Grancsa Szomna si-a pus streangul de git ca sa scape de viata de tiganca

Banned woland's Avatar woland reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    09-12-2005
    Locaţie
    Yoknapatawhpa
    Sex
    M
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0

Grancsa Szomna si-a pus streangul de git ca sa scape de viata de tiganca

Szomna Grancsa s-a spinzurat pentru ca parintii ei nu o mai lasau la scoala. De fapt, dupa cum spun profesorii, colegii ei, dar si satenii din Frumoasa (Harghita), ea nu a mai vrut sa traiasca o viata de tiganca. Si cum scoala era singura cale de a scapa din strinsoarea seculara a fustelor inflorate, cind nu a mai fost lasata sa invete, s-a spinzurat.
    „Nu am spus eu la fata mea sa nu se duce la iscola“, se apara Grancsa Gabor, tatal fetei. Iar mama-sa, Olga, se jura si ea ca nu s-a impotrivit.
    Szomna nu le aude juramintele. Doarme de veci, in rochie de mireasa, in sicriul mai scump decit toata casa cu acareturi cu tot. Ea nu prea avea ce minca zi de zi, cind traia, dar acum, cind nu mai este, are sicriu bogat, mormint placat cu gresie, masini nenumarate si cei mai frumosi cai la poarta. Tiganii din sapte judete au pus mina de la mina. „Sa nu ne facem de ris“, explica unul, dar mai degraba, cum zice primarul Ferencs Tibor, ca sa isi spele pacatul ca „n-au lasat fata sa invete carte“, surprinsi si ei ca cineva de-ai lor alege mai bine moartea decit o viata ca a lor.
    Ambrus Orsolya, diriginta Szomnei de la Liceul „Venczel Joszef“ din Miercurea-Ciuc, isi aminteste: „In prima zi de scoala, Szomna s-a ridicat in picioare si ne-a spus la toti: «Fiti atenti, va spun dinainte ca eu sint tiganca si daca aveti ceva cu mine ca sint tiganca, va rog sa imi spuneti de pe acum, va rog sa nu ma faceti mai tirziu sa sufar din acest motiv, pentru ca eu vreau sa fiu ca voi toti si sa invat». Si a cerut sa fie lasata in prima banca. Era o eleva de mijloc, dar ea putea si mai mult, voia sa invete mai mult, dar nu avea conditii acasa“.
    Pentru colegii din clasa a IX-a C si pentru profesorii de la liceu este cit se poate de clar, la fel ca pentru toata lumea, ca Szomna si-a pus capat zilelor fiindca nu voia sa fie slujitoarea barbatului, in fata caruia nu ar fi avut nici un drept; trebuia sa mearga in urma lui pe strada, sa nu treaca prin fata lui, sa nu-i iasa din vorba. Si ar mai fi urmat sa faca multi copii si sa-i creasca eventual cum a crescut si ea, in mizerie si in bezna.
    Kutas Marta, psihologul liceului, spune ca Szomna era o adolescenta absolut normala, nu vadea „nici cel mai vag semn ca ar putea ajunge vreodata la…“ si nu numeste sinuciderea, cum nimeni nu-i spune pe nume. Kutas Marta dezvaluie, cit o lasa deontologia, ca Szomna, cind era mai mica, a facut o terapie cu psihologul care se ocupa de copiii din Frumoasa. Era vorba tot de o inadaptare la conditia ei de minoritara si de refuzul de a accepta un viitor la fel ca al tuturor femeilor din neamul ei. De altfel, Szomna a fost prima fetita tiganca vazuta vreodata in sat purtind blugi, iar dupa ea s-au luat mai tirziu si altii. Aruncind atunci cit colo fustele, a cerut si sa fie inscrisa in clasa I, cu doi ani mai tirziu. Infaptuise deja o mica revolutie.
    „Suferea“, mai spune psihologul Kutas Marta, „ca era tinuta din scurt. In clasa a saptea si a opta a mers la scoala numai insotita, pazita de un frate de-al ei si la dus, si la intors, si in pauze. Aici, la liceu, nu era lasata in excursii. A fost cu clasa doar intr-o plimbare prin oras“.
    La un test gen „Ce-mi place la tine“, colegii Szomnei au scris ce le place la ea: ca e „linistita, frumoasa, vesela, cinta frumos, e silitoare, razbatatoare si plina de viata“.
    Preotul catolic Zoltan Gabor citeste la capatiiul Szomnei. Cuvintele lui zboara parca in inimile femeilor din jurul sicriului din lemn de cires si ele incep sa urle, gata sa dea jos trupul fetei de pe catafalc, unele lesina, altele se zbat ca posedatele si sint scoase pe brate in drum sa se linisteasca.
