Teroarea nevazuta: B-2 Stealth


  1. #1
    Spammer empty's Avatar empty este o comoara de om empty este o comoara de om empty este o comoara de om empty este o comoara de om empty este o comoara de om
    Data de inscriere
    20-04-2006
    Locaţie
    Gibraltar
    Sex
    M
    Mesaje
    2,206
    Mesaje bazar
    564
    Putere Reputatie
    48
    Reputatie
    469
    Puncte CF
    0.5
    Usergroups:

    Teroarea nevazuta: B-2 Stealth


    Cum ascunzi un avion nu numai de ochii iscoditori, dar si de aparatura de detectie? Nu e vorba sa-l ascunzi intr-un hangar; asta poate oricine. Cum il “ascunzi” in timp ce zboara? Cum faci ca in loc de o uriasa masinarie zburatoare incarcata cu bombe, cei care il cauta sa aiba impresia ca prin fata lor si a radarelor trece doar ceva cu putin mai mare decat o libelula?


    Cum ajungem in URSS fara sa ne vada nimeni?


    In anii ’70 ai secolului XX, armata americana avea nevoie de un inlocuitor pentru deja batranul B-52. Era nevoie de un avion care sa poata transporta bombe atomice pe distante mari (pana in Uniunea Sovietica, de pilda, pentru ca ne aflam in plin Razboi Rece) in doar cateva ore. Deci, avem nevoie de un avion rapid, puternic, dar care sa nu poata fi usor reperat de inamic. Cum procedam? Sa camuflezi un ditamai bombardierul, clar nu e usor. Licitatia pentru executarea proiectului a fost castigata de Northrop Grumann, o firma specializata in armament, care a cheltuit miliarde de dolari si aproape 10 ani de cercetari pentru a dezvolta acest proiect ultrasecret.

    Dar rezultatul, din punct de vedere tehnic, este exceptional: bombardierul cu deschiderea aripilor de 55 metri apare pe ecranul radarului doar ca o goanga mai maricica. Asa a luat nastere B-2, “bombardierul invizibil”, una dintre cel mai avansate aeronave actuale, in ceea ce priveste “rafinamentul” tehnologic cu care a fost conceputa si construita. B-2 e un avion urias, dar pe ecranele radarelor apare mai mic decat o vrabie. Cine sa se teama de ceva atat de micut, care zboara prin preajma? Poate asa ceva sa transporte arme periculoase, ca de pilda bombe sau rachete? Ei bine, DA!

    737 de milioane de dolari a cheltuit USAF (Fortele Aeriene ale SUA) pentru constructia unui singur B-2. Cu echipament si armament, pretul unui singur astfel de avion ajunge la peste un miliard de dolari.




    O constructie revolutionara


    Prin ce se deosebeste acesta constructie de cea a avioanelor obisnuite? Un avion obisnuit are, dupa cum stiti, un fuselaj (corpul), doua aripi si o coada ce are atasate ampenajele cu rol de stabilizare si comanda. Pilotul manevreaza avionul prin ajustarea componentelor mobile ale aripilor si ampenajelor. Aceste schimbari modifica fluxul de aer in jurul corpului avionului, facandu-l pe acesta sa se inalte, sa coboare sau sa vireze.

    Bombaradierul B-2, in schimb, arata cu totul altfel. Corpul sau e, practic, o singura aripa uriasa, care arata ca un bumerang. Acest design e mult mai eficient. In loc ca aripile sa sustina greutatea avionului, aici tot corpul – aripa unica – genereaza portanta, sustinand avionul in aer. Aceasta forma revolutionara reduce si rezistenta la inaintare, generata de frecarea cu aerul. Are si alte caracteristici care il fac remarcabil: nu are sistemele de stabilizare folosite de alte avioane, dar pilotii sai nu se plang deloc; dimpotriva, declara ca aeronava zboara la fel de lin ca un avion de vanatoare. Una peste alta, o mare eficienta, care face din B-2 un avion rapid, chiar daca nu cel mai rapid . Viteza lui e cu putin sub cea a a sunetului – subsonica – dar atinge oricum cca 300 m/s. Iar bombardierul are o autonomie de zbor de 11.000 km; daca este realimentat o data, poate zbura peste 18.000 km. E, asadar, destul de rapid pentru a ajunge oriunde in lume in rastimp de cateva ore.

    20 de avioane invizibile de acest tip sunt inca in serviciul USAF



    Daca nu chiar invizibil, in orice caz greu de observat


    In mod ideal, un avion militar “invizibil” ar trebui sa se strecoare neobservat prin apararea antiaeriana a adversarilor si sa fie capabil sa atace si sa distruga tintele inamice fara a se angaja vreodata in vreo lupta. Denumirea de “invizibil” nu e cea mai adecvata, pentru ca nu descrie complet situatia: avionul n-ar trebui sa fie doar nevazut ochilor umani, ci si neauzit de catre urechea umana si de nedepistat de catre sofisticata aparatura militara utilizata azi pentru detectarea a tot ce misca. Termenul folosit in limba engleza este stealth, care acopera mai bine intelesul de “nedetectabil” din mai multe puncte de vedere. Acest avion nedetectabil infrunta deci mai multe provocari, toare rezolvate prin solutii ingineresti de varf. O parte dintre ele sunt cunoscute, dar exista, in tehnologia stealth, si multe aspecte care constituie secrete militare bine pazite.

    In primul rand, avionul trebuie sa se confunde cu fundalul – cerul. Daca vechile avioane erau vopsite cu modele de camuflaj care rezolvau partial problema, B-2 zapaceste observatorii si datorita formei sale triunghiulare. Privind de la sol, nu e usor sa-ti dai seama incotro se indreapta avionul, cu atat mai mult cu cat acesta – gratie constructiei speciale a motoarelor – nici nu lasa in urma lui tipicele dare de vapori. Apoi, avionul trebuie sa fie cat mai silentios – si este. Motoarele sale, spre deosebire de motoarele celor mai multe avioane, sunt “ingropate” adanc sub carcasa, ceea ce amortizeaza zgomotul, iar datorita formei aerodinamice foarte eficiente a aeronavei, nici nu opereaza la puteri foarte mari – o alta modalitate de reducere a zgomotului.

    B-2 poate fi realimentat in aer. Debutul in razboi a fost facut in Kosovo, in 1999. De atunci, bombardierul a mai fost operat in Afghanistan si Irak




    Avionul care-si schimba vesmantul


    Cum reuseste insa B-2 sa evite sa fie “prins” de catre detectoarele de infrarosii? Acestea opereaza luand urma unor surse de caldura, astfel incat tintesc cu precizie jeturile de gaze fierbinti care tasnesc din duzele de evacuare ale unui avion obisnuit. Dar, la B-2, aceste gaze trec prin dispozitive de racire inainte de a fi eliminate. Mai raman doua probleme: cum sa se fereasca de radar si cum sa ascunda campul electromangnetic pe care il genereaza, intrucat si pentru asta exista detectoare? Dar B-2 le rezolva si aceste dificultati. Este proiectat in asa fel incat sa retina radiatia electromagnetica produsa de functionarea aparaturii electronice de bord. Semnalul radio emis pentru comunicarea cu baza este slab si precis directionat, facand dificila interceptarea lui.

    Priveste-l pe gratiosul B-2 in actiune

    YouTube - B-2 Spirit

    Corpul avionului este construit din materiale compozite speciale, la care se adauga si straturi suplimentare de materiale, sub forma de vopsele si folii, toate absorbind undele radio emise de radar, astfel incat acestea nu se mai intorc la sursa. Aceste materiale sunt foarte scumpe, cu atat mai mult cu cat trebuie frecvent inlocuite. Dupa ficare misiune a bombardierului invizibil, echipe de tehnicieni muncesc din greu la refacerea “imbracamintii” avionului. In plus, designul special al aparatului deflecta (reflecta intr-o alta directie decat aceea din care au venit) undele emise de radar, la fel cum o oglinda inclinata nu mai reflecta imaginea celui care se priveste in ea, ci o imagine a partii de sus a incaperii. Alte portiuni din aparat nu sunt plane, ci prezinta suprafete curbe care se comporta ca niste oglinzi convexe, reflectand undele care ajung pe suprafata lor nu inapoi spre sursa – cum ar face o oglinda plana pozitionata in fata sursei –, ci undeva… aiurea, in spatiu.

    Cel mai scump accident din istoria aviatiei americane: pe 23 februarie 2008, un B-2 se prabuseste aparent inexplicabil la cateva secunde dupa decolare. Pilotii scapa nevatamati, dar paguba se ridica la 1,4 miliarde dolari.



    In aceste conditii, semnalul care se intoarce la receptorul radarului este foarte slab. Ori, cum radarul evalueaza marimea si materialul din care e alcatuit un obiect – si, in consecinta, posibila identitate a unui obiect – in functie de intensitatea semnalului de intoarcere, e clar cum un avion enorm poate parea, pe ecranul radarului, doar cat o vrabiuta. O vrabiuta plina cu bombe!

  2. #2
    Oldtimer soqarit's Avatar soqarit este un nesuferit
    Data de inscriere
    26-05-2007
    Locaţie
    西安 / 陕西
    Sex
    M
    Mesaje
    1,090
    Mesaje bazar
    4
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    -85
    Puncte CF
    40.0
    asa...si?
    arta este o piramidă inutilă construită în mijlocul deşertului. la baza ei se pişă şacalii iar semidocţii încearcă să se caţere în vîrf.
    defechez pe al vostru bun gust.
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    Mintrubber Raizer_001's Avatar Raizer_001 este o comoara de om Raizer_001 este o comoara de om Raizer_001 este o comoara de om Raizer_001 este o comoara de om
    Data de inscriere
    03-11-2006
    Locaţie
    WtFdYWtK
    Sex
    M
    Mesaje
    912
    Mesaje bazar
    7
    Putere Reputatie
    40
    Reputatie
    386
    Puncte CF
    50.0
    Usergroups:
    Citat Mesaj iniţiat de soqarit Vezi mesajele
    asa...si?
    e la cafenea...posteaza despre orice vrea.

    Ar trebui sa ia si Romania cateva bombardiere d-astea. Si-asa n-avem ce face cu banii.


  4. #4
    Junior thesaint reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    13-01-2006
    Varsta
    44
    Sex
    M
    Mesaje
    92
    Mesaje bazar
    2
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    9
    Puncte CF
    20.0
    Role Stealth bomber
    National origin United States
    Manufacturer Northrop Corporation
    Northrop Grumman
    First flight 17 July 1989
    Introduction April 1997
    Status Active service: 20 aircraft
    Primary user United States Air Force
    Number built 21[1][2]
    Program cost US$44.75 billion (projected through 2004)[3]
    Unit cost $737 million (1997 air vehicle cost per plane)[

    "If you want to evolve, start a war!"

  5. #5
    Maniac 1.Q.u's Avatar 1.Q.u este un nume cunoscut tuturor 1.Q.u este un nume cunoscut tuturor 1.Q.u este un nume cunoscut tuturor 1.Q.u este un nume cunoscut tuturor 1.Q.u este un nume cunoscut tuturor 1.Q.u este un nume cunoscut tuturor 1.Q.u este un nume cunoscut tuturor
    Data de inscriere
    22-11-2005
    Sex
    M
    Mesaje
    4,496
    Mesaje bazar
    2656
    Putere Reputatie
    60
    Reputatie
    808
    Puncte CF
    58.5
    Usergroups:
    frumos frumos...interesante posturile tele empty
    editat semnatura - Edited by MOD - Fara reclama in semnatura !

  6. #6
    Troll harlequin's Avatar harlequin este deja o vedeta harlequin este deja o vedeta harlequin este deja o vedeta harlequin este deja o vedeta harlequin este deja o vedeta harlequin este deja o vedeta harlequin este deja o vedeta harlequin este deja o vedeta harlequin este deja o vedeta harlequin este deja o vedeta harlequin este deja o vedeta
    Data de inscriere
    13-08-2008
    Locaţie
    Random Access Memories
    Varsta
    34
    Sex
    M
    Mesaje
    1,841
    Mesaje bazar
    315
    Putere Reputatie
    41
    Reputatie
    1609
    Puncte CF
    0.5
    Usergroups:
    am vazut ca , costa ceva de genu 1.2 BILLION DOLLARS ! foarte scump parerea mea
    oricum arata si bine !
    http://www.youtube.com/watch?v=_ZCp5h1gK2Q
    Tanar si nelinistit.

