici nu te aşteptai", spune Romulus Vulpescu. Totul a pornit de la un soi de exces de zel al celor care şi-au dorit cu orice preţ o schimbare prin care să justifice şi la nivel lingvistic trecerea într-o nouă etapă a culturii române. Numai că, aşa cum legea gravitaţiei nu poate fi schimbată de cîte ori se răstoarnă un sistem politic, modificarea regulilor gramaticale este la fel de aberantă dacă are la bază această motivaţie. "Cum ar fi să decidem noi schimbarea regulilor din matematică? Ar cădea podurile şi clădirile peste noi. Dar cînd vine vorba despre limbă, toţi pot să-şi dea cu părerea. În ţara asta toată lumea se pricepe la lingvistică şi la fotbal", spune, cu umor, Romulus Vulpescu. S-a spus de nenumărate ori despre noi, românii, că exagerăm de dragul exagerării. Că sîntem "mai catolici decît Papa" şi încercăm cu orice preţ să ieşim în evidenţă prin ceea ce facem.


  TESTAMENT. George Pruteanu dorea să se scrie cu "î" şi cu "sînt"

  ISTORIA "SUPRACORECTITUDINII". Dacă demersul Şcolii Ardelene şi toate exagerările cărturarilor de atunci au fost justificate de nevoia de cucerire a integrităţii naţionale, schimbarea pe care a făcut-o Academia Română după decembrie ’89 nu are nici o bază. Dar are o istorie cel puţin stranie. Aproape un banc: "Regulile ortografice din ’65, care au fost acuzate că au «bolşevizat» ortografia – ceea ce este o tîmpenie! – uniformizează folosirea lui î, cu o singură excepţie – România, cu familia de cuvinte. Iar regulile din ’93 impun sute de excepţii, mărind numărul derogărilor de la norma recomandată chiar de Academie. Orice om de bună credinţă înţelege deosebirea între o regulă unitară, care prevede o singură excepţie, şi o regulă aleatorie, care autorizează sute de excepţii", explică Romulus Vulpescu. Omul de cultură aminteşte faptul că şi ideea de latinitate pe care trebuie s-o arătăm cu orice preţ este un fals. "Păi «rîpă» vine din limba latină, din «ripa», la fel «rîu», din «rivus». Lasă că «fîntînă» vine de la «fontana», cu «o» închis. Şi francezii au vrut să facă o nebunie, dar în final a învins logica. Ortografia noastră este fonetică. Poate părea ciudat ca într-o ţară în care se moare de foame – la propriu! – ne zbatem pentru o problemă de scriere, dar nu putem să-i lăsăm pe unii să-şi bată joc de limba română cum vor", comentează Romulus Vulpescu excesul de zel al academicienilor care au schimbat gramatica.

  Sursa: http://www.jurnalul.ro/articole/1216...iem-cu-i-din-i

  de asemenea puteţi citi aici: http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/de...i-din-i~ni44l5 cam acelaşi lucru.
  fiind un topic dedicat limbii române, voi sterge orice aberaţie, şi orice post cu k şi sh.

 2. #2
  Rocker Methos's Avatar Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor
  Data de inscriere
  04-01-2006
  Sex
  M
  Mesaje
  633
  Mesaje bazar
  1
  Putere Reputatie
  31
  Reputatie
  863
  Puncte CF
  253.0
  Usergroups:
  Academia Romana a impus REVENIREA la scrierea cu "â" si "sunt", asa cum se practica inainte de perioada comunista. Nu cred ca, intre toate masurile catastrofale impuse de regimul comunist, scrierea cu "î" sa fi fost decisa de un real interes pentru frumusetea limbii romane, ca urmare a unor studii obiective, ci mai degraba a indicatiilor partidului si a conducatorilor scoliti la moscova (care or fi fost scoliti dintre ei).
  Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

 3. #3
  zit
  zit este deconectat
  GURU zit's Avatar zit are ceva special... zit are ceva special...
  Data de inscriere
  01-10-2005
  Locaţie
  Spaniei
  Varsta
  42
  Sex
  M
  Mesaje
  2,159
  Mesaje bazar
  159
  Putere Reputatie
  39
  Reputatie
  105
  Puncte CF
  65.0
  Usergroups:
  exact cum mă aşteptam, nu ai inţeles nimic din acel articol.

  apropo, uite ce face mîndra noastră academie română: http://www.hotnews.ro/articol_73837-...iei-Romane.htm

 4. #4
  Oldtimer soqarit's Avatar soqarit este un nesuferit
  Data de inscriere
  26-05-2007
  Locaţie
  西安 / 陕西
  Sex
  M
  Mesaje
  1,090
  Mesaje bazar
  4
  Putere Reputatie
  0
  Reputatie
  -85
  Puncte CF
  40.0
  methos, vorbesti prostii.

  cind a fost facuta acea modifica de academia romana in 1953, a fost una din cele mai bune modificari intr-o limba si asa greoaie.
  s-a hotarît trecerea la regula "un fonem, un grafem". singura chestie ce s-a pastrat a fost la "român" si la cuvintele derivate avindu-l ca bază pe acesta. lingvisti importanti, cum e de exemplu eugen coşeriu, sint de parere ca şi aceasta forma e o aberaţie a limbii si a propus forma de "romîn".

  in limba romana unele cuvinte, care au venit din latina, au suferit trasformări, ducind la mai multe tipuri de "î".

  "cîmp", rezultat din "campus", cu alte cuvinte trebuia sa fie "â"
  "vînt", care a venit din "ventus"/"vento", (nu mai tin minte forma latină), deci normal ar fi trebuit sa fie un "ê"
  ... si asa mai departe.
  in total erau vreo 5 forme de "î" - ŭ,ô,î, â,ê - (nu imi mai aduc aminte exemple pentru toate), care trebuiau scrise diferit. asa ca academia a spus ca pentru acelasi sunet sa se foloseasca aceeasi litera.

  in 1993, academia intr-un exces de zel, a facut modificarea modificarii din 1953, ajungindu-se la ora actuala sa scrie lumea "sânt" in loc de "sînt" sau chiar "sunt". si au complicat treaba si mai mult cu scrierea la inceputul si sfirsitul cuvintului sau la cuvintele compuse a formei "î", iar in interiorul cuvîntului a formei "â".
  Last edited by soqarit; 12-03-2009 at 12:09.
  arta este o piramidă inutilă construită în mijlocul deşertului. la baza ei se pişă şacalii iar semidocţii încearcă să se caţere în vîrf.
  defechez pe al vostru bun gust.

 5. #5
  zit
  zit este deconectat
  GURU zit's Avatar zit are ceva special... zit are ceva special...
  Data de inscriere
  01-10-2005
  Locaţie
  Spaniei
  Varsta
  42
  Sex
  M
  Mesaje
  2,159
  Mesaje bazar
  159
  Putere Reputatie
  39
  Reputatie
  105
  Puncte CF
  65.0
  Usergroups:

 6. #6
  xan
  xan este deconectat
  Custom User Title xan's Avatar xan este deja o vedeta xan este deja o vedeta xan este deja o vedeta xan este deja o vedeta xan este deja o vedeta xan este deja o vedeta xan este deja o vedeta xan este deja o vedeta xan este deja o vedeta xan este deja o vedeta
  Data de inscriere
  03-10-2005
  Varsta
  33
  Sex
  M
  Mesaje
  6,189
  Mesaje bazar
  42
  Putere Reputatie
  58
  Reputatie
  1475
  Puncte CF
  86.5
  Usergroups:
  ce tâmpenie
  numai porcu putea sa deschida un thread din asta

 7. #7
  Rocker Methos's Avatar Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor
  Data de inscriere
  04-01-2006
  Sex
  M
  Mesaje
  633
  Mesaje bazar
  1
  Putere Reputatie
  31
  Reputatie
  863
  Puncte CF
  253.0
  Usergroups:
  Nu vad unde anume vorbesc eu prostii, tot ce am spus e ca inainte de comunisti se scria cu î din a si ca nu am incredere in deciziile luate de sistemul comunist. Prima parte e un fapt verificabil iar cea de-a doua e o opinie personala. De altfel, daca tot s-a luat hotararea sa se scrie fiecare sunet printr-un singur semn, acel semn poate sa fie foarte bine î din a si nu î din i. Dar oricum ortografia unei limbi nu mi se pare un lucru de supus opiniei publice; daca lingvistii care sustin scrierea cu î din i considera ca au dreptate, atunci sa convinga Academia Romana sa schimbe respectivele norme.
  Si, zit, fi dragut, de-acum cand mai postezi vreun articol, scrie si ce ar trebui sa inteleaga lumea din acel articol, ca sa poti inchide Thread-ul mai repede.

 8. #8
  Oldtimer soqarit's Avatar soqarit este un nesuferit
  Data de inscriere
  26-05-2007
  Locaţie
  西安 / 陕西
  Sex
  M
  Mesaje
  1,090
  Mesaje bazar
  4
  Putere Reputatie
  0
  Reputatie
  -85
  Puncte CF
  40.0
  methos, ai idee cine face parte din academia romana? si nu, nu ma refer la cei care sint comunisti sau nu. ma refer domeniile de care apartin si cum s-a votat in 1993. da, se voteaza asemenea schimari. academia romana a ignorat total ce au spus linvistii, chiar si unii cum sint cei de la intitutul "philippide" de la iaşi, care au fost destul de vehementi. deci da, le dau credit comunistilor si nu celor din 1993. nu tot ce au facut comunistii a fost rau.

  deci da, vorbesti prostii. prostii din ce in ce mai mari.

  limba latina, pe care o folositi sa explicati o anume latinitate a poporului roman, nu avea nici litera î si nici â, dar luînd-o logic, deoarece î era mult mai frecvent in scrierea cuvintelor, era normal sa se renunte la â, care si inainte de 1953 se folosea oricum doar in cuvintele derivate din român.
  arta este o piramidă inutilă construită în mijlocul deşertului. la baza ei se pişă şacalii iar semidocţii încearcă să se caţere în vîrf.
  defechez pe al vostru bun gust.

 9. #9
  Rocker Methos's Avatar Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor Methos este un nume cunoscut tuturor
  Data de inscriere
  04-01-2006
  Sex
  M
  Mesaje
  633
  Mesaje bazar
  1
  Putere Reputatie
  31
  Reputatie
  863
  Puncte CF
  253.0
  Usergroups:
  Pai, sa ne intelegem: din 1904 pana in 1953 se scria cu â in interiorul cuvintelor si cu î la inceputul lor. Si chestia asta era valabila pentru toate cuvintele nu "doar in cuvintele derivate din român".
  Pentru simplificarea ortografiei mi se pare o idee buna adoptarea unui singur semn pentru scrierea sunetului in chestiune, problema e ca daca folosim î, automat vom avea doua semne pentru acest sunet pentru ca va exista in continuare exceptia familiei de cuvinte provenite din roman. Mi se pare mai logic sa se adopte semnul â, caz in care am avea cu adevarat cate un singur semn pentru fiecare sunet.

 10. #10
  Eros Lucian Prejbeanu's Avatar Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Lucian Prejbeanu este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist.
  Data de inscriere
  05-10-2005
  Locaţie
  Craiova, Romania
  Varsta
  38
  Sex
  M
  Mesaje
  15,158
  Mesaje bazar
  228
  Putere Reputatie
  103
  Reputatie
  11236
  Puncte CF
  49165.0
  Usergroups:
  deja cocalarii si pitipoancele scriu cu â peste tot
  Daca ântelegeţi ce vreau sa spun
  The message above is my opinion and only mine, no influences and no official statement so if you think it's wrong, you may be right, I'm just human you know...
  "Only two things are infinite, the Universe and human stupidity, and I'm not sure about the Universe." - Albert Einstein ...

 11. #11
  Member user18's Avatar user18 reprezinta o cantitate neglijabila
  Data de inscriere
  02-01-2009
  Varsta
  34
  Sex
  M
  Mesaje
  239
  Mesaje bazar
  689
  Putere Reputatie
  23
  Reputatie
  10
  Puncte CF
  18.0
  Citat Mesaj iniţiat de Eros Vezi mesajele
  deja cocalarii si pitipoancele scriu cu â peste tot
  Daca ântelegeţi ce vreau sa spun
  ai perfecta dreptate toti scriu "ami"(âmi)
  Date contact: 0742290396 / 0767434973
  id mess: dragosnicusorsef


  vand\schimb: Nokia 5220 Xpress music , Sony Ericsson K800i cyber shot

 12. #12
  Moderator v1peritza's Avatar v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist.
  Data de inscriere
  29-03-2007
  Sex
  F
  Mesaje
  1,808
  Mesaje bazar
  169
  Putere Reputatie
  34
  Reputatie
  5291
  Puncte CF
  40.5
  Usergroups:
  "deci" mie se pare o tâmpenie. eu am învăţat să scriu cu â şi sunt şi nu o să mă pot dezobişnui că aşa vor ei.
  dacă nu sunt în stare să se hotărască să întrebe pe altcineva, poate îl învie pe săracu pruteanu, să le explice el iar.
  oricum, scrierea cu â sau î mi se pare un mizilic pe lângă nicio/niciun/mai-mult-ca-perfectul şi ce alte modificări au mai făcut ei.
  jur că nu mai ştiu cum să scriu corect (parcă totuţi am înţeles că se acceptă ambele variante), dar să scriu "nicio problemă" nu se va întâmpla niciodată, pentru că mi se pare cea mai mare dobitocenie posibilă. oricât ar fi ei de învăţaţi!

 13. #13
  Dim
  Dim este deconectat
  Addicted! Dim's Avatar Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor
  Data de inscriere
  15-05-2008
  Varsta
  36
  Sex
  M
  Mesaje
  1,809
  Mesaje bazar
  37
  Putere Reputatie
  32
  Reputatie
  954
  Puncte CF
  40.0
  Usergroups:
  Nu e o dobitocie, este un cuvant compus care se intalneste in alte limbi romanice (vezi spaniola: ninguno, ninguna), doar ca nu consider utila introducerea in limba a acestor forme compuse in locul vechii forme, este un lucru fortat, nenatural, nu un lucru pe care il cere limba.

  Cat despre î si â, si eu m-am obisnuit cu actualele reguli, dar sunt de acord cu punctul de vedere exprimat de regretatul George Pruteanu, de altfel am vazut ca exista numeroase publicatii care nu respecta hotarirea Academiei Romane si scriu in continuare cu î din i.
  --
  Χριστός σε αγαπάει

 14. #14
  Moderator v1peritza's Avatar v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist.
  Data de inscriere
  29-03-2007
  Sex
  F
  Mesaje
  1,808
  Mesaje bazar
  169
  Putere Reputatie
  34
  Reputatie
  5291
  Puncte CF
  40.5
  Usergroups:
  pai poate in limba lor asa se scrie, impreunat, ca asa cere ortografia, lingvistica, exprimarea, etc.
  dar la noi intrece limita bunului simt, iar cei care sustin ca e mai corect nicio decat nici o nu mi se pare ... cu toti boii acasa, sa ma exprim "plastic"

 15. #15
  Maniac liwiu_evo's Avatar liwiu_evo are ceva special... liwiu_evo are ceva special...
  Data de inscriere
  14-04-2007
  Locaţie
  in spatele tau cu farurile stinse
  Varsta
  28
  Sex
  M
  Mesaje
  4,036
  Mesaje bazar
  300
  Putere Reputatie
  45
  Reputatie
  136
  Puncte CF
  7.0
  Usergroups:
  da' ei or sti sa scrie corect? cine sunt lingvistii? un grup de oameni care stabilesc din cand in cand niste reguli bazate pe marea majoritate, care, daca sunt semianalfabeti sau vine vreun curent din asta "modern" si cool, vor influenta si pe ceilalti.

  daca eu vreau sa folosesc î din a si sunt, ca asa mi-a zis doamna educatoare, asa o sa folosesc.
  Edited by MOD - Semnatura. Forumul permite si crearea unei semnaturi care sa apara la sfarsitul mesajelor tale; aceasta ar trebui sa fie o fraza scurta, un citat celebru, eventual o gluma, dar care sa nu aiba dimensiuni prea mari. De asemenea nu sunt permise link-uri directe sau tag-uri catre: site-uri, anunturi de mica publicitate, publicitate de orice fel. Ne rezervam dreptul de a edita semnaturile ce incalca regulamentul forumului fara a avertiza utilizatorul;

 16. #16
  Moderator v1peritza's Avatar v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. v1peritza este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist.
  Data de inscriere
  29-03-2007
  Sex
  F
  Mesaje
  1,808
  Mesaje bazar
  169
  Putere Reputatie
  34
  Reputatie
  5291
  Puncte CF
  40.5
  Usergroups:
  liwiu_evo, asta incercam si eu sa spun .. oricate facultati, mastere si doctorate ar face, nu pot lua decizii pentru o tara intreaga, si nu pot schimba ortografia si gramatica dupa bunul plac.
  adica ma gandesc ca trebuie sa faca niste studii aprofundate, despre cum se scrie in latina, ca din latina provine limba noastra, ca trebuie sa gandeasca si logic, daca si cum suna bine si CORECT.
  ma rog, cei mai afectati sunt copiii care acum merg la scoala, si in clasa I ii pune invatatoarea sa scrie cu î din a, si in clasa a doua ii pune sa scrie cu î din i.
  pentru restul, care au invatat de mult cum sa scrie si sa vorbesca in mod corect, nu cred sa aiba vreo influenta, pentru ca fiecare va folosi forma pe care a invatat-o.
  parerea mea!

