in ce loc era?si eu trecui pe la 2 pe acolo cu viteza dar nu vazui nimic.
Versiune pentru imprimare
Nici STI nu e departe ca pret ambele se invart undeva pe la 1500-1600 lei, mai pui un display secundar de 250 lei.....(care e optional)...dar bun noaptea.
Merg destul cu masina in afara si sunt in pielea goala fara detector si statie. Oricum am ramas relativ dezamagit de Bel Sti...ultimul test pentru el a fost foarte trist si daca m-as fi bazat pe el as fi ramas fara permis :(
Aveam 120, trecusem de sere, eram la depozitul de combustibili....V1 a inceput sa se agite, STI era linistit....pe masura ce ne apropiam de pod, V1 sa sara de pe parbriz. Am urcat podul.....surpriza....la vreo 400m un echipaj era ascuns, statea pentru zona in care e limita de 50....abia cand au stat fata in fata, STI s-a trezit...prea tarziu insa...daca ma bazam pe el, eram fara permis.
Concluzia .... va las pe voi sa o formulati.
off: Pentru tipul cu bad-rep: "reizăre ... vitezoman mai esti" daca m-ai cunoaste cat de cat, ai sti ca-mi place off-road :) Si daca mi-ai fi citit post-urile, ai fi stiut ca am declarat un razboi vitezelor stabilite cu curul nu cu capul. 120 pe o sosea cu 2 benzi/sens, libera, nu in localitate......ti se pare mult ?
on: cine-si ia V1 sa ma caute pentru setare !
Off-rau-de-tot: Care criza ? De ficat ? Vezi de treaba ca romanii "are bani"...altfel nu ai mai vede masini noi, supermarketurile pline, la peco s-ar duce cu sticluta de 500ml...ma lasi..
On: fenomenul "non-flashing" e de ceva vreme...prima oara in VL l-am observat. Nativii de acolo nici sodomizati nu semnalizeaza. Si imi aduc aminte de maimutoii aia ce le place "veioza"....
v1 te anunta despre existenta radarului inaintea oricarui blitz, te asigur
pe autostrada nu vei primi blitz, pe drumurile expres, gen isalnitza, care sunt despartite nu vei primi sau nu-l vei observa, noaptea nu vei primi sau daca vei primi esti tentat sa ii dai si tu blitz si sa injuri :P, sau poate ca noaptea esti singura masina si nu are cine sa iti dea, in oras niciodata nu iti va da nimeni blitz, asa ca sunt destule situatii in care te ajuta un detector bun
pe ishalnitza am primit , pe targu jiu am primit , pe craiova la iesire inspre metro, pe la spitalu militar, helin la ciuperca, la real, am primit.. inspre severin am primit.. pe valcea am primit.. pitesti am primit.. cert este ca nu toti au fost asa de treaba.. dar sau gasit oameni cu suflet si au dat. de ce sa ii dai blitz si eventual sa il injuri cand omul se gandeste ca iti face un bine ?
noaptea.. ce sa zic despre noapte.. ca stau la gherla politaii.. la un prieten iau luat permisu ca a trecut pe rosu la semaforu de la universitate.. pe la 2-3 .. si iau iesit fix in fatza la intersectia de dupa orange shop.
cat despre detectoare de radar. .ce sa zic. sunt eficiente.. dar.. am auzit ca o sa se interzica :))
eu inca nu sunt lamurit in ce conditii te poate lua radarul noaptea :-? nu ma refer la camere fixe, ci la masinile de politie. cum iti vad numarul?
radarul te poate lua noaptea in conditiile in care strada pe care este pus radarul este foarte bine "luminata" (ca tot suntem in perioada sarbatorilor pascale :d)! Pe mine m-au luat anul trecut la Rond cu 67km/h limita fiind de 40 daca nu ma insel (veneam din centru, strada aceea oferind o intensitate a becurilor de pe stalpi foarte buna numarul se putea vedea foarte clar, nu prea aveam ce sa comentez) In conditiile astea au voie sa il puna, in schimb daca vizibilitatea este scazuta NU au voie.
Sper ca esti lamurit acum :D
conform normelor metrologice legale nu au voie cu radarul
1) pe ploaie
2) pe ceata
3) pe ninsoare si furtuna
4) in apropierea unor surse puternice de radiatie (aeroporturi, antene GSM, retele de inalta tensiune - 100,200,400KV)
5) scos de pe suport
6) obstructionat, intors invers, oprit si pornit in fata ta
Camerele cu infrarosu isi fac treaba foarte bine in intuneric, eu nu mi-as face probleme in privinta faptului ca au sau nu au voie noaptea cu radarul.
Cei care primiti blituri, aveti noroc...eu nu am avut si de 2 ori am dat in radar (76, 74), si m-am lecuit de atunci. O singura data am fost si eu "blituit" in VL, in Ionesti (primul meu radar acolo l-am luat), unde stateau baietii dupa curba. Nimic deosebit pana aici, V1 vede si dupa curba....dar ca orice detector, ineficient in privinta "veiozelor" - asta faceau basinilea alea de militieni (aflasem prin statie ca sunt la produs baietii si redusesem viteza).
Oricum, in fata judecatorului am declarat acest aspect si mi-a zambit cu subinteles "se practica aici, insa putini si-au dat seama"...mare atentie in VL si AG....
pentru radare fixe am gasit un site care imi pare foarte util atat pentru cei care au gps (functioneaza lista *testat*) cat si cei fara pentru ca sunt date si adresele unde se afla :) :oops:
http://speedcams.tehnoplus.net
Daca nu au voie in zona aeroporturilor, atunci cum se face ca vad foarte des radarul in zona aeroportului din craiova, chiar in parcarea din fata intrarii in aeroport?
Intrebare nedemna de un raspuns :) vrei sa-ti arat un filmulet cu ei pe ploaie ? :))
Si ca sa-ti raspund si in alt fel: stiai de prevederile astea ? Nu cred. Oricum sunt foarte putini cei care cunosc aspectele astea legate de tovarasii militieni - pana acum 1 an nici eu nu stiam, dar am fost atat de revoltat ca prima oara cand am luat radarul, a oprit 4 simultan (iti dai seama ce aparatura si ce zel pe ei ?!) incat am pus mana pe mouse si tastatura, am sapat, am citit si mi-am formulat apararea impotriva maimutelor alora.
De fapt ei mizeaza pe faptul ca te-au prins cu mata in sac si ca o sa taci...etc...etc...din surse sigure (stiu cativa militieni f. bine).
Referitor la site-ul mentionat mai sus, eu de acolo am primesc actualizarile listei de camere din RO, si am sponsorizat acel site. Foarte util, cum apare ceva pe teren, hop si acolo.
Reversul medaliei: nu este prevazut in lege ca masina in care se afla radarul trebuie sa aiba insemnele politiei, localitatea nu trebuie neaparat marcata cu insemnul supraveghere video sau RADAR
deci....nici inregistrarile facute in zona real nu-s valabile?(au antene cei de la vodafone)
NORMA DE METROLOGIE LEGALĂ NML 021 – 05
1 Domeniu de aplicare
1.1 Prezenta normă de metrologie legală stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice pe care trebuie să le îndeplinească cinemometrele care funcţionează pe principiul efectului Doppler în domeniul microundelor (cinemometre radar), utilizate de poliţia rutieră la măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor pe drumurile publice.
Prezenta normă de metrologie legală se referă atât la cinemometrele radar care funcţionează numai în regim staţionar, cât şi la cinemometrele radar care funcţionează şi în regim staţionar şi în regim de deplasare a autovehiculului pe care sunt instalate (autovehicul de patrulare).
1.2 Pentru a putea fi introduse pe piaţă, puse în funcţiune sau utilizate în măsurările de interes public, cinemometrele radar prevăzute la punctul 1.1 trebuie să îndeplinească atât cerinţele metrologice şi tehnice prevăzute în prezenta normă, cât şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legală NML 001-05 “Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal”.
[…]
3.2.3 Cinemometrul, sau fiecare bloc funcţional în carcasă proprie, trebuie să fie prevăzut cu o etichetă care să conţină cel puţin următoarele inscripţionări:
- tipul, seria şi anul de fabricaţie a blocului respectiv;
- denumirea (sau marca comercială) firmei producătoare;
- tipul şi seria de fabricaţie a blocurilor cu care funcţionează, în cazul în care acestea nu sunt interschimbabile;
- marca metrologică de model (în conformitate cu specificaţiile din certificatul de aprobare de model), dacă aceasta nu este inscripţionată în alt loc.
Aceste inscripţionări trebuie să fie marcate lizibil şi astfel încât să nu poată fi şterse.
[…]
3.2.6 Cinemometrul trebuie să fie prevăzut cu o funcţie de autotestare, care să poată pune în evidenţă orice defect sau dereglare funcţională, ce pot avea influenţă asupra exactităţii de măsurare.
Această funcţie trebuie să fie activată automat la fiecare punere în funcţiune a cinemometrului, având şi posibilitatea de a fi activată manual de către operator, ori de câte ori se consideră necesar. În cazul depistării unor defecte sau dereglări funcţionale, acestea vor fi semnalate iar funcţionarea cinemometrului va fi blocată.
3.3.3 […] Discriminatorul de direcţie împreună cu alte mijloace suplimentare (cu care este dotat, prin construcţie, cinemometrul) trebuie să asigure identificarea sigură a autovehiculului a cărui viteză este măsurată şi în cazul în care acesta nu se află singur în raza de măsurare a cinemometrului. Dacă acest lucru nu este posibil, cinemometrul trebuie să anuleze rezultatul măsurării în cazul în care două sau mai multe autovehicule cu viteze diferite traversează simultan fasciculul de radiaţie.
[…]
3.5 Cerinţe tehnice funcţionale specifice blocului înregistrator
3.5.1 Înregistrările efectuate trebuie să cuprindă cel puţin următoarele:
- data şi ora la care a fost efectuată măsurarea;
- valoarea vitezei măsurate;
- sensul de deplasare a autovehiculului;
- faptul că a fost efectuată autotestarea (conform. 3.2.6);
- imaginea autovehiculului, din care să poată fi pus în evidenţă numărul de înmatriculare al acestuia.
3.5.2 Atât în cazul utilizării unui aparat de fotografiat, cât şi a unei camere de luat vederi, trebuie să fie asigurată corespondenţa dintre direcţia de propagare a fasciculului de radiaţie emis de antenă şi axa optică a aparatului de fotografiat (sau a camerei de luat vederi). Aceasta poate fi realizată printr-un sistem mecanic (permiţând numai rotirea simultană a celor două elemente) sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin respectarea strictă a operaţiunilor de aliniere descrise în manualul de utilizare.
3.5.3 Dacă cinemometrul este destinat şi pentru funcţionarea pe timp de noapte, blocul de înregistrare trebuie să fie dotat cu un sistem de iluminare de tip “blitz” (în cazul utilizării aparatelor de fotografiat) sau cu un reflector în infraroşu, dacă este utilizată o cameră de vederi sensibilă şi în acest spectru. Aceste sisteme de iluminare trebuie să asigure efectuarea unor înregistrări clare, cu respectarea cerinţelor specificate la pct. 3.5.1.
3.6 Cerinţe tehnice funcţionale specifice blocului de prelucrare şi afişare
3.6.1 Blocul de prelucrare şi afişare trebuie să afişeze valorile măsurate ale vitezelor auto-vehiculelor aflate în trafic, precum şi viteza proprie de deplasare a autovehiculului de patrulare (în cazul utilizării acestuia în regim de deplasare). Reciclarea măsurării poate fi efectuată manual sau automat. În cazul reciclării manuale a măsurării, valoarea afişată a vitezei măsurate trebuie să se păstreze până la următoarea declanşare manuală a măsurării.
[…]
3.8 Alte cerinţe
3.8.1 Funcţionarea corectă a cinemometrelor instalate pe autovehicule, trebuie să nu fie afectată de funcţionarea altor aparate aflate la bordul acestora şi de condiţiile existente în mod normal pe autovehicul.
3.8.2 Amplasarea cinemometrelor care funcţionează în regim staţionar trebuie făcută astfel încât să se evite poziţionarea lor în apropierea surselor puternice de radiaţii electromagnetice (emiţătoare de radio sau televiziune, linii electrice de înaltă tensiune, etc.).
4 Cerinţe privind utilizarea cinemometrelor
4.1 Cinemometrele trebuie întreţinute, transportate, instalate şi utilizate în strictă conformitate cu prevederile manualului de utilizare aprobat. Operatorii au obligaţia de a se asigura în legătură cu corecta instalare şi funcţionare a cinemometrelor şi de a nu le utiliza dacă există dubii în ceea ce priveşte corectitudinea efectuării măsurărilor.
4.2 Măsurările şi înregistrările care constituie probe pentru aplicarea prevederilor legislaţiei rutiere în vigoare, trebuie să fie efectuate numai de către operatori calificaţi. Instruirea operatorilor se va efectua în conformitate cu reglementările specifice în vigoare, elaborate de instituţia abilitată să deţină şi să utilizeze cinemometrele.
4.3 Cinemometrele vor putea fi utilizate legal numai dacă au fost verificate metrologic, au fost marcate şi sigilate în conformitate cu prevederile prezentei norme şi sunt însoţite de buletine de verificare metrologică în termen de valabilitate.
4.4 Măsurările efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislaţiei rutiere dacă nu sunt respectate cerinţele 4.1…4.3 din prezenta normă, precum şi în următoarele cazuri:
- dacă măsurările au fost efectuate în condiţii de ceaţă, ploaie, ninsoare sau furtună;
- dacă cinemometrul este destinat numai utilizării în regim staţionar, iar măsurările au fost efectuate cu cinemometrul în mişcare;
- dacă, în momentul măsurării, în raza de măsurare a aparatului se deplasează simultan mai multe autovehicule, iar autovehiculul vizat nu poate fi pus clar în evidenţă.
Aici este o spicuire din ceea ce ne intereseaza pe noi si ii deranjeaza pe ei, recomand lecturarea full a normei si eventual pastrarea unei copii la indemana - nu se stie niciodata cand e nevoie...
Bafta !
Dupa ce am citit...vad ca nici la Unirea jos daca stau cu radarul e ilegal(antenele celor de la rds&rcs).
Sunt multe locuri in care nu au voie, as trece peste asta, insa modul de exploatare (intrerupatoare pe fir, tulumba intoarsa si indreptata exact cand treci pe langa ei, acoperita cu o cutie de metal sau o foaie de staniol, folosirea radarului scos de pe suport) este ceva ce nu pot tolera si sunt aspecte de care m-am legat atunci cand i-am dat in judecata.
Nu m-au deranjat nici amenda si nici punctele. Insa nu sufar sa vad asemenea excremente in uniforma cum "aplica legea".
Anyways, va doresc "PASTE FERICIT" si toate cele bune voua si apropiatilor vostri, dusmanilor nostri, militienilor...tuturor ! Doamne ajuta !