Presedintele american Barack Obama si cel rus Dmitri Medvedev au semnat joi un acord istoric privind arsenalul atomic, ce reduce numarul armelor nucleare ale celor doua tari.
Noul tratat pentru reducerea armelor nucleare, cunoscut ca START, ii urmeaza unui acord precedent semnat in 1991 si care a expirat in decembrie 2009. Documentul prevede reducerea armamentului atomic rus si american cu circa o treime, relateaza CNN, potrivit NewsIn.

"Aceasta zi demonstreaza hotararea Statelor Unite si Rusia - cele doua tari care detin peste 90% din armele nucleare din lume - de a continua un lidershipul global responsabil", a declarat Obama dupa semnarea textului.

"Aceste acord creste capacitatea strategica si, in acelasi timp, ne permite sa ne ridicam la un nivel mai mare de cooperare intre Rusia si Statele Unite", a spus presedintele american.

Obama a evocat in discursul sau precedenta sa vizita la Praga, din urma cu un an, cand a spus ca idealul sau este o lume fara arme nucleara. "Repet ce am spus atunci, desi aceasta lume fara arme nucleare s-ar putea sa nu se realizeze in timpul vietii mele", a declarat Barack Obama. "Acest tratat semnat azi este insa un pas catre aceasta directie", a adaugat presedintele american.

El a laudat contributia omologului sau rus, Dmitri Medvedev, si "lidershipul" puternic al acestuia, spunand ca fara contributia liderului de la Kremlin nu ar fi fost posibila ajungerea la un acord. "Am vorbit de multe ori la telefon", a spus Obama, care l-a numit "prieten" pe omologul rus.

sursa aici