 17. #17
  Maniac liwiu_evo's Avatar liwiu_evo are ceva special... liwiu_evo are ceva special...
  Data de inscriere
  14-04-2007
  Locaţie
  in spatele tau cu farurile stinse
  Varsta
  28
  Sex
  M
  Mesaje
  4,036
  Mesaje bazar
  300
  Putere Reputatie
  45
  Reputatie
  136
  Puncte CF
  7.0
  Usergroups:
  Citat Mesaj iniţiat de v1peritza Vezi mesajele
  liwiu_evo, asta incercam si eu sa spun .. oricate facultati, mastere si doctorate ar face, nu pot lua decizii pentru o tara intreaga, si nu pot schimba ortografia si gramatica dupa bunul plac.
  adica ma gandesc ca trebuie sa faca niste studii aprofundate, despre cum se scrie in latina, ca din latina provine limba noastra, ca trebuie sa gandeasca si logic, daca si cum suna bine si CORECT.
  ma rog, cei mai afectati sunt copiii care acum merg la scoala, si in clasa I ii pune invatatoarea sa scrie cu î din a, si in clasa a doua ii pune sa scrie cu î din i.
  pentru restul, care au invatat de mult cum sa scrie si sa vorbesca in mod corect, nu cred sa aiba vreo influenta, pentru ca fiecare va folosi forma pe care a invatat-o.
  parerea mea!
  o sa ajungem sa scriem "D0mNul3 diR3ktoR" in cereri, ca asa folosesc o parte din cei care constituie viitorul tarii. o sa folosim k, j(mijto, jmeker), o sa folosim limbajul alfanumeric c4 aja 3 k00l. sunt de acord cu faptul ca evoluam, ne afla intr-o continua miscare, dar asta e prea de tot.
  Edited by MOD - Semnatura. Forumul permite si crearea unei semnaturi care sa apara la sfarsitul mesajelor tale; aceasta ar trebui sa fie o fraza scurta, un citat celebru, eventual o gluma, dar care sa nu aiba dimensiuni prea mari. De asemenea nu sunt permise link-uri directe sau tag-uri catre: site-uri, anunturi de mica publicitate, publicitate de orice fel. Ne rezervam dreptul de a edita semnaturile ce incalca regulamentul forumului fara a avertiza utilizatorul;

 18. #18
  Dim
  Dim este deconectat
  Addicted! Dim's Avatar Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor Dim este un nume cunoscut tuturor
  Data de inscriere
  15-05-2008
  Varsta
  36
  Sex
  M
  Mesaje
  1,809
  Mesaje bazar
  37
  Putere Reputatie
  32
  Reputatie
  954
  Puncte CF
  40.0
  Usergroups:
  Citat Mesaj iniţiat de liwiu_evo Vezi mesajele
  o sa ajungem sa scriem "D0mNul3 diR3ktoR" in cereri, ca asa folosesc o parte din cei care constituie viitorul tarii. o sa folosim k, j(mijto, jmeker), o sa folosim limbajul alfanumeric c4 aja 3 k00l. sunt de acord cu faptul ca evoluam, ne afla intr-o continua miscare, dar asta e prea de tot.
  De fapt o sa revenim la o scriere mai apropiata de cea chinezeasca, vom folosi pictograme si smileys in locul unor cuvinte.
  --
  Χριστός σε αγαπάει

 19. #19
  Make a Little Happymess Wrajitorul's Avatar Wrajitorul are reputatia dezactivata
  Data de inscriere
  03-10-2005
  Sex
  M
  Mesaje
  3,505
  Mesaje bazar
  219
  Putere Reputatie
  45
  Reputatie
  828
  Puncte CF
  40.0
  Usergroups:
  aproape o tara intreaga e incapabila sa scrie corect lucruri de bun simt si voi va certati pe`o litera.

  soqarit la fel, mereu pe langa subiect precum atributu, vorbeste mult, da exemple, face istoric, deux ex machina, dar nu spune nimic.

  â.
  Last edited by Wrajitorul; 15-03-2009 at 14:39.
  Colors made sounds in his mind. And he learned to play those sounds on his instrument. Green, with its infinite variations, was his most subtle harmony. The Listeners came, took him from his home to a house in a deep Deciduous Forest and listened as his music was played through perfect speakers on the roof of his house.

 20. #20
  zit
  zit este deconectat
  GURU zit's Avatar zit are ceva special... zit are ceva special...
  Data de inscriere
  01-10-2005
  Locaţie
  Spaniei
  Varsta
  42
  Sex
  M
  Mesaje
  2,159
  Mesaje bazar
  159
  Putere Reputatie
  39
  Reputatie
  105
  Puncte CF
  65.0
  Usergroups:
  prajitoare, pun pariu ca daca soqarit ar fi fost doar un pic mai putin citit, ar fi sustinut pe â. in urmatoarea secunda tu ai fi fost cel mai inversunat aparator al î
  Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Pagina 1 din 2 1 2 UltimaUltima
Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: