Sos ragu pentru spaghete alla bolognese sau lasagna
Sosul ragu se foloseste in principal pentru spaghetele bolognese sau pentru lasagna. In principiu se face destul de simplu, dar "gatitul" acestui sos dureaza ceva mai mult.
Reteta originala pentru sosul ragu se afla la Camera de Comert din Bologna inca din 1982. Reteta de mai jos are ceva "imbunatatiri" proprii, deci nu pot sa zic ca este chiar reteta originala.
Pentru sosul ragu aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 500 gr. carne tocata de vita (sau porc, pui, curcan, amestec... puteti pune ce va place)
- 100 gr. bacon sau pancetta
- 2 - 3 cepe potrivite tocate marunt
- 2 - 3 morcovi dati pe razatoare
- 1 ardei gras rosu
- telina, pastarnac sau ce alte legume va mai plac
- 1/2 pahar de vin rosu
- 1 sticla rosii pasate (750ml) sau 2 cutii de rosii cubulete (400 gr. cutia)
- 1 cescuta mica de lapte
- sare, piper, boia dulce de ardei, oregano, busuioc si alte condimente, dupa preferinte
- un cub de unt pentru calit legumele plus o lingura de ulei de masline
Mod de preparare pentru sosul ragu:
Curatam, spalam si tocam marunt legumele, iar morcovii ii dam pe razatoare. Intr-o cratita antiaderenta punem la incins untul si uleiul de masline. Cand s-au incins adaugam ceapa tocata marunt si o calim pana devine sticloasa. Adaugam apoi morcovii, mai calim 2-3 minute si restul de legume si mai lasam la calit pentru inca 5 minute.
Intre timp tocam baconul sau pancetta in bucatele mici ( se poate toca si cu robotul de bucatarie, dar va deveni ca o pasta) si le adaugam in compozitia de legume. Amestecam bine pentru 1-2 minute si apoi adaugam carnea tocata. Lasam si carnea sa se caleasca bine amestecand din cand in cand, iar cand carnea este calita adaugam jumatatea de pahar de vin rosu si lasam in continuare pe foc pana cand vinul se evapora complet.
Cand vinul s-a evaporat complet adaugam rosiile pasate sau cutiile de rosii taiate cubulete amestecam bine si condimentam sosul cu sare, piper si restul de condimente. Dam focul la minim si lasam sa fiarba sosul ragu pentru aproximativ o ora - o ora si jumatate. Cand este sosul ragu este gata, adaugam cescuta cu lapte si mai lasam sa fiarba putin. Condimentam din nou daca mai este nevoie. In cazul in care vi se pare ciudat sau nu vreti sa adaugati lapte, nu este nici o problema. Sosul ragu este bun si fara.
Se poate folosi la orice tip de paste sau la lasagna. Din pacate nu am poze cu sosul, dar va pot pune o poza cu o lasagna facuta acum ceva vreme.
Pofta buna!