Chestiunea zilei - 14.06.2019


Vezi rezultatele sondajului: Obisnuiti sa respectati traditiile si obiceiurile de Rusalii?

Votanţi
7. Nu poţi vota in acest sondaj
 • Da

  1 14.29%
 • Partial

  2 28.57%
 • Nu

  4 57.14%
 1. #1
  OnLooker AlexSUN's Avatar AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie
  Data de inscriere
  30-10-2005
  Locaţie
  In the future
  Varsta
  46
  Sex
  M
  Mesaje
  20,495
  Mesaje bazar
  396
  Putere Reputatie
  131
  Reputatie
  27864
  Puncte CF
  121.0
  Usergroups:

  Chestiunea zilei - 14.06.2019


 2. #2
  Insane niculicitavi's Avatar niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. niculicitavi este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist.
  Data de inscriere
  15-11-2009
  Locaţie
  bals
  Varsta
  46
  Sex
  M
  Mesaje
  6,665
  Mesaje bazar
  477
  Putere Reputatie
  53
  Reputatie
  8263
  Puncte CF
  15.5
  Usergroups:
  Da
  Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

 3. #3
  Insane koss®'s Avatar koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti koss® este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti
  Data de inscriere
  31-07-2007
  Locaţie
  BlueSud
  Sex
  M
  Mesaje
  7,620
  Mesaje bazar
  365
  Putere Reputatie
  63
  Reputatie
  2379
  Puncte CF
  23.5
  Serios vorbind, fara nicio caterinca am vorbit cu mai multi care le-au vazut de-a lungul vietii. Evitati sa mergeti zilele astea prin locuri slab iluminate, prin campuri, paduri etc.

  Radem, glumin dar lucrurile serioase sunt chiar serioase. Ele fac parte din panteonul mitologic roman, din mitologia Romana din cele mai vechi timpuri, incepand cu timpul Dacilor, Tracilor unde au inceput sa fie documentate dar si inainte de el.


  Cele Nepomenite Nume eufemistic dat reprezentărilor malefice feminine care apar în nopţile de vară, sinonime cu *Ielele, Cele Sfinte, Dânsele, Doamnele, Fetele Câmpului, *Frumoasele, Împărătesele Văzduhului, Măiestrele, *Miluitele, Puternicele, *Rusaliile, *Şoimanele, *Ursoaicele,*Vântoasele, Zânele. C.N.sunt atestate în Moldova (Bacău, Botoşani) şi Oltenia (Mehedinţi) .


  lele Reprezentãri mitice feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocosilor, în perioada cuprinsã între Paste si *Rusalii, sinonime cu Cele Sfinte, Dânsele Doamnele, Fetele Câmpului, *Frumoasele, Împărătesele Văzduhului, *Măiestrele,*Miluitele, Puternicele, *Rusaliile, *Şoimanele, *Ursoaicele, *Vântoasele, Zânele. I.-Ie sunt spirite rebele ale morţilor care, după ce au părăsit mormintele la *]joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în Iăcaşele lor subpământene. Pentru a le îmbuna li se dau nume eufemistice (zâne. frumoase, şoimane etc.) sau provenite din pronume personale şi demonstrative la persoana a III-a (ele, dânsele, cele). Spre deosebire de *Strigoii morţii care apar şi provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, I.-Ie populează peisajul mitic românesc pe timpul verii. Au înfăţişare antropomorfă: fecioare îmbrăcate în alb, copile frumoase, sfinte, fecioare bătrâne, spirite sau duhuri rele în număr fără soţ (3-5-7-9), mai rar-în număr cu soţ. Asemănător unor reprezentări mitice masculine (*Filipilor, *Sântoaderilor, *Circovilor, *Căluşarilor), I.-Ie apar în cete. Prin Banat fiecare membră a cetei poartă câte un nume: Rudeana, Ruja, Păscuţa, Trandafira, Consânzeana, Sânziana, Magdalena, Tiranda, Ana, Todosia etc. Locuinţa lor s-ar afla prin codrii neumblati şi neatinşi de topor şi de piciorde om, prin văzduh, pe câmpii, pe ostroave pustii, pe ape mari .Ele pot fi văzute pe timp de noapte, plutind şi fâlfâind prin aer, pe la fântâni, prin pomi, pe sub streşinile caselor. Umblă însoţite de lăutari (fluieraşi, cimpoieri), sună din clopoţei, bat din tobe şi trâmbiţe, joacă (hora, brâuletc.), întind mese pe iarbă verde, beau, petrec, chiuiesc si cântă în cor: Dacă n-ar fi lăsat Dumnezeu / Leuşten şi Odolean, /Avrămeasă, Cârtăneasă, / Ar fi lumea toată a noastră!. Pe locul unde întind hora iarba rămâne pârjolită. Dacă se întâmpla să fie văzute sau auzite de cineva, acela nu trebuie să se mişte sau să le vorbească. I.-Ie pedepsesc oamenii făcători de rele, pe cei care nu le respectă zilele, care dorm noaptea sub pomi sau sub cerul liber, care ies noaptea la fântână să aducă apă prin ridicarea lor pe sus, în vârtejuri, prin pocire şi sluţite. Diferite forme de reumatism şi maladii neuropsihice sunt numite, de popor, luat din lele, lovit de lele, apucat de lele, luat din Rusalii, rămas şoimărit, ologit de Dânsele. De aceste boli se putea scăpa prin descântece de Iele sau de Dânsele, prin cetanie la mănăstire, prin intrarea suferindului în hora Căluşului) sau prin sărirea acestuia de *Căluşari la Rusalii. Local, acolo unde se numesc Ursoaicele, I.-Ie urseau copiii la naştere şi preziceau moartea oamenilor. La marile lor praznice (*Sfredelul Rusaliilor, Rusalii, *Sânziene, prima zi din Postul lui Sânpetru şi altele) oamenii purtauusturoi sau pelin la brâu.


  Bou Înstruţat Nuntă divină a zeului vegetaţie! substituit de taurul împodobit, desfăşurată în perioada solstiţiului de vară (*Sânziene sau *Rusalii), sinonim cu *B. Ferecat, B. Împănat, *Draci şi B. Instrutat.

  Căluş
  Zeu cabalinindo-european, protectoral cailor şi sezonului călduros al anului care se naşte şi moarela *Rusalii. La aparitia creştinismului Tainele C.-ului se desfăşurau la echinocţiul de primăvară, în perioada fătatului şi împerecherii cailor (martie - aprilie). Pentru a lăsa loc liber comemorării de către creştini a mortii şi Învierii Mântuitorului la echinocţiul de primăvară, scenariul mortii şi renaşterii anuale a calului a fost împins în afara Ciclului pascal: *Caii lui Sântoader la Lăsatul Secului de Paşte, iar *Căluşarii la Rusalii. În ceremonialul C. rolul zeului cabalin este interpretat de Mut care are două efigii caracteristice: *Steagul C.-ului şi *Ciocul C.-ului. Anturajul său divin este o ceată masculină sever ierarhizată (vătaf, ajutor de vătaf stegar, căluşari) care, prin piesele de port (pinteni la picioare; bete aşezate în cruciş pe piept, precum hamul) imitarea tropăitului şi galopului în timpul dansului, gesturi etc., caută să semene sau să se confunde cu caii. Mutul C.-arilor, deşi poartă pe fată mască de om bătrân sau de tap, are legat la brâu un falus din lemn cu care fertilizează, prin simpla atingere, nevestele fără copii. Ceremonialul C.arilor de la Rusalii este o reducţie a Anului solar la o săptămână, perioadă în care zeul C. îşi trăieşte fulgerător viata: *Naşterea C.-ului la Strodul Rusaliilor, numită Legarea Steagului, Alegerea Steagului, Ridicarea Steagului, lurământul: Jocul C.-arilor în zilele de Rusalii, când petrece şi se desfată împreună cu anturajul său divin;
  Moartea C.-ului, în ziua numită *Martea Ciocului, care poartă diferite denumiri (Spargerea C.-ului, Îngroparea C.-ului, Veşnica Pomenire, Dezlegarea C.-ului). semănător cetelor de feciori care colindă la *Crăciun cu *Turca, *Boriţa, *Cerbul, *Brezaia, *Capra, actele şi practicile magice ale cetei de C. au diferite finalităţi: luptă împotriva *Ielelor sau *Rusaliilor şi vindecă bolile provocate de acestea (Luatul din lele), fertilizează holdele de grâu, cirezile de vite şi femeile sterile. C., numit în unele zone *Zău (Zeu) a fost atestat, ca emblemă şi notă istinctivă a românilor, în întreg spatiul carpato-danubiano-pontic. Aria lui de răspândire, la nord şi la sud de Dunăre, se suprapune peste o parte a teritoriilor locuite de traci, ramură importantă a indo-europenilor.
  Last edited by koss®; 14-06-2019 at 23:20.

 4. #4
  Spammer Anonim_User's Avatar Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti Anonim_User este un nume pe buzele tuturor, invidiat de toti
  Data de inscriere
  01-12-2005
  Sex
  M
  Mesaje
  2,240
  Mesaje bazar
  102
  Putere Reputatie
  39
  Reputatie
  2064
  Puncte CF
  14.0
  Usergroups:
  Nu

 5. #5
  nebunu beavis's Avatar beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare beavis a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare
  Data de inscriere
  13-06-2006
  Locaţie
  Craiova
  Varsta
  32
  Sex
  M
  Mesaje
  24,336
  Mesaje bazar
  504
  Putere Reputatie
  148
  Reputatie
  24433
  Puncte CF
  211.0
  Usergroups:

  Post

  parţial

 6. #6
  Fan Stiinta alexandra1967's Avatar alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati alexandra1967 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
  Data de inscriere
  15-02-2011
  Locaţie
  Craiova Brazda
  Sex
  F
  Mesaje
  4,843
  Mesaje bazar
  3550
  Putere Reputatie
  42
  Reputatie
  3919
  Puncte CF
  45.5
  Usergroups:

  Thumbs up

  Nu
  Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere


  Secretul succesului este să știi să pierzi cu demnitate și să câștigi cu modestie


  "Incearca nu sa fii un succes, ci sa fii o valoare!
  Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: