Cum aveam niste frisca lichida in frigider si trebuia consumata neaparat, aseara am facut panna cotta si azi am pozat-o... Asa ca nu radeti daca o sa vedeti ca e deja inceputa. Spre rusinea mea, de dimineata m-am infipt in ea direct in tava Voi sa nu faceti ca mine pentru ca tot siropul se va strange in partea din care ati inceput. A! si bobitele acelea negre sunt de la esenta de vanilie pe care am folosit-o (cu extract din baton de vanilie).
Ingredientele de mai jos sunt pentru o tava de chec, dar daca aveti castronele din acelea foarte micute, va recomand sa o puneti in castronele (sau in forme de briose).
Ingrediente pentru panna cotta:
- 500 ml frisca lichida neindulcita (frisca naturala, din aceea cu 30% grasime sau peste)
- 500 ml lapte rece
- 2 plicuri gelatina (sau gelatina in foi pentru 1 l lichid)
- 5 linguri de zahar (daca va place mai dulce, mai adaugati dupa ce s-a topit zaharul adaugat initial)
- 1 plic esenta de vanilie (Finesse de la Dr. Oetker am folosit eu, din aceea cu extract din baton de vanilie) sau 1 baton de vanilie
Ingrediente pentru caramel:
- 4 linguri de zahar
- putina apa
- 10 gr. unt
Mod de preparare pentru panna cotta:
Preparam inainte de toate caramelul, pentru ca nu este o problema daca se va intari in forma de chec sau pe peretii castronelelor. Intr-o tigaie antiaderenta punem zaharul si apa (cat sa umezeasca tot zaharul) si le dam pe foc pana cand tot zaharul s-a topit si a capatat o culoare aramie. Cand zaharul caramel este gata, punem untul si amestecam in continuare pana cand acesta se topeste. Punem caramelul in tava sau in castronele si le dam deoparte.
Intr-un pahar sau un castronel punem 100 ml de lapte (din cantitatea de 500 ml totala) si punem pliculetele de gelatina la inmuiat (sau foile de gelatina daca nu folositi gelatina la plic). Punem intr-o cratita frisca lichida naturala, laptele ramas (400 ml), zaharul si vanilia si punem cratita pe foc amestecand continuu pana cand zaharul s-a topit (gustati compozitia si mai adaugati zahar daca considerati ca mai este nevoie si va place mai dulce). Lasam amestecul pe foc pana cand se apropie de punctul de fierbere (atentie sa nu dea in clocot). Cand a ajuns aproape de fierbere, dam focul la minim, adaugam gelatina inmuiata in lapte (cu tot cu lapte daca mai este in pahar) si amestecam pana cand toata gelatina este perfect topita (atentie sa nu fiarba pentru ca gelatina isi pierde proprietatile daca fierbe).
Cand compozitia s-a omogenizat si gelatina este topita, o turnam in forma de chec sau in castronelele "tapetate" cu caramel inainte. Lasam sa se raceasca si apoi dam la frigider de seara pana dimineata, sau minim pentru 3 - 4 ore. Dimineata se rastoarna panna cotta pe un platou si se serveste. Daca ati folosit castronele sau forme de briose sau alte forme mici, rasturnati fiecare panna cotta atunci cand o serviti.
Pofta buna!