    Parintele a cunoscut-o bine pe Szomna. A simtit ca ea e altfel si a ajutat-o cum a putut. „De mica, fata a fost credincioasa“, cuvinteaza parintele. „Ati vazut-o toti nelipsind la nici o slujba la biserica, ati vazut-o cintind in cor sau slujind ca ministranta. Ultima ei fotografie ne-o arata in straie secuiesti, in fata bisericii, pe 21 mai. O saptamina mai tirziu ne-a parasit“.
    Cind Szomna a luat examenul de capacitate, devenea prima tiganca din Frumoasa care ajungea la acest nivel. Din toata clasa, doar doua fete au luat examenul, ea - prima. Avea deja 16 ani si jumatate. Parintii au dat-o tirziu la scoala si numai la insistentele preotului, care, pe linga viata mizerabila de pe pamint, le-a mai prezis si o vesnicie de chinuri daca nu lasa fata la scoala. Si tot el i-a convins sa o lase si la liceu. L-a ajutat si primarul Ferencs, cu argumente mai lumesti, cum ar fi ajutorul social. Parintele Zoltan ii dadea bani de naveta, de carti, de caiete, ii reincarca regulat cartela de telefon. „Am pierdut toti o fiica scumpa noua, care ar fi facut mindria satului nostru“, isi incheie preotul predica suspinind ca un tata adevarat.
    Colegii din clasa a noua, sositi cu un autocar, trec pe rind pe la catafalc, o acopera pe prietena lor cu flori.
    Calca acolo pentru prima oara, vad si ei - si se mira! - de unde pleca Szomna cind venea la scoala si umplea clasa cu risetul ei. Sint doua camere, doar una mobilata, si pare ca e doar o mobila imprumutata de ochii lumii, pentru inmormintare. Lucruri ieftine si murdare peste tot, oale afumate pe godinul de tuci, pahare sparte pierdute definitiv in gaurile din podeaua de lut batatorit. Si nicaieri, nicaieri, vreuna din cartile Szomnei, nici un manual scolar, nici unul dintre romanele pe care si le cumpara singura cu banii cistigati vara, muncind cu ziua la cimp. Colegii ei au vazut-o la scoala cu acele carti pe care acum cineva le-a ascuns, se pare, ca pe niste lucruri de rusine. Nimic care sa aminteasca de motivul mortii ei. Dar au ramas pe perete, acuzatoare si pline de mister, ultimele ei cuvinte, scrise apasat cu creionul inainte de a se duce in sura sa se spinzure: „Iskola vagyok“ - „(eu) sint scoala“.
    Primarul Ferencs Tibor merge in capul coloanei. De 7 ani, de cind e primar la Frumoasa, e prima oara cind merge la inmormintarea cuiva din afara familiei. „Vreau sa arat in mod oficial“, striga el ca sa razbata cu vocea prin jelania alamurilor si prin bocete, „ca moartea fetei este o pierdere pentru comuna noastra si o rusine, ca nu trebuie fetele tiganci sa mai fie tinute incuiate si la propriu, si la figurat“. Tiganii cu palarii mari, cu mustati groase intoarse pina sub urechi il aud si se jura ca sa moara mama daca nu si-or tine fetele in scoala cit vor vrea ele…
    „Voia sa se faca asistenta medicala sau chiar doctorita, asa mi-a spus mie“, mai zice primarul oftind. Szomna i se plingea lui cind taica-sau nu o lasa o zi la scoala. El, ca primar, il tot speria pe barbat ca-i taie ajutorul social, singurul venit pentru parinti si cinci copii, Grancsa zicea: bine, o las, dar maica-sa, Olga, nu si nu, ca ii fura cineva fata si dupa aceea nu o mai ia nimeni de nevasta… „Dar unde pazita mai bine ca la liceu, unde stau jandarmii la poarta?“, dadea primarul sah mat.
    Szomna era o rebela. Mai iesea din cuvintul parintilor. Pe 21 mai a disparut de-acasa. Nu era prima oara. Cind fugea de-acasa, la rude, in Singeorgiu, taica-sau, drept pedeapsa, o oprea citeva zile de la scoala. Asa a terminat semestrul intii cu 7 la purtare, pentru absente, si asa a pierdut si bursa „Bani de liceu“. Dar de data asta a lipsit mai multe zile, nimeni nu stia unde a fost. A aparut miercuri, 30 mai. S-a dus la primar si l-a rugat sa intervina iar la parintii ei sa o lase la scoala - alta pedeapsa nu primea. Joi l-a rugat si pe parintele Zoltan sa faca acelasi lucru. Joi seara, in ultima zi de mai, ceva s-a intimplat in casa. Gabor si Olga Grancsa nu spun ce. Sint amindoi tranchilizati de plins. A doua zi dimineata, Szomna s-a spinzurat. Era chiar de ziua copilului si tocmai infloreau salcimii in Frumoasa, tirziu si parca fara rost, ca in poeziile romantice pe care le citea Szomna.

sursa: Cotidianul, 7 iunie 2007
    http://www.cotidianul.ro/index.php?i...ash=4eba4bf384

cititi si luati aminte.
    asta este caz ce trebuie mediatizat si nu ca unul s-a sinucis ca profesoara cu care a avut o aventura dorea sa plece din tara cu barbatul ei sa isi refaca viata. e una din cele mai tragice stiri pe care le-am citit de mult timp.

Senior Member marians65's Avatar marians65 are ceva special... marians65 are ceva special...
    Data de inscriere
    13-12-2006
    Locaţie
    aici
    Varsta
    60
    Sex
    M
    Mesaje bazar
    40
    Putere Reputatie
    40
    Reputatie
    101
    Puncte CF
    41.0

Sick

Socant!!
    Stiam ca femeia tiganca are un statut de paria.
    Dar a te opune ca propriul tau copil sa invete ,sa iasa din promiscuitate, este o ticalosenie pe care nu o putem pedepsi.Desi e necesar!!
    Atitudinea conducerii etniei:0
    Pe astia nu ii intereseaza decat banii!!!.Au jelit fata cu gandul la cati bani au pierdut!!!

niste TICALOSI!!!

PS Observ cu surprindere ca nu sunt comentarii la aproape 24 de ore de la postare!!
    umor oltenesc
    Horoscopul lunii:
    Dragoste : astrele iti surad...
    Sanatate: astrele iti surad si mai tare....
    Bani: astrele se tavalesc deja pe jos de ras.....

Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Banned subZero's Avatar subZero are ceva special... subZero are ceva special...
    Data de inscriere
    09-12-2006
    Locaţie
    acasa in cv9 :))
    Varsta
    41
    Sex
    M
    Mesaje bazar
    1099
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    146
    Puncte CF
    19.0
    Usergroups:
    pacat.......pacat de ea , din ce citesc mai sus avea o atitudine si o viziune asupra vietii COMPLET DIFERITA fata de tiganii din ziua de azi, dorea sa faca ceva cu viata sa , nu isi dorea sa isi creasca copii in mizerie ca mai toti tiganii,,,,,,,,atitudinea comunitatii jalnica, adica cand a fost in viata nu prea i-a interesat de ea dar acum pun mana de la mana sa nu se faca de ras.....adica cu alte cuvinte nu conteaza ce s-a intamplat noi sa iesim bine........ce folos?ce folos acum mormant placat cu gresie si alte tampenii?ce sa mai faca cu ele?de ce nu i-au facilitat conditii sa isi termine studiile daca tot voiau sa faca ceva pt ea?o sa imi raspund tot eu la intrebare....MENTALITATEA si ,,obiceiurile stravechi, .....ea trebuia sa faca o droaie de puradei , sa isi asculte barbatulsi sa traiasca o viata anosta sub tutela lui...nu stiu de ce unii oameni , fie ei tigani , romani sau de alte nationalitati nu accepta ca vremurile se schimba, personal asta cu traditiile mi se pare o tampenie ordinara adica daca acum 100 de ani faceau unii un lucru eu trebuie sa il fac la fel din simplul motiv ca asa e traditia...CEL MAI MARE PACAT ESTE CA NU CRED CA MOARTEA EI VA SCHIMBA CEVA

Banned Che Guevara's Avatar Che Guevara reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    06-10-2005
    Locaţie
    Patria lui Hamlet
    Varsta
    51
    Sex
    M
    Mesaje bazar
    235
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    Usergroups:
    Nu se va schimba nimic. Precis l-au chemat pe Guta la inmormantare sa le zica de-alea de jale.

Posts reader Dadi's Avatar Dadi este placut de toti Dadi este placut de toti Dadi este placut de toti
    Data de inscriere
    10-05-2006
    Sex
    F
    Mesaje bazar
    18
    Putere Reputatie
    49
    Reputatie
    254
    Puncte CF
    20.0
    Usergroups:
    la comunitatea rroma nu se vor vedea schimbari semnificative prea curand. desi am vazut tiganci care-si inselau barbatii si chiar tiganci nemaritate umbland cu barbati (in sensul de ) lucruri pe care la ei le stiam foarte rare pt ca sunt scandaloase, stiu ca se practica in continuare vanzarea fetelor minore in scopul casatoriei, chiar de la varste fragede si retragerea lor de la scoala pt a nu fi furate sau corupte la varsta cand devin femei dpdv fizic. astea sunt traditiile lor si atata timp cat implica bani si aliante familiale, interese materiale, etc, ei nu vor renunta la ele. i-adevarat, sunt si tiganci care isi depasesc conditia si scapa de traiul asta, dar nu si cele din satra.

Dujman

...

Jace's archivist ratonbox's Avatar ratonbox este o comoara de om ratonbox este o comoara de om ratonbox este o comoara de om ratonbox este o comoara de om ratonbox este o comoara de om
    Data de inscriere
    05-10-2005
    Locaţie
    Craiova/Bucuresti
    Varsta
    36
    Sex
    M
    Mesaje bazar
    113
    Putere Reputatie
    58
    Reputatie
    423
    Puncte CF
    30.0
    Usergroups:
    Asta o adevarata poveste care merita mediatizata, nu ca alea cu Tranca si cu Ralph sau mai stiu eu ce ratat...
    Prea putini oameni gasesti cu mentalitatea, vointa asta, si cand ii gasesti, este prea tarziu.
    Pacat, Dumnezeu sa o odihneasca si sper ca si alte persoane sa aiba mentalitatea ei.
    Citat Mesaj iniţiat de marians65 Vezi mesajele
    ...
    PS Observ cu surprindere ca nu sunt comentarii la aproape 24 de ore de la postare!!
    asta este pentru ca multora le este lene sa citeasca tot articolul, din pacate.
    Her: I wish I were creative.
    Him: You are. You're great at creating difficult situations.

Fan Stiinta duhu's Avatar duhu reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    24-09-2006
    Varsta
    36
    Sex
    M
    Mesaje bazar
    7
    Putere Reputatie
    38
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    20.0
    Usergroups:
    Impresionant... asa e trebuie mediatizata...

Dumnezeu sa o odihneasca in pace !
    OLTEAN

Rocker Daemian's Avatar Daemian este pe calea cea buna
    Data de inscriere
    24-02-2007
    Locaţie
    in transition
    Varsta
    43
    Sex
    M
    Mesaje bazar
    4
    Putere Reputatie
    43
    Reputatie
    42
    Puncte CF
    40.0
    Usergroups:
    Cu tot dispretul si chiar ura mea catre tigani, acest articol m-a lasat fara cuvinte...
    Esti oripilat/dezgustat/frustrat de prostia, ignoranta si imbecilitatea de pe forum? So thank you for Animal Planet

Crux Crux's Avatar Crux este pe calea cea buna
    Data de inscriere
    03-10-2005
    Locaţie
    Rovine
    Varsta
    41
    Sex
    M
    Mesaje bazar
    73
    Putere Reputatie
    42
    Reputatie
    41
    Puncte CF
    39.0
    Unii oameni chiar refuza sa accepte ca evul mediu a trecut. Nu zic ca depravarea ar fi mai buna decat puritanismul, dar sint atatea cai de mijloc... Uite ce se intampla cand te constrange viata pe cai extreme...

Oldtimer DanaLolo's Avatar DanaLolo va deveni faimos in curand
    Data de inscriere
    21-11-2005
    Varsta
    33
    Sex
    F
    Mesaje bazar
    9
    Putere Reputatie
    45
    Reputatie
    94
    Puncte CF
    20.0
    Usergroups:

Smile

macar jumate de romani daca ar avea mentalitatea asta, ar decurge lucrurile altfel in toata tara, chiar si acolo, la Frumoasa, in satul uitat de lume...

Always in the other side manlif2_0's Avatar manlif2_0 este placut de toti manlif2_0 este placut de toti manlif2_0 este placut de toti
    Data de inscriere
    03-10-2005
    Locaţie
    ma plimb cu Terra prin Univers
    Varsta
    43
    Sex
    M
    Mesaje bazar
    33
    Putere Reputatie
    58
    Reputatie
    214
    Puncte CF
    40.0
    Usergroups:
    stirea e scrisa impresionant. chiar m-a impresionat. sper din toata inima ca actiunile pe care si le insusesc parintele si primarul sa fie reale. ma bucur ca mai exista printre noi, si unii care vor sa devina OAMENI, indiferent de etnie. pretul platit de ea ca sa devina OM insa a fost prea mare. pacat ca a trebuit sa moara pentru a deveni rrom si pentru a se dezice ce comportamentul tiganesc.

unde sunt toate fundatiile si asociatiile in aceste situatii? unde se duc banii comunitari alocati pentru reintegrarea sociala a peroanelor defavorizate? acest copil merita de 3 ori mai mult sprijinul acordat pentru astfel de persoane! cred ca demersurile ar fi trebuit sa mearga pana la decaderea din drepturile parintesti, si luarea sub tutela a ei! dar toti au inchis ochii... desi suntem in ue, mentalitatile raman...
    niciodata n'a fost sa nu fie cumva
    In trecerea grabita prin lume catre veci/ fa-ti timp macar o clipa sa vezi pe unde treci!

Fan Stiinta cryssa_pink's Avatar cryssa_pink este o comoara de om cryssa_pink este o comoara de om cryssa_pink este o comoara de om cryssa_pink este o comoara de om
    Data de inscriere
    28-02-2007
    Locaţie
    unde vreau
    Varsta
    39
    Sex
    F
    Mesaje bazar
    68
    Putere Reputatie
    38
    Reputatie
    340
    Puncte CF
    40.0
    Usergroups:
    Este impresionat..sacrificul de care a fost nevoie pentru a se trage un semnal de alarma. Sper din tot sufletul ca lucrurile se vor schimba pt. rromi de acum in colo. A-ti proteja propria cultura nu inseamna sa iti suprimi capacitatea intelectuala.
    si am alergat sa ma gasesc...si-alerg in jurul lumii...

Mintrubber hotice's Avatar hotice reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    03-11-2005
    Locaţie
    WankerCounty
    Varsta
    36
    Sex
    M
    Mesaje bazar
    154
    Putere Reputatie
    42
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    20.0
    Usergroups:
    te mai intrebi de ce sunt priviti rromi cum sunt priviti...e bine ca noile generatii incearca sa scape din ce in ce mai mult din dogmele impuse de traditii,atat rromii cat si romanii,insa pretul platit e mult prea mare.Nu stiu in ce masura pot fi acuzati parintii,ei faceau ceea ce au facut si parintii lor,daca nu stiau altceva...singuri vinovati in aceasta situatie cred ca ar fi autoritatile.
    IBIZA is . . .

Banned woland's Avatar woland reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    09-12-2005
    Locaţie
    Yoknapatawhpa
    Sex
    M
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    de aia am si pun stirea. m-a impresionat si pe mine si eu sint o persoana foarte greu miscabila (aproape deloc) de unele articole despre situatia lor. articolul nu mi s-a parut tezist si per ansamblu se vrea un semnal de alarma.
    daca cineva ar fi spus ceva, inainte de a se fi intimplat tragedia, sint sigur ca toate acele organizatii tiganesti de fac manifestatii in fata cotroceniului si il acuza pe basescu de rasism ( nu il apar pe baselu, ce a zis el este o timpenie) s-ar fi aprins ca praful de pusca spunind ca iar da lumea in tigani si ii priveste de sus si nu ii lasa sa se integreze si toate porcariile lor cu traditiile tiganesti.
    oricit se chinuie unii sau altii, pe mine inca nu m-au convins ca principiile lor nu sint retrograde si ca inca nu au ajuns in secolul xxi. inca isi mai "vind" copii la aranjamentele numite casatorii.
    unii dintre ei au pur si simplu viitorul pecetluit si se pare ca nu au nici o sansa sa evadeze din el. la televizor vezi numai nuntile sau botezurile lor unde arunca cu bani in stinga si in dreapta si toti manelarii. imi arata toti dintosii cind isi schimba gresia in baie sau ca au fost la milano si si-au luat o pereche de ciorapi in loc sa traga niste atentionari despre situatia reala.
    Last edited by woland; 09-06-2007 at 02:16.

Rocker Nicole's Avatar Nicole are ceva special... Nicole are ceva special...
    Data de inscriere
    20-08-2006
    Locaţie
    Valea Rosie
    Varsta
    39
    Sex
    F
    Mesaje bazar
    30
    Putere Reputatie
    41
    Reputatie
    154
    Puncte CF
    47.5
    Usergroups:
    Din cate am inteles,rromii incearca sa scape sau sa se sustraga cat pot de la traditii,dar nu se poate(in ceea ce priveste casatoriile timpurii)...Cazul m-a socat si pe mine...chiar imi pare rau...sa ti se taie creanga de sub picioare ...asa...pur si simplu,chiar de la cei la care ai sperante sa te ajute...la parinti...trist.Vorbim noi de rromi,dar si multi romani au conceptii din-astea...ca femeia sa stea acasa,la cratita...asa ca....

"I'm just a soul whose intentions are good.....
    Oh Lord please don't let me be misunderstood"
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: