webcams...


  1. #1
    Linux user cmcx_linux reprezinta o cantitate neglijabila
    Join Date
    05-10-2005
    Sex
    M
    Posts
    218
    Posts bazar
    113
    Rep Power
    39
    Reputation
    10
    Puncte CF
    40.0
    Usergroups:

    Post webcams...

    Un subiect mai putin discutat dar poate interesant pentru unii il reprezinta o modalitate de a utiliza un webcam pe linux. Daca distributia ta nu are un program adecvat pentru configurarea unui webcam sau acel program nu o recunoaste, sper ca micul meu tutorial sa fie de ajutor. Sa incepem...
    Daca distributia ta are un manager de pachete atunci iti recomand sa il utilizezi pe acesta pentru a instala programele urmatoare.
    Majoritatea distributiilor de linux vin cu module de kernel pentru webcam dar de multe ori aceste module nu sunt incarcate corect sau pur si simplu nu sunt pentru webcamul tau.
    Primul pas este acela de a verifica daca platforma video4linux este instalata . Acesta se afla in /lib/modules/versiune de kernel/kernel/media/v4l* si in /usr/bin/v4l-tools pentru a configura platforma. De asemenea trebuie incarcat modulul odata cu pornirea lui X. Deci trebuie adaugat in /etc/X11/xorg.conf la sectiunea modules Load "v4l". Video4linux este o platforma ce pune la dispozitie o interfata pentru webcamuri, placi de captura, tvtunere, etc..
    In acest moment poti porni X, deschizi o consola si dai comanda lsmod. Daca v4l apare pritre module si daca si driverul pentru webcam se afla inseaman ca esti aproape gata si poti sa sari peste paragraful urmator.
    Daca driverul webcamului nu a fost incarcat bine sau deloc atunci ai nevoie de gspca ce se poate downloada de aici http://mxhaard.free.fr/index.html.
    Daca nu apare ca pachet pentru distributia ta, atunci il poti construi chiar tu cu o conditie: sa ai instalat compilatorul gcc+utilitarul make si kernel developement ( cel putin headerele de la kernel).
    Urmatorul pas este in a instala protocolul jasper. Prin acest protocol yahoo si msn trimit imaginile de la camera. Acest protocol se downloadeza de aici: http://www.ece.uvic.ca/~mdadams/jasper/
    Este posibil ca distributia ta sa il aiba deja instalat sau sa-l aiba in baza de date a pachetelor. Asa ca inainte de a downloada verifica mai intai.
    Ultimul pas este de a alege clientul de messenger pe care vrem sa folosim webcamul. Pentru yahoo messenger eu folosesc kopete (vine cu kde). Acolo de la proprietati se poate configura webcamul.. Iar pentru msn se poate utiliza iarasi kopete sau ams.

  2. #2
    Linux user afaith's Avatar afaith reprezinta o cantitate neglijabila
    Join Date
    19-12-2005
    Location
    Craiova
    Age
    33
    Sex
    M
    Posts
    164
    Posts bazar
    40
    Rep Power
    38
    Reputation
    10
    Puncte CF
    20.0
    Usergroups:
    interesant thread-ul, dar parca se mai discutase asta ... anyway, nu vreau sa par carcotas, dar acolo nu e cumva vorba de AMSN ?
    si as avea si eu o intrebare : care e cel mai linux-friendly webcam de pe piata ? achizitionabil din Craiova
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    Nerds Rule The World Johan's Avatar Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Johan este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist.
    Join Date
    06-11-2005
    Location
    Where The Wild Metal Grows
    Age
    35
    Sex
    M
    Posts
    914
    Posts bazar
    38
    Rep Power
    42
    Reputation
    5022
    Puncte CF
    36.0
    Usergroups:
    Logitech, uită-te aici http://qce-ga.sourceforge.net/
    Dum spiro spero, dum spiro scio


  4. #4
    Linux user cmcx_linux reprezinta o cantitate neglijabila
    Join Date
    05-10-2005
    Sex
    M
    Posts
    218
    Posts bazar
    113
    Rep Power
    39
    Reputation
    10
    Puncte CF
    40.0
    Usergroups:
    Dap e si amsn. Poate unii doresc sa foloseasca msnul in loc de yahoo . Nu vad de ce nu ar avea voie..
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: