Citat Mesaj iniţiat de valoare Vezi mesajele
Iti dau doua referinte online:
http://gandeste-rational.blogspot.ro...testament.html
http://gandeste-rational.blogspot.ro...ele-patru.html
In legatura cu cel de-al doile link, "povestea" va continua, asta este doar partea 1.
Versiunea lui Marcu

Ni se spune că Iisus și discipolii au făcut un pelerinaj la Ierusalim pentru sărbătoarea Paștelui. În Marcu 14:12, discipolii îl întreabă pe Iisus unde să prepare masa de Paște pentru acea seară. Cu alte cuvinte ne aflăm în Ziua de pregătire pentru Paște:
.

Conform Evangheliei după Marcu, Iisus este răstignit în ziua de Paști, în dimineața de după consumarea mielului de Paște.


Versiunea lui Ioan

Ioan (18:28): “Deci L-au dus pe Isus de la Caiafa la pretoriu şi era dimineaţa. Si ei nu au intrat în pretoriu, ca să nu se spurce, ci să mănânce Paştile“

Rezultă clar că Isus era deja răstignit în amiaza zilei în care seara urma să se consume masa pascală.

Cum? Adică în Ziua pregătirii pentru Paște? Ziua în care mieii erau sacrificați? Cum se poate? În Marcu Iisus supraviețuiește aceste zile, discipolii îi pregătesc masa de Paște, o mânâncă înainte de a fi arestat, este condamnat și executat abia ziua următoare (ziua de Paști) la 9 dimineața. Dar nu și în Ioan. În Ioan, Iisus moare cu o zi mai devreme, în ziua pregătirii pentru Paști, undeva după prânz.

Cercetătorii au încercat de-a lungul anilor să concilieze această discrepanță, dar fără succes. Unii au argumentat că avem această diferență între Evanghelii deoarece unii evrei celebrau Paștele după un calendar incorect. Este adevărat că unele grupuri sectare fără legătură cu templul din Ierusalim credeau că autoritățile urmau un calendar greșit. Dar atât în Marcu cât și în Ioan, Iisus nu se află în afara Ierusalimului cu vreun grup sectar de evrei. Este în oraș, acolo unde mieii erau sacrificați. Și în Ierusalim exista doar o zi pe an pentru celebrarea Paștelui.
Interesant

Am sa incerc sa-mi exprim si eu opinia: Dupa parerea mea interpretarea corecta e aceea ca Hristos era Mielul de Paste, deci Rastignirea Lui Hristos s-a petrecut inainte de pastele evreilor, si defapt inainte ca evreii, dupa obicei, sa sacrifie mieii de paste. Prima data L-au rastignit pe Mântuitorul si apoi s-au grabit spre case ca sa jertfeasca mieii. Dar deja era inutil, Jertfirea Mielului fusese savarsita.