Ar trebui promulgata o lege prin care indatoratii sa scape de povara creditelor in franci elvetieni?
- Da
- Nu
"Politicienii au deja la îndemână un proiect de lege, care a trecut deja de Senat, anul trecut, și care copiază modelul ungar.
Premierul Victor Ponta a cerut ieri oficialilor de la Finanțe să facă ceva pentru îndatorați. Seara, a fost chiar o întâlnire la nivel înalt între ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov, și conducerea Băncii Naționale. Ulterior, Vâlcov a ieșit cu o declarație uimitoare, îndemnând clienții să folosească „Electorata”. Este o soluție care diminuează pentru scurt timp rata, dar nu rezolvă problema scumpirii accelerate a acesteia.
Proiectul salvator
Există însă o altă normă care i-ar putea ajuta pe datornici. Este vorba de un proiect de lege, depus de Asociația Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, care prevedea ca, dacă un debitor cu credit în lei îl rambursează integral, atunci să o poată face la cursul din ziua acordării, la care se poate aplica o majorare de 20%. Practic dacă un credit a fost luat la un curs de 2,5 lei pentru un franc, atunci să poată fi rambursat la o cotație de 3 lei. Proiectul copiază, în mare parte, reglementarea dată de cabinetul Ludovic Orban în Ungaria, prin care mii de unguri au beneficiat de posibilitatea de plăti creditele la cursul din ziua acordării, cu condiția să rambursele deodată creditul. Proiectul legii de la noi a trecut de Senat, anul trecut în septembrie, dar de atunci a fost abandonat. „Nu a existat nicio urmare”, a comentat pentru EVZ avocatul Vicențiu Coltuc.
Credit în franci, acordat în lei
Mulți apărători ai băncilor au spus că ar fi nedrept ca acestea să primească înapoi franci la altă valoare decât cea actuală. Este drept, pentru a acorda acele împrumuturi, băncile s-au împrumutat la rândul lor de la instituțiile mamă. Însă, în prezent, acele credite sunt deja rambursate de multă vreme, la cursuri mult mai avantajoase decât cel de acum. Mai mult, clienții cu credite în franci au încasat creditul în lei - contravaloarea francilor. Așadar, nu e nicio dovadă că banca ar fi avut vreodată acei franci, pe care i-a convertit.[...]"