  7. #7
    Banned quaxo este placut de toti quaxo este placut de toti quaxo este placut de toti
    Data de inscriere
    08-10-2005
    Locaţie
    Craiova
    Varsta
    35
    Sex
    M
    Mesaje
    1,045
    Mesaje bazar
    705
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    228
    Puncte CF
    3.0
    Citat Mesaj iniţiat de soqarit Vezi mesajele
    asa...si?
    sustin acest comment...ce naiba e cu valu' asta de 1000 de noi subiecte,din care 999 sunt ....

  8. #8
    Banned doglover's Avatar doglover reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    02-03-2009
    Locaţie
    Grădina Zoofilică
    Varsta
    93
    Sex
    M
    Mesaje
    373
    Mesaje bazar
    6
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    Usergroups:
    plictiseala mare, e criza, din cauza de la bani, stai in casa si faci threaduri cu "stiati ca" pentru forumistii care nu au televizoare. pentru ca sunt mocca. threadurile care sunt. televizoarele nu.

  9. #9
    Trancer Chroma's Avatar Chroma este o comoara de om Chroma este o comoara de om Chroma este o comoara de om Chroma este o comoara de om
    Data de inscriere
    09-10-2007
    Varsta
    41
    Sex
    F
    Mesaje
    1,043
    Mesaje bazar
    206
    Putere Reputatie
    39
    Reputatie
    315
    Puncte CF
    15.5
    Usergroups:
    "Cel mai scump accident din istoria aviatiei americane: pe 23 februarie 2008, un B-2 se prabuseste aparent inexplicabil la cateva secunde dupa decolare. Pilotii scapa nevatamati, dar paguba se ridica la 1,4 miliarde dolari. "

    Daca atat costa o jucarie din-asta, apoi mai ca nu-ti vine a te intreba cum draq pt asa ceva se gasesc tot timpul bani?Costurile unui avion ca asta nu se amortizeaza nici intr-o mie de ani.

    Nu intelegeti gresit, imi place aviatia s-o privesc, ba chiar mi-as fi dorit sa fiu pilot, dar 1,4 miliarde de dolari pot fi mult mai bine folositi spre binele omenirii decat pe un bumerang zburator.

  10. #10
    Maniac Scorpio's Avatar Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
    Data de inscriere
    04-10-2005
    Locaţie
    Craiova
    Varsta
    38
    Sex
    M
    Mesaje
    4,548
    Mesaje bazar
    629
    Putere Reputatie
    60
    Reputatie
    3386
    Puncte CF
    10.5
    Usergroups:
    A fost pe Discovery un document "Topul bombardierelor"... A iesit pe locul 3 sau 4 din cate imi amintesc tocmai datorita pretului ridicat si faptului ca fara calculatoare nu poate sa ramana in aer. SUA detine "doar" 21 de aparate de acest tip ....

    Program costs

    The program was the subject of public controversy for its costs to American taxpayers. In 1996 the General Accounting Office disclosed that the B-2 bomber "will be, by far, the most costly bombers to operate on a per aircraft basis" costing over three times as much as the B-1B (US$9.6 million annually) and over four times as much as the B-52H ($US6.8 million annually). In September 1997, each hour of B-2 flight necessitated 119 hours of maintenance in turn. Comparable maintenance needs for the B-52 and the B-1B are 53 and 60 hours respectively for each hour of flight. A key reason for this cost are the air-conditioned hangars large enough for the bomber's 172 ft (52.4 m) wingspan, which are needed to maintain the aircraft's stealthy properties, especially its "low-observable" stealthy skins.[20][21] These maintenance requirements raise serious questions about the ability to deploy the B-2 overseas.[22]

    The total "military construction" cost related to the program was projected to be US$553.6 million in 1997 dollars. The cost to procure each B-2 "air vehicle" was US$737 million in 1997 dollars based only on air vehicle cost of US$15.48 billion.[3] The procurement cost per plane as detailed in General Accounting Office (GAO) reports, which include spare parts and software support, was $929 million per plane in 1997 dollars.[3]

    The total program cost projected through 2004 was US$44.75 billion in 1997 dollars. This includes development, procurement, facilities, construction, and spare parts. The total program cost averaged US$2.13 billion per plane.[3]

    Sursa: www.wikipedia.org
    -- No OnE LiVeS FoReVeR !!!

  11. #11
    Banned cioaravalentin's Avatar cioaravalentin reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    30-04-2008
    Locaţie
    Craiova
    Varsta
    36
    Sex
    M
    Mesaje
    108
    Mesaje bazar
    275
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    40.0
    Costurile unui avion ca asta nu se amortizeaza nici intr-o mie de ani.

    Nu intelegeti gresit, imi place aviatia s-o privesc, ba chiar mi-as fi dorit sa fiu pilot, dar 1,4 miliarde de dolari pot fi mult mai bine folositi spre binele omenirii decat pe un bumerang zburator.[/QUOTE]

    p noi unii degeaba ne convingi....

  12. #12
    Maniac Scorpio's Avatar Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Scorpio este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
    Data de inscriere
    04-10-2005
    Locaţie
    Craiova
    Varsta
    38
    Sex
    M
    Mesaje
    4,548
    Mesaje bazar
    629
    Putere Reputatie
    60
    Reputatie
    3386
    Puncte CF
    10.5
    Usergroups:
    Nu sunt bani aruncati in vant ...

    Rusia nu a mers mai departe in razboiul rece datorita acestor avioane care putea lovi oriunde pe teritoriul Rusiei. Daca se incepea un WW3 .. costurile erau multtttttt mai mari .
    -- No OnE LiVeS FoReVeR !!!

  13. #13
    Trancer Chroma's Avatar Chroma este o comoara de om Chroma este o comoara de om Chroma este o comoara de om Chroma este o comoara de om
    Data de inscriere
    09-10-2007
    Varsta
    41
    Sex
    F
    Mesaje
    1,043
    Mesaje bazar
    206
    Putere Reputatie
    39
    Reputatie
    315
    Puncte CF
    15.5
    Usergroups:
    Citat Mesaj iniţiat de cioaravalentin Vezi mesajele
    Costurile unui avion ca asta nu se amortizeaza nici intr-o mie de ani.

    Nu intelegeti gresit, imi place aviatia s-o privesc, ba chiar mi-as fi dorit sa fiu pilot, dar 1,4 miliarde de dolari pot fi mult mai bine folositi spre binele omenirii decat pe un bumerang zburator.
    p noi unii degeaba ne convingi....[/QUOTE]

    Nu e vorba de convins, e o parere strict personala.Concurenta asta SUA-Rusia pe plan militar e veche.Dar an de an sa se aloce sume astronomice pentru niste orgolii militaresti, eu una o vad ca pe o risipa.

  14. #14
    Mintrubber buna_seara!'s Avatar buna_seara! nu prea este agreeat de catre ceilalti utilizatori
    Data de inscriere
    19-11-2006
    Sex
    M
    Mesaje
    1,279
    Mesaje bazar
    592
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    -32
    Puncte CF
    0.0
    Usergroups:
    problema este ca...atunci cand americanii dezvoltau tehnologia stealth, rushii dezvoltau tehnologia radar pentru detectarea stealth...si,daca radarele chiar nu detectau stealth-urile...se cam intampla sa cada singure , din cauza problemelor de soft de la bord.Avioanele astea nu pot fi pilotate fara ajutorul computerelor , iar la orice eroare sansele de prabusire sunt foarte mari

    singurul care mi-a placut mie...cu adevarat a fost...SR-71 BLACKBIRD...ala da avion...era nevoie de costum de cosmonaut ca sa il pilotezi etc...
    daca vrea cineva detalii despre Blackbird...sunt pe net
    http://en.wikipedia.org/wiki/SR-71_Blackbird
    Last edited by buna_seara!; 12-03-2009 at 18:02.
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: