Va propun in cele ce urmeaza o discutie despre Istoria Romaniei asa cum nu am invatat-o in scoala.
Documentul (linkuit aici) pe de o parte ne maguleste confirmandu-ne originea romana dar facandu-ne sa ne intrebam de ce nu vorbim Greaca (exista insa in vocabularul limbii române destule cuvinte grecesti, teoria din scoala nu recunoaste insa faptul ca limba greaca este una ce a avut influenta asupra limbii române), pe de alta parte nu precizeaza aproape nimic despre existenta românilor in Transilvania [se da de gol insa pomenind de Iancu de Hunedoara], desi pomeneste de unirea din 1600.
In primul rand trebuie sa spun ca Romania era de fapt numele Imperiului Roman de Rasarit.
Dupa venirea triburilor gotilor, gepizilor, hunilor (mongoli) si bulgarilor (mongoli cu influente slave) si slavilor, Imperiul Roman de Rasarit (Roma), pierde aproape in intregime teritoriile ocupate inclusiv teritoriul Daciei care este ocupat de gepizi si mai tarziu de huni.
Romania continua sa stapaneasca Peninsula Balcanica, Parte din Mesopotamia, Parte din Orientul Apropiat, si Nord-Vestul Africii (parte din Egipt)
[Singura parte comuna a Romaniei cu România de astazi pare sa fie Dobrogea - componenta a provinciei Moesia Inferior, de aceasta autorul remarca faptul ca Valahia si Moldova tarile in care se refugiaza conducatorii vechii Romania, sunt teritorii pe care Romanii le pierdusera in secolul III (Dacia), iar o parte din ele nu le ocupasera niciodata]
Astfel intre 274(284) si 1290 adica exact 1000 de ani din cele doua cu care ne laudam, teritoriile de la nord de dunare sunt stapanite de alte popoare decat al nostru. Este insa stiut faptul ca inafara de populatiile stapanitoare si in acelasi timp migratoare, existau si populatii sedentare, acest fapt contribuie nu numai la renasterea Romaniei ci si a Spaniei si Frantei si acestea dominate de goti.
Aici mai e loc de discutii, populatiile "migratoare" nu plecau de buna voie in alta parte ci pentru ca erau gonite de altele mai puternice.
Nu stiu cum astea mai puternice ii goneau pe unii si traiau in pace cu ceilalti, dar se pare ca asa s-a intamplat.
Voievodatele Romanesti sunt puse in pericol din nou, de asta data de otomani in secolele XV si XVI.
In secolul XV reusesc sa isi pastreze independenta datorita catorva domnitori foarte buni Iancu Hunedoareanul, Vlad Tepes si Stefan cel Mare.
Dupa ce acestia isi incheie domnia, statele romanesti (Valahia si Moldova) sunt obligate la plata unui tribut pentru pace, Mihai Viteazul nu este de acord cu asta si reuseste pentru scurt timp sa scape de tribut si sa recapete in totalite independenta principatelor; insa unirea infaptuita de el are sa ii semneze atat sfarsitul lui cat si sfarsitul principatelor române independente, atat Tara Romaneasca (Valahia) cat si Moldova continua sa fie conduse de voievozi dar acestia sunt numiti de otomani.
Ma opresc aici, pentru ca am impresia ca deja am batut campii prea mult.
Romania Mare
![]()