Apa natural alcalina 6.2 L PH 8.8 - Perla Moldovei
Apa natural alcalina 6.2 L PH 8.8 - Perla Moldovei
Apa plata (de masa), naturala (de izvor), alcalina, oligominerala este cea care conţine săruri minerale în cantităţi mici, are un pH ridicat şi poate fi consumata in cantitati nelimitate din aceste motive fiind considerata cea mai buna.
Apa de masă plată Perla Moldovei alcalină este o apă oligominerală care are un conţinut de reziduu fixe de 333 mg / L.
De ce să bem apă Alcalină?
„Aciditatea este moarte, alcalinitatea este viaţă.”
Apele care conţin mai multe săruri minerale pot fi consumate numai după recomandarea medicului pentru că pot cauza diferite probleme la stomac, la rinichi. Pentru hidratarea zilnică sunt recomandate acele ape la care reziduu fix este sub 500 mg / L
Organismul uman conţine 65-70% apă, corpul unei persoane cu greutate de 70 kg conţine 45-50 litri de apă. Dacă acest om consumă zilnic numai un litru de apă, pentru a schimba o dată integral această cantitate are nevoie de 50 de zile. Normal acest om pentru a curăţa corpul de toxinele şi grăsimile acide acumulate de-a lungul anilor, ar trebui să consume minim 2-2,5 L de apă zilnic.
Apa alcalină ajută la dizolvarea şi eliminarea depunerilor acide acumulate în corp.
Apa alcalină nu are valoare nutriţională sau de medicament dar, are capacitatea de a neutraliza şi lichefia deşeurile acide pentru a putea fi eliminate din organism, refăcând neutralitatea acido-bazică al acestuia – deci sănătatea şi starea de bine.
Apa, printre altele, are o funcţie importantă de curăţire a corpului atât în exterior cât şi interior. Suntem obişnuiţi să ne spălăm în fiecare zi cu o cantitate de 50 – 60 L de apă la exterior, dar ar fi la fel de important curăţirea părţii interioare a organismului cu o cantitate optimă de apă calitativ corespunzătoare.
Toate apele în care sunt vieţuitoare ( pâraie, râuri respectiv apa de mare) sunt alcaline. Într-un mediu acid nu trăiesc vieţuitoare. Dacă punem peşti într-un acvariu – cu o apă cu pH-ul de 6 sau sub 6 – aceştia vor muri într-un interval scurt de timp.
Valoarea pH-ului din sânge, pe această scară, se află într-un interval foarte restrâns, slab alcalin (pH 7,3 – 7,4) ca şi temperatura corpului uman care, la fel, se află într-un interval limitat (36 – 37 0C). Dacă valoarea pH-ului sângelui respectiv temperatura corpului, se ridică sau scade peste intervalul optim, omul dă semne de boală. Deoarece sângele conţine apă într-un procent de 82%, valoarea pH-ului apei din organism trebuie să fie menţinută într-un interval slab alcalin. Celulele care sunt elementele din care este construit corpul nostru, trăiesc în această cantitate de apă şi se simt bine într-un mediu slab alcalin, ca şi peştii din acvariu sau din apele noastre. Dacă această cantitate de apă care reprezintă 70% din corpul nostru devine acidă, celulele noastre datorită instinctului de apărare, vor face tot posibilul să se protejeze de efectele distructive ale mediului acid şi se acoperă cu un strat de grăsime (lipoproteină).
Mai mult, când ne spălăm, folosim fel şi fel de şampoane sau săpunuri alcaline. Nici mâinile pline de grăsime nu pot fi spălate cu apă rece de la robinet, fără săpun sau detergent, care sunt alcaline şi dizolvă grăsimile. În acelaşi fel, pentru curăţirea stomacului şi a colonului de depuneri cu grăsimi toxice, trebuie consumată o cantitate optimă de apă alcalină.
De ce este o apă alcalină?
Aciditatea sau alcalinitatea unei substanţe este măsurată prin valoarea Ph (p. „potenţial” + H „hidrogen”), simbol pentru concentraţia ionilor de hidrogen dintr-o soluţie dată. Scara pH se încadrează între valorile de 1 şi 14 şi caracterizează starea acidă sau bazică a unei soluţii (pH 7 este neutru, valorile mai mici de 7 indică aciditate, cele mai mari de 7 caracterul bazic al soluţiei).
Câtă apă alcalină este recomandată pentru consumul zilnic?
Pentru reducerea treptată a acumulărilor de deşeuri acide produse de-a lungul anilor pentru o persoană de 60-70 kg, este indicat a se consuma zilnic 1,5-2 L. Această cantitate poate fi însă modificată de la caz la caz, în funcţie de dorinţele şi de nevoile fiecăruia.
2. APA sustine functionarea normala a organismului, in lipsa ei se incetinesc sau se stopeaza
anumite functii ale organismului.
3. APA este o importanta sursa de energie si tine permanent corpul in miscare.
4. APA furnizeaza energia electrica si magnetica a fiecarei celule din organism.
5. APA este un liant in arhitectura structurilor celulare.
6. APA este factorul principal in prevenirea degradarii ADN-ului. Cu cat mai putina apa bei, pe
termen lung, cu atat mai lezata va fi structura ADN-ului tau.
7. APA creste eficienta sistemului imunitar.
8. APA face ca alimentele ingerate sa fie procesate, metabolizate si asimilate corespunzator.
9. APA da valoare oricarui aliment, care daca nu este asociat cu consumul de apa, are o eficienta mai mica.
10. APA intensifica asimilarea elementelor nutritive din alimentele consumate.
11. APA este folosita pentru transportul si, dupa caz, eliminarea tuturor subtantelor din corp.
Practic, cu cat mai multa apa consumam, cu atat organismul va retine mai usor elementele
nutritive si le va elimina mai repede pe cele daunatoare.
12. APA creste eficienta hematiilor in procesul de colectare a oxigenului in plamani.
13. APA ajuta la patrunderea oxigenului, la nivelul fiecarei celule, si, apoi, la eliminarea deseurilor
14. APA duce deseurile metabolice, din diferite zone ale corpului, catre ficat si rinichi
15. APA este principalul lubrifiant al articulatiilor. Daca auzi cum iti scartaie oasele sau
genunchii/coatele te dor dupa fiecare sesiune de exercitii, bea mai multa apa si vei observa ca aceste efecte se atenueaza
sau dispar.
16. APA este utilizata de discurile intervertebrale pentru a amortiza socurile. Cu cat vei bea
mai putina apa, cu atat discurile coloanei vertebrale se vor deshidrata si vor fi mai sensibile.
17. APA ajuta le mentinerea supletii si stralucirii parului , hidratandu-l.
18. APA ajuta la scaderea riscului de a face accident vascular cerebral.
19. APA previne obstructia arteriala la nivelul inimii si creierului.
20. APA este esentiala pentru reglarea temperaturii organismului.
21. APA este foarte importanta pentru toate procesele ce au loc la nivel cerebral.
22. APA inlesneste activitatea neurotransmitatorilor, astfel ca fara apa pur si simplu nu ai
mai putea sa iti coordonezi miscarile, gandurile si reactiile la stimuli.
23. APA ajuta la producerea tuturor tipurilor de hormoni, ceea ce este vital pentru organism.
24. APA poate preveni ADHD. Asadar viitoarea mama, in timpul sarcinii, trebuie sa bea o cantitate de apa suficienta.
25. APA creste rezistenta la efort fizic si intelectual.
26. APA este cea mai buna bautura, cu 0 reactii adverse. Bineinteles, vorbim despre apa curata,
nu despre cea de la robinet, plina de clor si, eventual, cu impuritati.
27. APA reduce stresul si anxietatea. Reversul este, bineinteles, valabil: bei putina apa, esti
mult mai predispus la stres si stari de nervozitate.
28. APA induce un ritm normal al somnului.
29. APA ajuta organismul in perioadele de oboseala si de convalescenta.
30. APA sporeste elasticitatea pielii.
31. APA normalizeaza tranzitul intestinal.
32. APA previne aparitia glaucomului.
33. APA echilibreaza hematopoieza – procesul de producere, multiplicare si specializare a
celulelor sangelui in maduva osoasa.
34. APA intareste sistemul imunitar.
35. APA dilueaza si fluidifica sangele, prevenind trombozarea.
36. APA diminueaza durerile premenstruale.
37. APA formeaza, cu ajutorul batailor cardiace, fluxurile sangvine care impiedica formarea cheagurilor.
38. APA nu e depozitata de organismul uman, ci e folosita intens, zilnic, la sute de procese.
De aceea, trebuie sa consumam apa zi de zi, in cantitatile recomandate.
39. APA favorizeaza hormonii sexuali, deshidratarea impiedicand producerea acestora.
40. APA separa senzatia de sete de senzatia de foame.
41. APA este un element esential in curele de slabire si asta nu pentru ca ar induce senzatia de satietate.
42. APA ajuta la eliminarea substantelor toxice din organism, deshidratarea face sa creasca timpul de eliminare a
acestora.
43. APA diminueaza senzatia de greturi matinale din timpul sarcinii.
44. APA face, zi de zi, legatura intre minte si corp.
45. APA impiedica scaderea capacitatii de memorie, odata cu inaintarea in varsta.
46. APA impiedica imboldul catre dependenta de alcool, tutun sau cafea.
Acum ai suficiente motive sa bei apa?
Calculeaza-ti necesarul zilnic, inmultind 33ml cu greutatea ta, apoi ai grija sa atingi acest obiectiv in fiecare zi!
APA inseamna sanatate si viata mai lunga!
APA e cuvantul cheie al sanatatii noastre, un cuvant atat de usor, pe care il rostim din suflet inca din primul an de viata, si pe care-l ignoram, din pacate, cu buna stiinta, in urmatorii anii de viata.
Noi v-am dat cheia.
Restul depinde de dumneavoastra.
Last edited by Magia Plantelor; 22-04-2015 at 14:29.
Ceaiul este folosit din mosi stramosi pentru vindecarea trupului. Astazi, studiile stiintifice ii confirma puterea tamaduitoare.
Vara este anotimpul in care bem multe lichide. Stim ca trebuie sa ne hidratam tot timpul, insa vara mai mult ca oricand simtim nevoia sa consumam lichide. Cand vine vorba de ceea ce bem pentru a ne racori, in minte ne vine prima oara apa, apa minerala, apoi sucurile reci, frappe-urile si undeva mai la urma ne gandim ca si ceaiul poate fi o solutie de a ne hidrata.
Fie rece sau fierbinte, ceaiul chiar este o sursa ideala de hidratare atunci cand temperatura creste peste masura si simtim nevoia sa bem ceva pentru a ne racori. Exista preconceptia gresita ca ceaiul il bei doar atunci cand esti bolnav, de aceea multe persoane nu se ating de el decat in situatiile cand sunt racite sau au gripa. Insa ceaiul, pe langa proprietatea de a hidrata organismul, are un efect revigorant si da o stare generala de bine atunci cand este consumat.
Un ceai ideal pe timp de vara este cel de menta impreuna cu o lingurita de miere si o felie de lamaie. Este bun atat cald, cat si rece daca nu agreati ideea de ceai fierbinte vara. Si ceaiul verde poate fi consumat in anotimpul cald, acesta fiind foarte racoritor, ajuta la arderea grasimilor, insa nu se consuma mai tarziu de ora 16.00, deoarece da insomnie. La mare cautare in timpul verii sunt ceaiurile de fructe: capsuni, lamaie sau fructe de padure (zmeura, fragi, afine, coacaze), acestea sunt mai acrisoare, dar revigorante si ideale si pentru copii, avand in vedere ca nu contin cofeina. Au in schimb foarte multe vitamine si minerale. Uitati-va pe lista de ingrediente atunci cand cumparati un ceai, deoarece multe din cele din comert contin coloranti. Plafarul este o optiune mai sigura atunci cand vine vorba de ceaiuri naturale.
Consumul de ceai poate fi de ajutor vara pentru persoanele care se confrunta cu excesul de transpiratie. Din frunzele de nuc uscate si maruntite se pot face infuzii (o lingurita de ceai la o cana de apa), fiind considerate foarte eficiente impotriva transpiratiei. De asemenea, frunzele de salvie au aceleasi proprietati consumate sub forma de infuzie. Recunoscute pentru efectele lor antisudorifice sunt si scoarta de salcie si scoarta de stejar din care se fac ceaiuri.
Alte beneficii ale ceaiului:
Ultimele cercetari medicale au aratat ca aceasta bautura straveche are potentiale puteri de vindecare ale diverselor afectiuni, de la carii si pana la boala Parkinson. Cercetatorii cred ca beneficiile consumului de ceai se manifesta la nivelul intregului organism. Iata cateva dintre afectiunile ce pot fi vindecate, sau cum poate fi imbunatatita starea de sanatate cu ajutorul ceaiului:
Artrita: Studiile realizate de cercetatori au aratat ca femeile in varsta care sunt bautoare de ceai sunt cu peste 60% mai putin expuse la a dezvola o artrita reumatoida decat acelea care nu consuma deloc ceai.
Densitate osoasa: Consumul de ceai regulat vreme de mai multi ani ajuta la mentinerea unor oase puternice.
Cancer: S-a descoperit ca extractul din ceai verde inhiba cresterea celulelor canceroase ale vezicii urinare. Alte studii sugereaza ca ceaiul verde protejeaza impotriva dezvoltarii cancerelor de stomac si esofagiene. Cercetatorii speculeaza ca polifenolii din ceai pot inhiba anumite mecanisme care duc la dezvoltarea cancerului. Ceaiul verde si cel negru au fost creditate ca avand puteri de inhibare a cancerului.
Raceala: Destul de putin consumat la noi in tara, insa ceaiul negru este recunoscut pentru efectele sale pozitive atunci cand ne confruntam cu o raceala. Intr-un studiu recent, s-a aratat ca oamenii care faceau gargara cu extract de ceai negru de doua ori pe zi aveau o imunitate mai crescuta impotriva racelii, fata de oamenii care nu faceau gargara cu acest tip de ceai.
Afectiuni ale inimii: Consumul a mai mult de doua cani de ceai pe zi scade cu pana la 44% riscul decesului din cauza unui atac de inima. Ceaiul este bogat in flavonoide si alte substante care sunt asociate cu reducerea riscului de a avea atacuri fatale de inima.
Hipertensiune arteriala: Iubitorii de ceai pot fi surprinsi sa afle ca bautura lor favorita mai are inca un beneficiu asupra sanatatii: controlul presiunii sangelui. Consumul a jumatate de cana de ceai verde sau ceai oolong pe zi reduce riscul de hipertensiune arteriala cu peste 50%.
Ce contine ceaiul?
Cele mai multe substante continute de ceai sunt flavonoidele - o grupa de antioxidanti ce se gasesc in multe plante. Antioxidantii scapa organismul de radicalii liberi. Ceaiul contine fluoride care intaresc smaltul si reduc aparitia tartrului. De asemenea, aceasta bautura contine minerale si vitamine in functie de ce fel de ceai este vorba.
Principalele atuuri ale ceaiului asupra sanatatii:
Bogat in vitamine
Ceaiul , si in special ceaiul verde, este bogat in vitamine (A, C, B, E, PP), astfel ca 4-5 cesti pe zi ne acopera 10% din necesarul zilnic in vitamine. In ceea ce priveste sarurile minerale, ceaiul contine calciu, potasiu si magneziu, dar si fluor in cantitate suficienta pentru prevenirea cariilor, cu doar o ceasca pe zi!
Excitant usor
Frunzele de ceai contin un alcaloid numit teina, actionand la fel ca si cafeina din cafea sau cola. Teina, absorbita in cantitati mici, participa la stimularea sistemului nervos si cardiovascular. O ceasca de 200 ml contine in medie 40 mg din acest excitant. Ceaiul negru si ceaiul verde contin de 2-3 ori mai putina teina/cafeina decat cafeaua.
Ceaiul contine si:
- teofilina, utilizata contra astmului,
- teobromina care stimuleaza sistemul nervos si are proprietati diuretice,
- uleiuri esentiale,
- caroteni,
- oligoelemente.
Taninurile din ceai constituie un tip de flavonoide ce ii confera acestuia aroma, proprietatile astringente si gustul amar, in plus fata de proprietatile antioxidante.
Ceaiul negru in special contine rubigine, flavonoide complexe care se dezvolta atunci cand frunzele de ceai fermenteaza si devin negre. Se pare ca acestea sunt capabile sa dezactiveze radicalii liberi care ar fi la originea problemelor de sanatate cronice, in special cele cardiovasculare.
Bun pentru longevitate
Un studiu olandez pare sa confirme faptul ca persoanele care consuma flavonoide sunt mai putin expuse la bolile cardiovasculare decat altele. O singura ceasca de ceai contine aproximativ 200 mg flavonoide, majoritatea dintre ele fiind eliberate in primele minute ale infuzarii. Totusi, cu cat lasi ceaiul mai putin la infuzat, cu atat el va contine mai putine flavonoide. E de-ajuns sa bei 3 cesti pe zi timp de doua saptamani pentru a-ti creste concentratia de flavonoide in sange cu 25%.
Nu va feriti sa consumati ceai pe timp de vara, ba chiar puteti inlocui o ceasca de cafea cu una de ceai, beneficiile sunt multiple, pe langa efectele de revigorare si hidratare atat de necesare in anotimpul calduros.
De asemenea, alaturi de o carte buna, o ceasca de ceai este oricand binevenita!
Una dintre cele mai recurente cauze ale mortii din secolul XXI (si din majoritatea tarilor) este reprezentata de bolile de inima. De ce? Pentru ca stilul “civilizat” de viata, caracterizat prin sedentarism ori stari extreme de stres afecteaza in mod negativ buna functionare a organismului uman. Cum putem sa ne salvam de bolile de inima care pot fi fatale pentru noi? Ei bine, cu totii stim ca este mai bine sa prevenim decat sa tratam.
Doriti sa aveti o inima sanatoasa si mereu tanara? Atunci trebuie sa aveti grija de acest aspect inca din tinerete, deoarece inima este “motorul” care ne pune in functiune. Trebuie sa o protejam impotriva fumatului, a radicalilor liberi, impotriva colesterolului sau a grasimilor din alimentatie.
Am cules cele mai bune sfaturi pentru a avea o inima sanatoasa:
Renuntati la fumat!
Daca fumatul este un obicei, renuntati la el cat mai repede. Daca fumati pasiv, atunci evitati pe cat posibil localurile care nu au aerisire sau spatii destinate exclusiv nefumatorilor. Fumul de tigara, inhalat pasiv sau activ, creste riscul unui infarct, creste nivelul colesterolului si poate duce la formarea cheagurilor de sange.
Consumati mai putina sare!
Organismul uman nu are nevoie de sare, si exista foarte multi oameni care au eliminat complet sarea din alimentatia lor. Daca obisnuiti sa mancati sarat si sa adaugati sare la orice fel de mancare (chiar daca s-a folosit in prealabil sare la gatirea acesteia),* riscati sa retineti apa in organism, sa va ingrasatisi sa cresteti tensiunea arteriala. Evitati pe cat posibil alimentele prelucrate care au foarte multa sare (peste 4 g/100 gr produs) si alegeti alte condimente care sa dea gust mancarii.
Evitati grasimile si alimentele prelucrate!
Carnea foarte grasa, carnea tocata cumparata din comert sau mezelurile prelucrate nu au ce cauta in dieta noastra zilnica. Inlocuiti toate aceste alimente cu carne slaba de pui sau curcan fara piele, carne de vita, sau carne tocata in casa (din care sa eliminati in totalitatea grasimea). Mezelurile din comert contin foarte multi coloranti si aditivi alimentari pentru a obtine gustul dorit. Cele mai bune variante raman tot fructele si legumele proaspete.
Beti mai multa apa!
Organismul uman contine foarte multa apa (70%), fara de care corpul nostru nu poate functiona cum trebuie. Asadar, beti minim 8 pahare de apa pe zi, excluzand alcoolul sau sucurile acidulate. Consumul unei cantitati suficiente de apa reduce riscul formarii cheagurilor de sange si dilueaza sangele in organism.
Consumati mult peste!
Pestele este foarte bogat in acizi grasi Omega3, esentiali pentru organismul nostru. Consumati de cel putin 3 ori pe saptamana peste: ton, somon, sardine. In acest fel veti reduce riscul de stop cardiac.
Beti ceai!
Un studiu recent a aratat ca persoanele care au baut o ceasca de ceai in fiecare zi au fost cu 30% mai putin predispusi in a avea probleme cardiace. Daca obisnuiti sa beti cafea, aveti voie doar o singura ceasca de dimineata, apoi inlocuiti cafeaua cu ceai pentru a va proteja inima de eventualele boli.
Pentru a avea o inima sanatoasa, evitati sa va mai stresezi atat de mult.
Stresul ne obliga organismul sa produca in exces doi hormoni precum epinefrina si cortizonul. Acesti hormoni afecteaza negativ inima si vasele de sange si ne pot distruge starea de sanatate, mai ales daca stresul face parte din stilul nostru de viata zilnic. Asadar, pentru a avea o inima sanatoasa este ideal sa gasim echilibrul dintre viata personala si cariera, sa ne relaxam psihic si sa descoperim ce inseamna cu adevarat pacea interioara. Un stil de viata sanatos nu inseamna doar miscare si o nutritie echilibrata, ci si o stare psihica de bine.
Pentru a avea o inima sanatoasa, exprimati-va emotiile!
Atunci cand ne obligam propria persoana sa se inchida in sine, sa isi tina emotiile si sentimentele inauntru, nu facem altceva decat sa punem presiune asupra sistemului nostru nervos si asupra inimii. Nu doar emotiile negative neimpartasite ne fac rau, ci si cele pozitive. Astfel, pentru a avea o inima sanatoasa, este ideal sa gasim o cale prin care sa ne exprimam liber emotiile, sa ne eliberam de ele (intr-un mod civilizat, desigur).
Mancati cereale integrale!
Consumul de cereale integrale, bogate in acid folic, reduc cu pana la 20% riscul bolilor de inima. Adaugati la micul dejun si o ceasca de fulgi de porumb sau ovaz.
Aveti grija cate calorii consumati!
Numarul caloriilor ingerate si a celor arse intr-o zi nu trebuie sa fie foarte diferit. Asadar, pentru a va feri de alimentele foarte grase, prelucrate si cu multe calorii, incercati sa va schimbati putin dieta si stilul de viata. Alegeti sa consumati cu precadere fructe si legume proaspete, sucuri naturale si carne slaba. Alimentele care contin foarte multe calorii duc la obezitate, cresc consumul de oxigen si secretia de insulina.
Slabiti!
Daca aveti o greutate usor marita, cel mai bun sfat este sa slabiti macar 5 kg. In cazul persoanelor supraponderale, se vor slabi 10-15 kg, evident pe o perioada mai mare de timp. Evitati dietele drastice, si incercati sa mancati cat mai sanatos. Veti observa ca in aproximativ 2-3 saptamani de dieta “sanatoasa” ati slabit deja 5 kg. O greutate corporala mai mica reduce riscul de infarct si de diabet.
Faceti sport!
Poate unul dintre cele mai bune sfaturi pentru inima dumneavoastra este sa faceti sport de cel putin 3 ori pe saptamana. Fie ca alegeti sportul in aer liber, ciclismul, alergatul prin parc sau preferati sala de sport, exercitiile cardio ar trebui sa faca parte din rutina saptamanala. In acest fel scadeti riscul bolilor cardiovasculare.
O sănătate de fier începe de la o inimă sănătoasă. Modalitățile prin care îmbunătățești sistemul cardiovascular sunt diferite, dar cel mai potrivit este sportul.
Exerciţiile fizice joacă un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular, prin îmbunătăţirea fluxului sanguin şi scăderea riscului de suprasolicitare a inimii.
Exerciții de intensitate medie sau sporite, aerobe sau anaerobe toate au ca scop fortificarea sănătății, desigur în condițiile în care nu există exagerări. Exrcițiile aerobe va vor oxigena sângele și va vor ”antrena” vasele sanguine. Astfel, nu va veti simți obosită după ce urcati scările blocului sau după ce faceti o plimbare prin parc.
Mersul pe jos este un adevărat masaj pentru inimă. Începeti cu mers uniform păstrând același tempou pe parcurs a 10 minute, apoi măriti viteza pentru câteva minute și reveniti la tempoul inițial. Această succesiune dezvoltă rezistența musculară și va pune inima în ”mișcare”.
Practici pentru o inimă sănătoasă!
Exită activități zilnice care ne asigură o inimă sănătoasă până la adânci bătrâneți:
· Mergeti pe jos, cel puțin 22 de minute zilnic în tempou mediu. Mersul este considerat a fi cea mai accesibilă modalitate de a ne antrena mușchiul inimii.
· Alergati cel puțin 15 minute. Puteti alege parcul de lângă casă sau sala de antrenament pentru a alerga. Datorită acestui obicei ardeti caloriile în plus și scadeti nivelul colesterolului, reducând riscul de boli cardiace.
· Înotul reglează ritmul cardiac, iar mișcările în apă ne oferă rezistență musculară și un tonus de invidiat. De asemenea, dacă aveti contraindicații la alergat, atunci înotul este alternativa ideală.
Hrisca un aliment pretuit mult prea putin
Hrişca este un aliment popular şi tradiţional în ţări precum Rusia, Ucraina, Franţa şi Polonia. În România, hrişca este la mare căutare mai ales în Bucovina, unde este un ingredient tradiţional pentru sarmale.
Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier.
Deşi nu face parte din clasa cerealelor (este o plantă ierboasă înrudită cu rubarba și stevia creață), hrişca este net superioară grâului, de exemplu, prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi şi îl fortifică mai ales în sezonul rece şi la începutul primăverii.
BENEFICII
menţine nivelul de glucoză din sânge în limitele normale
previne instalarea diabetului de tip II
vitaminele şi mineralele din boabele de hrişcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal)
menţine tânăr sistemul nervos
îmbunătăţeşte capacitatea de reţinere şi memorare
vă protejează împotriva accidentelor vasculare
scade colesterolul
ţine sub control tensiunea arterială
previne apariţia pietrelor la bilă
În plus, hrişca ține greutate sub control. Fiind bogată în fibre alimentare insolubile, în lizină (un aminoacid esenţial), magneziu, în cupru organic şi vitamine din complexul B, hrişca conţine substanţe cu efect diuretic, care reduc excesul de apă din corp. Mai mult decât atât, hrişca este un aliment recomandat de consumat în toate dietele.
ATENŢIE!
Persoanele diagnosticate cu fagopyrism – o afecţiune care constă în fotosensibilizarea acută a pielii – nu trebuie să consume hrişcă în cantităţi mari (în special planta verde sau sucul extras din planta verde). Cu alte cuvinte, persoanele care au pielea foarte albă trebuie să evite consumul de hrişcă întrucât acesta determină apariţia de pete roşii şi dureri sub formă de arsuri care persistă chiar şi 3-4 zile.
Cum o putem savura?
Dacă până acum nu aţi consumat seminţe de hrişcă trebuie să ştiţi că sunt aromate şi nu foarte dulci. Le puteţi consuma crude sau prăjite, după bunul plac, atât simple, cât şi în salate, paste sau *alături de alte cereale la micul-dejun. În plus, hrişca nu conţine gluten şi poate fi consumată în siguranţă de persoanele care suferă de boala celiacă.
Ce vitamine si minerale contine hrisca?
Proteine
carbohidrati
fibre alimentare
vitamina B1
vitamina B2
vitamina E
fosfor
magneziu
cupru
fier
calciu
seleniu
mangan
zinc si multe altele.
*
Care sunt beneficiile pe care le aduce hrisca sanatatii noastre?
Hrisca contine niveluri mai ridicate de zinc, cupru si mangan decat oricare cereala si biodisponibiltatea zincului, cuprului si potasiului din hrisca este si el destul de ridicat. Biodisponibiltatea se refera la raportul dintre cantitatea unei subtante active si viteza cu care aceasta este absorbita in organism. Potasiul ajuta la mentinerea apei si echilibrului de acizi din sange si tesutul celular, zincul ajuta la consolidarea sistemului imunitar, iar carentele de cupru condus la o serie de boli si dereglari neurodegenerative cu denumiri infricosatoare si foarte lungi pe care nu le voi insira acum. Concluzia este ca o dieta ce contine hrisca te va mentine in forma, agila si sanatoasa.
Hrisca are si un continut ridicat de proteine, bogat in lizina, un amino acid esential, este de altfel planta cu cel mai mare continut de amino acizi.*
Este bine de retinut in acest context ca proteinele pe care le ofera hrisca au o rata de digerare destul de scazuta, ceea ce o va taia de pe lista surselor ideale de proteine. Totusi, aceasta probleme este intalnita cel mai adesea la copiii in crestere si la persoanele cu probleme cu tractul digestiv, pentru adultii sanatosi este in principiu indicata. In plus, majoritatea dintre noi nu consuma exclusiv o singura sursa de proteine, asadar cu siguranta pe lista ta se vor gasi si carnea sau tofu, spre exemplu.
Hrisca aduce beneficii sistemului cardiovascular
Studiile au aratat ca dietele care contin hrisca s-au dovedit a scadea cotele de colesterol rau din sange si a tensiunii ridicate. Populatia Yi din China a fost testata in acest sens, dat fiind faptul ca mananca in medie cam 100 de grame de hrisca zilnic. Rezultatele analizelor au aratat ca acesti aveau un nivel seric al colesterolului total redus, nivel redus de colesterol LDL si o rata ridicata de HDL (colesterolul bun).
Efectele benefice pe care le are hrisca sunt datorate intr-o mare parte izoflavonoizilor, in mod deosebit rutinei. Flavonoizii sunt fitonutrienti care protejeaza organismul impotriva bolilor datorita extinderii actiunii vitaminei C si actiunii sale de antioxidant. Actiunea de scaderea a lipidelor se datoreaza in mod deosebit componentei sale, rutina, si altor flovonoizi din componenta. Acesti compusi ajuta la mentinerea sanatatii circulatiei, stopeaza coagularea exclusiva a trombocitelor. In principiu, toate aceste actiuni conduc la mentinerea unei inimi sanatoase, ferite de diverse afectiuni.
Hrisca mai contine si aproape 70 mg de magneziu la o portie de 150 de grame. Magneziul relaxeaza vasele sanguine, imbunatatind circulatia si transportul de nutrienti in timp ce scade tensiunea. Practic, magneziul ofera combinatia ideala pentru un sistem cardiovascular sanatos.
Hrisca mentine sub control glicemia si scade riscul de diabet
Intr-un studiu a fost analizat efectul pe care il are asupra glicemiei hrisca integrala prin comparatie cu painea facuta din faina de grau rafinata. Hrisca a reusit sa scada glicemia si raspunsul insulinic. Hrisca integrala a primit o nota ridicata si la capitolul mentinerii satietatii.
In Iowa au fost studiate timp de 6 ani 36.000 de femei care au consumat cereale integrale si efectele pe care acestea le-au avut asupra incidentei diabetului. S-a dovedit ca femeile care au consumat 3 portii de cereale integrale sau pseudocereale pe zi prezentau un risc de aparitie a diabetului cu 21% mai scazut prin comparatie cu cele care au mancat numai o portie pe saptamana.
Magneziul este extrem de important pentru sanatatea oaselor, prevenind osteoporoza, dar joaca si un rol important impotriva bolii Alzheimer, conform studiilor.
*
Hrisca previne aparitia pietrelor la bila
Consumul alimentelor bogate in fibre insolubile, precum hrisca, poate ajuta femeile sa evite pietrele ce pot aparea la bila, a aratat un studiu publicat in Jurnalul american de Gastroenterologie.
Aceasta concluzie a fost trasa dupa 16 ani de studii, perioada in care peste 69.000 de femei, care consumau atat fibre solubile, cat si fibre insolubile in diferite cantitati, au fost analizate. Femeile care au consumat in mod deosebit fibre insolubile si-au redus si mai mult riscul aparitiei pietrelor la bila. Daca ar fi sa ne exprimam in cifre, 5 grame de fibre insolubile scad cu 10% riscul aparitiei acestei probleme.
Cum pot alimentele bogate in fibre insolubile sa creasca protectia impotriva pietrelor la bila? Cercetatorii considera ca fibrele insolubile nu numai ca accelereaza tranzitul intestinal (cat de rapid parcurge mancarea caile intestinale), dar reduce chiar si secretia acidul biliar (excesul acestor substante controbuie la formarea pietrelor la bila), creste senzitivitatea la insulina si scade trigliceridele (grasimile din sange). Aceste fibre insolubile se gasesc in toate cerealele integrale, dar se pot gasi si in nuci si in coaja comestibila a fructelor si legumelor inclusiv a rosiilor, castravetilor, dovleceilor, merelor, frustelor de padure si perelor. Fasolea, de exemplu, ofera atat fibre solubile, cat si insolubile.
Hrisca poate egala sau chiar depasi in beneficiile asupra sanatatii legumele si fructele
Timp de foarte multi ani activitatea benefica a fitonutrientilor din cereale si pseudocereale, precum hrisca a fost trecuta cu vederea pentru ca metodele de cercetare pur si simplu nu erau aplicate in mod adecvat si nici interesul nu era atat de ridicat.
In ciuda faptului ca cercetatorii au tot analizat puterea antioxidantilor din fitonutrienti, ei i-au analizat numai in forma lor “libera”, cea care se dizolva rapid si este absorbita imediat in circulatia sanguina. Nu au privit nici forma de substante de margine, cele care se ataseaza de peretii plantelor si trebuie sa fie eliberate de bacteriile intestinale in timpul digestiei inainte de a putea fi absorbite.
Fenolii, antioxidanti puternici care functioneaza in multiple feluri pentru a preveni bolile, reprezinta o clasa majora de fitonutrienti care au fost studiati intens de-a lungul timpului. Poate ca denumirea de “fenoli” nu iti este cunoascuta, insa cu siguranta urechile tale au mai auzit de quercitina, curcumina, acid elagic, catechine si multe altele despre care mai auzi pe la emisiuni.
Cercetatorii au studiat care sunt cantitatile relative de fenoli sub forma libera sau marginala din fructe si legume precum mere, struguri rosii, broccoli si spanac si au descoperit ca forma libera de fenoli se regaseste cam pe la 76% din totalul fenolilor din aceste alimente. In cerealele integrale, insa, fenolii liberi se regasesc intr-un procent mai scazut de 1% din total, restul gasindu-se sub forma marginala.
Prin urmare, cauza pentru care cerealele integrale nu au fost luate in considerare pentru calitatile lor antioxidative este tocmai aceasta, pentru ca metodele de masurare ale cercetatorilor erau similare ca si pentru legume si fructe si nu reuseau sa scoata la suprafata adevaratele lor beneficii.
Lignanii ajuta impotriva bolilor de inima
Un anumit tip de fitonutrient regasit din abundenta in cerealele integrale precum hrisca sunt lignanii. Anumite forme de lignani ajuta la protectia impotriva anumitor forme de cancer determinate hormonal, precum cancerul de san, dar si impotriva bolilor de inima.
Pe langa cerealele integrale, nucile, semintele si fructele de padure sunt alte surse grozave de lignani, dar chiar si o serie de bauturi precum cafeaua, ceaiul si vinul ii contin. Desigur ca vesnicele recomandate in orice probleme de sanatate, varza si legumele cu frunze verzi, iti vor fi de folos pentru doza de lignani protectori.
Hrisca ofera beneficii cardiovasculare semnificative femeilor la menopauza
Consumul a cel putin 6 portii saptamanal a adus multe beneficii femeilor aflate la menopauza si care prezentau probleme legate de colesterol ridicat, tesiune ridicata si alte semne de probleme cardiace.
Intr-un studiu amplu desfasurat pe 3 ani au fost analizate 220 de femei aflate la menopauza. Ele au consumat 6 portii de pseudocereale (quinoa, hrisca, mei) sau cereale saptamanal iar rezultatele au aratat urmatoarele:
scaderea progresiei aterosclerozei, placa ce se lateste si ingusteaza vasele de sange reducand buna functionare a circulatiei sangelui
o progresie mai scazuta a stenozei, ingustarea diametrului arterelor.
Fibrele din fructe, legume si cereale rafinate nu au condus la vreun beneficiu asupra bolilor cardiovasculare.
Plafarul Magia Plantelor vine in ajutorul dumneavoastra si va asteapta cu o gama larga de produse pe care le puteti include in alimentatia zilnica.
Pentru a descoperi produsele cele mai potrivite, va invitam sa accesati site-ul nostru http://www.plante-magice.ro/
Mai multe detalii privind beneficiile alimentelor Bio le gasiti aici: https://www.youtube.com/watch?v=eJ67e4AcXJA
Cum iti alegi apa de baut?
Un raspuns simplist: deschid televizorul si o aleg pe cea cu reclama cea mai frumoasa (imagini, muzica)
Gresit!
Atunci cand alegi o apa de baut trebuie sa tii cont ca fiecare persoana are alte nevoi din acest punct de vedere in functie de varsta, de activitatea pe care o desfasoara si de starea de sanatate (existenta diferitelor afectiuni).
De exemplu, sunt situatii in care intr-o familie, trei membri ai familiei sa aiba nevoie fiecare de un alt tip de apa de baut.
Specialistii sunt unanimi in a face cateva recomandari legate de aceste criterii pentru o alegere corecta:
1. sursa de provenienta a apei (izvor, extractie de la mare adancime, etc.)
- bineinteles o sursa de apa de izvor este preferabila uneia din extractie de la mare adancime din panza freatica
2. nivelul de mineralizare al apei - aici trebuie facute cateva precizari
- indicatorul care evalueaza acest parametru este reziduul fix sau sec si care se masoara la 105ºC sau 180ºC
- in mod normal, apa o fierbem acasa la circa 100ºC, deci valoarea importanta pentru noi este cea masurata la 105ºC
- multi producatori precizeaza la capitolul indicatori, valoarea masurata la 180ºC pentru ca aceasta este de circa 2-3 ori mai mica decat cea la 105ºC si in acest fel apa pare mai saraca in minerala si deci "mai plata" (fara sa aiba restrictii la cantitatea consumata).
- apa trebuie sa fie oligominerala, adica "plata", cu un continut cat mai scazut de minerale in compozitiei
- conform standardului romanesc o apa este oligominerala daca reziduul fix la 105ºC este sub 500 mg/l, dupa alte standarde mai stricte, de exemplu cel din S.U.A., reziduul fix la 105ºC este sub 50 mg/l.
3. continutul in nitriti si nitrati
- conform standardului romanesc o apa este sanatoasa daca continutul de nitriti este < 3 mg/l
- conform standardului romanesc o apa este sanatoasa daca continutul de nitrati este < 50 mg/l
4. continutul de sodiu, magneziu, calciu si alte mineralele
5. nivelul de aciditate al apei pH-ul, care este preferabil sa fie cat mai mare fata de 7.0 considerata valoarea neutra a pH-ului.
6. si nu in ultimul rand aspectul, culoarea, gustul, mirosul si puritatea apei (nivelul microbiologic).
De precizat ca toti acesti parametri trebuie sa fie trecuti in buletinele de analize si incercari pentru ca apoi sa fie trecuti pe etichete si in reclamele de marketing, lucru care nu se respecta totdeauna.
In concluzie, ce alegem?
Avem pentru tine doua propuneri care indeplinesc cu prisosinta criteriile enumerate mai sus:
1. Apa de masa naturala plata Cristal de Retezat - toate detaliile la adresa: http://goo.gl/sLAqGw
2. Apa natural alcalina Perla Modovei cu pH de 8.8 - toate detaliile la adresa: http://goo.gl/DsMunJ
"Ce este hrana pentru un om poate fi otrava pentru altii”, spunea filosoful roman Lucretiu cu aproximativ 2000 de ani in urma.
Corpul nostru este asaltat in permanenta de toxine. Este vorba despre toxinele din exterior, care provin din mediu, cele degajate de organismul nostru si desigur, cele pe care le introducem noi insine in organism.
Toti putem avea o sanatate infloritoare, iar pentru aceasta nu exista o metoda mai buna decat aceea de a face o detoxifiere de doua ori pe an cel putin.
Organismul nostru depune mult efort pentru eliminarea toxinelor ca și pentru crearea de celule noi, insa capacitatea de detoxifiere este limitata. Fiecare om este unic atat prin modul in care reactioneaza la toxine, cat si prin capacitatea sa de a le elimina din organism. Cand organismul trece printr-un proces de detoxifiere, efectul imediat este acela ca se va simti mai bine, iar o detoxifiere eficienta va poate prelungi perioada de viata sanatoasa.
Ficatul este filtrul toxinelor, daca el nu poate procesa suficient de repede toxinele din cauza suprasolicitarii, acestea sunt stocate in organism pentru a fi descompuse mai tarziu. Si unde credeti ca sunt depozitate? In celulele grase! Astfel, luam in greutate nu doar din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase, ci si din cauza toxinelor neprocesate.
Cand ficatul este pregatit sa se ocupe de aceste toxine suplimentare, ele sunt eliberate din celulele grase pentru procesare si sunt transportate prin intermediul sistemului limfatic, sânge și rinichi. Daca toxinele raman in corp, intregul organism se intoxica in sensul propiu, de aceea este necesara o cura de detoxifiere.
Iata cateva complicatii produse de un ficat deficitar care ar trebui sa va traga un semnal de alarma:
- durerile de cap, anxietatea, crizele de agnor pectoris si hipertensiune arteriala;
- la fel ca si ficatul si pielea este un organ al detoxifierii. Cand ficatul nu este eficient, pilea va incerca sa elimine toxinele. Acest lucru poate provoca diverse efecte secundare neplacute, cum ar fi imbatranirea prematura, acneea, eczemele si dermatitele;
- edemele de la nivelul mainilor si picioarelor sau incheieturile rigide, pot fi rezultatul retentiei de fluide;
- ficatul lent poate incetini producerea importantilor hormoni tiroidieni, provocand o activitate redusa a tiroidei;
- crizele cardiace si infarctul pot fi provocate de nivelul ridicat de colesterol;
- detoxifierea slaba are ca rezultat indigestia, constipatia, gazele si scaunele urat mirositoare;
- durerile, simptomele mimand gripa, alergiile, chiar artrita reumatoida si problemele tiroidei pot fi determinate de un sistem imunitar slab. Ficatul contine multe celule ale sistemului imunitar care curata resturile din sange atunci cand acesta circula prin ficat. Cand ficatul este compromis, iar particulele straine ajung inapoi in sange, sistemul imunitar reactioneaza. Astfel, sunteti predispusi la infectii si boli autoimune.
Cele mai importante toxine pe care organismul trebuie sa le detoxifice clipa de clipa de-a lungul vietii sunt produsele rezultate din procesul de oxidare (radicalii liberi). Radicalii liberi pot afecta celulele organismului daca raman acolo, la fel cum rugina distruge fierul.
Detoxifierea ficatului cuprinde doua procese:
1. Scaderea nivelului toxinelor (radicalii liberi, cu efect oxidant), pe care organismul se lupta sa le elimine;
2. Cresterea nivelului de substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a se mentine si a-si imbunatati capacitatea de a elimina antinutrientii.
Ficatul trebuie sa detoxifice toate substantele, indiferent daca acestea provin din surse externe sau interne. Evitati cat mai mult dintre elementele enumerate mai jos:
- cofeina si alcoolul
- meniul pe baza de carne (mai ales carnea preparata la gratar)
- grasimile saturate si procesate
- sarea
- alimentele procesate ( contin glutamat monosodic, conservanti precum benzoatii)
- medicamentele si drogurile
- agentii poluanti din mediu (fumul de tigara, gazele de esapament, diluantii din vopsea, pesticidele si fertilizatorii din alimentele neecologice, metalele grele din mterialele dentare)
Substantele nutritive pentru detoxifiere au la baza urmatorii protagonisti:
- glutationul si /sau N-acetilcisteina – care se găsesc in ceapa si usturoi
- coenzima Q10 - care se găseste in uleiul de peste, spanac seminte crude si in nuci
- vitamina C - care se găseste in broccoli, ardei gras, citrice si fructe de padure
- vitamina E - care se găseste in seminte crude, nuci si peste
- seleniul - care se găseste in seminte neprocesate, nuci si peste ( acest mineral mareste efectul glutationului, acesta fiind reciclat la randul sau de antocianidele din fructele de padure-afinele si de acidul alfa-lipoic)
-beta-carotenul - care se găseste in morcovi, piersici, pepeni, cartofi dulci si dovlecei din specia Cucurbita moscata.
Acesti antioxidanti lucreaza in echipa, este nevoie de toti pentru ca puterea lor de detoxifiere sa fie eficienta. In organism vitamina E fara o sursa suficienta de coenzima Q10 devine oxidanta (Coenzima Q10 (CoQ10) este supranumita “scinteia vietii” datorita importantei ei in producerea energiei de catre organismul uman. La virsta de 50 de ani, nivelul de CoQ10 in organism este deja redus la sub jumatate comparativ cu virsta de 20 de ani).
Alti fitonutrienti ajutatori sunt plantele si fitonutrienti:
- DI-INDOLYMETAN - se gaseste in familia cruciferelor - broccoli si contribuie la detoxifierea excesului de estrogeni si a substantelor chimice care distrug hormoni.
- BIOFLAVONOIZI -se gasesc in afine ( de altfel mai contin si glutation )
- QUERCETINUL – se găsește in ceapa rosie.
- POLIFENOLI – se găsește in ceaiul verde si armurariu.
- GLUCURONOCONJUGAREA - este cea mai importanta cale de detoxifiere dependenta de calciu D-glucarat care se gaseste in mere, varza de Bruxelles, broccoli, varza, muguri de fasole.
Radacinoasele si mugurii contin aminoacizii principali: GLICINA SI GLUTAMINA
- SULFATAREA- depinde de aminoacizi care contin sulf prezenti in ceapa, usturoi si oua (MSM este un tip de sulf care se poate lua ca supliment alimentar).
- METILAREA - este un proces de detoxifiere care depinde de vitaminnele B si acidul folic ( se gasesc in verdeturi, fasole), vitamina B12 (doar din sursa animala), vitamina B6 si trinetil- glicina care se extrage din radacinoase.
Se recomanda tuturor sa ia zilnic trei suplimente de baza:
- multivitamine si minerale superpotente (cele mai bune au 5 mg zinc si 100 mg magneziu)
- un gram de vitamina C si flavonoizi din fructe de padure
- acizi grasi Omega 3-6 ( foarte rar sunt persoane care sa aiba o incarcatura de toxine foarte mare si sa nu poata tolera suplimentele, dandule reactii adverse cum ar fi dureri de cap sau greata.In acest caz nu luati suplimente, ci concentrati-va doar pe alimentele recomandate)
- ALCALINIZAREA - mentinerea unei alcalinitati prin consumul de alimente alcaline.
Alimente cu aciditate mare: branza Edam, oua, maioneza, peste,crustacee, sunca, carne de vita, carne de pui, ficat, carne de miel, carne de vitel.
Alimente cu aciditate medie: nuci braziliene,nuci, branza Cheddar, branza Stilton, henring,macrou, secara, ovaz, grau, orez, prune, afine, masline.
Alimente neutre: unt, margarina, cafea, ceai, zahar.
Alimente cu alcalinitate medie: avocado, sfecla, morcovi, cartofi, spanac, fructe uscate, rubarba.
Alimente cu alcalinitate ridicata: migdale,nuci de cocos,lapte, fasole, varza, telina, linte, salata verde, ciuperci, ceapa, radacinoase, rosii, caise, mere, banane, fructe de padure, cirese, smochine, grepfrut, struguri, lamai, pepeni, portocale, piersici, pere, zmeura, mandarine, prune uscate.
Chiar daca ficatul coordoneaza cea mai mare parte a procesului de detoxifiere, filtrare si curatare efectiva a sangelui de substante toxice , tractul digestiv reprezinta poarta dintre alimente si sange.
Tractul digestiv este alimentat de un aminoacid denumit glutamina, care contribuie la functionarea intestinului si de asemnenea il vindeca.
" In Japonia persoanele care iau antiinflamatoare nesteroidiene pentru durere si inflamatii li se recomanda sa ia si 2000 mg de glutamina cu 30 minute inainte, pentru a preveni sangerarile stomacului si ulcerul".
In dietea de pentru detoxifierea ficatului este recomandat administrarea zilnica de glutamina(pentru a mentine integritatea peretelui intestinal care este prima linie de aparare in fata toxinelor), alaturi de enzime digestive(digera hrana , reducand la minim posibilitatea ca proteinele intregi din hrana sa ajunga in sange) si un supliment probiotic (probioticele sunt bacterii benefice esentiale, care au un rol si in procesul de digestie).
Cea mai mare parte a glutaminei din alimente este utilizata drept combustibil pentru tractul gastro-intestinal, insa aproximativ 5% din acesta se foloseste pentru producerea glutationului cel mai puternic antioxidant pentru ficat.
Glutationul este alcatuit din 3 aminoacizi: glicina, cisteina si acid glutamic sau glutamina.
Glutamina se gaseste in alimentele cu proteine cum ar fi : fasolea, pestele, carnea de pui si ouale dar si in legume precum varza, spanacul, sfecla si rosiile.
Vezi aici:
L-GLUTAMINA SECOM
Cisteina este un aminoacid care contine sulf si se gasete in ceapa, usturoi si oua.
Glicina se afla in cantitati mari in radacinoase.
Cu cat consumul este mai mare din acesti aminoacizi cu atat mai mult material de constructie se economiseste pentru sinteza glutationului, care contribuie la buna functionare a ficatului si protejeaza fiecare celula din organism de radicali liberi.
Cinci obiceiuri proaste la care trebuie sa renuntati pentru o perioada de minim 9 zile ( in functie de starea de sanatate a fiecaruia perioada se poate prelungi la 30 de zile maxim) pentru a va ajuata ficatul sa faca detoxifierea:
1. Graul : glutenul este proteina cheie din grau insa se mai gaseste si in secara, orz si ovaz. Daca exista o alergie la gluten sistemul imunitar trateaza particulele de grau drept agenti toxici, lasand anticorpi care se leaga de toxine spre a forma un asa zis complex imun, dupa aceea ficatul trebuie sa detoxifieze complexul imun si nu se mai ocupa de celelalte toxine.
Evitati: painea, prajiturile, biscuitii, fulgii sau pastele obtinute din cereale cu gluten: grau, secara alba, secara, orz, kamut (un soi inrudit cu graul), triticalalele (un hibrid obtinut din secara si grau).
Puteti consuma: paine, paste, fulgi obtinute din ovaz, amaranth, porumb, naut, mei, quinoua, orez.
De exemplu: fulgi de poumb, turte cu ovaz, clatite cu hrisaca, pasta de naut, orez sau quinoua.
Vezi aici: http://goo.gl/hLtmdz http://goo.gl/aj1DO2
2. Laptele: nu lactoza sau zaharul din lapte provoaca alergia la lapte, ci proteinele. Ficatul trebuie sa detoxifice acesti anticorpi si nu se mai ocupa de celelalte toxine deja existente. Mai ales daca laptele vine din surse unde hrana animaleleor a fost tratata cu pesticide, hormoni sau fertilizatori. Consumul de lapte creste riscul aparitiei cancerului la san, de prostata si colorectal.
Evitati: laptele (inclusiv de capra si oaie), branza,smantana, untul, iaurtul, inghetata, bauturile probiotice, zer(apare pe etichete sub denumirea de cazeina), alimente care contin lapte inchegat.
Puteti consuma: orez, migdale, quinoua sau lapte de soia, lapte, unt sau smantana de cocos, iaurt de soia, unt din seminte de dovleac, ulei vegetal nehidrogenat, pasta acaju ( produsa prin amestecarea nucilor de acaju cu lapte de orez), branza de soia si unt din seminte de dovleac.
Vezi aici: http://goo.gl/QJ9CXW http://goo.gl/KH2auf
3. Cofeina: da dependenta, deshidrateaza, mareste nivelul de stres si oboseala, afecteaza somnul. Organismul considera cofeina o toxina si trebuie evitata pentru a nu-i ingreuna ficatului munca pentru detoxifiere.
Evitati: cola si cola fara zahar, red bull si alte bauturi cofeinizate, toate tipurile de cafea, inclusiv cea decofeinizata, ceaiul negru.
Puteti consuma: ceaiul verde (nu mai mult de 2 cesti pe zi), rooibos, ceai fructe de padure rosii si macese, ceai de lamaie si ghimbir, apa, suc natural,cafea de papadie.
Vezi aici: http://goo.gl/ykmrNi
4. Alcoolul - distruge substantele nutritive, poate produce cancer, deshidrateaza, suprasolicita ficatul.
Puteti cosuma: suc natural de fructe diluat, apa minerala, suc de rosii, spuma de fructe.
5. Grasimile saturate: sunt grasimile "rele" sau grasimile saturate, aceste grasimi sunt greu de digerat blocand ficatul pentru perioade lungi de timp in care ar fi putut sa se ocupe de alte toxine, afecteaza creierul.
Evitati: toate tipurile de carne in timpul dietei de 9 zile, pestele prajit si ouale prajite, alimente procesate cu grasimi hidrogenate, grasimile procesate tartinabile, cartofii prajiti si alte legume prajite, sunca, grasimi afumate.
Puteti consuma grasimile sanatoase sau grasimile nesaturate boagate in Omega 3 si 6 vitale pentru sanatate: peste oceanic uscat ( somonul, macroul, heringul si tonul), ouale fierte, pasta de seminte si nuci (tahini) sau untul din seminte de dovleac, nucile si semintele crude, uleiul de nuci si seminte presat la rece.
Pregatirea pentru cele 6 reguli de aur ale detoxifierii ficatului:
1.Beti zilnic opt pahare de apa sau alt lichid
- acestea reprezinta echivalentul a 1.5 L de apa, care poate fi consumata rece sau calda, de exemplu sub forma ceaiurilor fara cofeina. De doua ori, pe zi beti o cana de apa calda cu jumatate de lamaie stoarsa in ea. Lamaia este un antioxidant si un puternic detoxifiant, ajutand ficatul sa elimine toxinele. Apa contribuie la diluarea toxinelor din sange, pentru a le elimina prin rinich. Astfel apa ajuta rinichii sa functioneze mai bine, de aceea este important sa va mentineti organismul hidratat pentru ca toxinele sa nu fie absorbite din nou din vezica in organism. Ficatul functioneaza intre 02:00 si 04:00,astfel ca in momentul trezirii organismul lucreaza deja de cateva ore. Pentru cei care sar peste micul dejun pot incepe ziua cu un pahar de apa calda in care sa stoarceti jumatate de lamaie si puteti adauga 2 feliute de ghimbir(energizeaza), pregatind astfel organismul pentru digestie si detoxifiere.
- semintele sunt foarte bogate in acizi grasi si minerale, vitamina E, proteine si fibre. Reprezinta o parte vitala a dietei si sunt de mare ajutor mai ales in timpul detoxifiere. Semintele contin acizi grasi care mentin echilibrul hormonal,minerale precum zincul care ajuta la buna functionare a sistemului imunitar si tine sub control zaharul din sange si magneziul necesar tiroidei. De asemenea contin proteinele de care ficatul are nevoie zilnic pentru a detoxifica eficient si a impiedica reintrarea in organism a toxinelor pe care le eliminati.
- amestecul esential de seminte ( un borcan de sticla cu capac se umple pe jumatate cu seminte de in-bogate in Omega3, iar cealalta jumatate cu un amestec de seminte de susan, floarea soarelui si dovleac -bogate in Omega,borcanul se tine la frigider) reprezinta o metoda simpla prin a include cantitatea recomandata de seminte in dieta zilnica la micul dejun. Se recomanda macinarea amestecului necesar pentru o saptamana si se adauga o lingura la micul dejun peste salata de fructe sau cocteilul de fructe.
Vezi aici: http://goo.gl/l9deRO http://goo.gl/bB3Ezw http://goo.gl/W0rRIe
3. Consumati zilnic o portie din superamestecul de verdeturi
- faceti zilnic un amestec de verdeturi, folosind cate o mana de frunze de spanac tanar(are un continut mare de acid folic), nasturel, patrunjel si busuioc . Acest amestec este bogat in flavonoizi , vitamina c .
Pentru a varia dieta folositi si rosii, anghinare, muguri de pin, seminte de dovleac, avocado (care este bogat in vitamina E si proteine).
4. Consumati zilnic o portie de legume crucifere care imbunatatesc capacitatea de detoxifiere ficatului
- broccoli (bogat in vitamina C), varza de Bruxelles, varza, conopida sau varza creata. Se recomanda crude, fierte usor la abaur ori prajite intr-o cantitate mica de ulei.
5. Consumati zilnic un catel de usturoi, o ceapa mica, o ceapa rosie sau patru cepe vrezi
- cu aceste legume sanatose mariti zilnic nivelul de sulf al dietei, care sta la baza unui proces foarte important de detoxifiere a ficatului denumit sulfatare.
6. Consumati zilnic sucuri naturale sau cocteil de fructe si legume
- faceti un suc natural cu morcovi, ardei rosii,telina si mere boagate in antioxidanti. Pectina din mere contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
- faceti un suc natural combinand fructele de padure (mai ales capsuni afine si zmeura) cu rodiile, pentru propietatile lor antioxidante.
Fructele au multi antioxidanti care ajuta ficatul, sunt bogate in acid folic ( care contribuie la metilare, unul dintre cele mai importante procese ale detoxifierii), zinc si au continut redus de zahar. Afinele, capsunile si zmeura sunt furnizoarele cele mai eficiente de antioxidanti antiimbatranire. Cele mai recomandate sunt afinele, bogate mai ales in anumiti flavonoizi denumiti antocianide si proantocianide. Toti antioxidanti functioneaza in echipa .
Primele 20 de alimente bogate in antioxidanti:
- rodii,afine, mure, varza creata, capsuni, spanac tanar crud, zmeura, broccoli, prune, muguri de lucerna, spanac fiert, sfecla rosie, avocado, portocale, struguri rosii, ardei capia, cirese, kiwi, fasole fiarta, grepfrut roz.
Zaharul din fructe - este recomandat sa consumati zilnic 5 portii de fructe si legume, sucul de fructe este considerat o singura portie din cauza continutului ridicat de zahar al multor fructe, mai ales al bananelor. Insa detoxifierea dureazadoar noua zile , iar in acest timp veti elimina toate celelalte surse de zahar. De aceea beneficiile vitaminelor si mineralelor din fructe echilibreaza dezavantajele temporare ale zaharului din fructe.
Este recomandat sa luati un antioxidant general sau o formula de sustinere a ficatului, care are cat mai multe substante nutritive pentru sustinerea ficatului, de exemplu:
- vitamina C, E, coenzima Q10, glutation, N-acetilsteina, acid alfa-lipoic, glicina, glutamina, calciu D-glucarat, silimarina, MSM.
Vezi aici: http://goo.gl/URR6P8 http://goo.gl/E19i5a
Faceti zilnic exercitii de detoxifiere, prin miscare se elibereaza toate toxinele stocate in sange, rinichi, intestin si sistemul limfatic. Sistemul limfatic transporta grasimile absorbite din hrana in sistemul circulator si de asemenea transporta rezidurile celulare catre ficat pentru detoxifiere, astfel ca functionarea corespunzatoarea a acestuia este vitala in timpul dietei .
Sistemul limfatic nu are mecanism de pompare, de aceea este recomandat sa faceti exercitii fizice dar si exercitii de respiratie si meditatie. Incercati un masaj de detoxifiere prin care se stimuleaza sistemul circulator si limfatic, este recomandat in timpul dietei unu doua masaje.
Pentru detoxifierea zilnica a ficatului respectati urmatoarele sfaturi:
- beti zilnic 1 litru sau sase pahare de apa
- consumati de doua ori pe zi un superaliment
- consumati zilnic trei portii dintr-un aliment bogat in antioxidanti, cum ar fi legumele crucifere
- consumati grau si produse lactate doar o data la 4 zile
- consumati alcool sau bauturi cofeinizate doar o data la 5 zile (de 6 ori pe luna)
- consumati seminte sase din sapte zile
- luati zilnic suplimente
Dupa aceasta cura beneficiile nu vor intarzia sa apara si astfel va veti bucura de :
- energie si vitalitate
- ten mai luminos
- disparitia neplacerilor digestive
- tranzit intestinal regulat
- respiratie proaspata
- sinusuri desfundate
- infectii mai putine
- ochi mai stralucitori
- gandire mai limpede
"Ce este hrana pentru un om poate fi otrava pentru altii”, spunea filosoful roman Lucretiu cu aproximativ 2000 de ani in urma.
Corpul nostru este asaltat in permanenta de toxine. Este vorba despre toxinele din exterior, care provin din mediu, cele degajate de organismul nostru si desigur, cele pe care le introducem noi insine in organism.
Toti putem avea o sanatate infloritoare, iar pentru aceasta nu exista o metoda mai buna decat aceea de a face o detoxifiere de doua ori pe an cel putin.
Organismul nostru depune mult efort pentru eliminarea toxinelor ca și pentru crearea de celule noi, insa capacitatea de detoxifiere este limitata. Fiecare om este unic atat prin modul in care reactioneaza la toxine, cat si prin capacitatea sa de a le elimina din organism. Cand organismul trece printr-un proces de detoxifiere, efectul imediat este acela ca se va simti mai bine, iar o detoxifiere eficienta va poate prelungi perioada de viata sanatoasa.
Ficatul este filtrul toxinelor, daca el nu poate procesa suficient de repede toxinele din cauza suprasolicitarii, acestea sunt stocate in organism pentru a fi descompuse mai tarziu. Si unde credeti ca sunt depozitate? In celulele grase! Astfel, luam in greutate nu doar din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase, ci si din cauza toxinelor neprocesate.
Cand ficatul este pregatit sa se ocupe de aceste toxine suplimentare, ele sunt eliberate din celulele grase pentru procesare si sunt transportate prin intermediul sistemului limfatic, sânge și rinichi. Daca toxinele raman in corp, intregul organism se intoxica in sensul propiu, de aceea este necesara o cura de detoxifiere.
Iata cateva complicatii produse de un ficat deficitar care ar trebui sa va traga un semnal de alarma:
- durerile de cap, anxietatea, crizele de agnor pectoris si hipertensiune arteriala;
- la fel ca si ficatul si pielea este un organ al detoxifierii. Cand ficatul nu este eficient, pilea va incerca sa elimine toxinele. Acest lucru poate provoca diverse efecte secundare neplacute, cum ar fi imbatranirea prematura, acneea, eczemele si dermatitele;
- edemele de la nivelul mainilor si picioarelor sau incheieturile rigide, pot fi rezultatul retentiei de fluide;
- ficatul lent poate incetini producerea importantilor hormoni tiroidieni, provocand o activitate redusa a tiroidei;
- crizele cardiace si infarctul pot fi provocate de nivelul ridicat de colesterol;
- detoxifierea slaba are ca rezultat indigestia, constipatia, gazele si scaunele urat mirositoare;
- durerile, simptomele mimand gripa, alergiile, chiar artrita reumatoida si problemele tiroidei pot fi determinate de un sistem imunitar slab. Ficatul contine multe celule ale sistemului imunitar care curata resturile din sange atunci cand acesta circula prin ficat. Cand ficatul este compromis, iar particulele straine ajung inapoi in sange, sistemul imunitar reactioneaza. Astfel, sunteti predispusi la infectii si boli autoimune.
Cele mai importante toxine pe care organismul trebuie sa le detoxifice clipa de clipa de-a lungul vietii sunt produsele rezultate din procesul de oxidare (radicalii liberi). Radicalii liberi pot afecta celulele organismului daca raman acolo, la fel cum rugina distruge fierul.
Detoxifierea ficatului cuprinde doua procese:
1. Scaderea nivelului toxinelor (radicalii liberi, cu efect oxidant), pe care organismul se lupta sa le elimine;
2. Cresterea nivelului de substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a se mentine si a-si imbunatati capacitatea de a elimina antinutrientii.
Ficatul trebuie sa detoxifice toate substantele, indiferent daca acestea provin din surse externe sau interne. Evitati cat mai mult dintre elementele enumerate mai jos:
- cofeina si alcoolul
- meniul pe baza de carne (mai ales carnea preparata la gratar)
- grasimile saturate si procesate
- sarea
- alimentele procesate ( contin glutamat monosodic, conservanti precum benzoatii)
- medicamentele si drogurile
- agentii poluanti din mediu (fumul de tigara, gazele de esapament, diluantii din vopsea, pesticidele si fertilizatorii din alimentele neecologice, metalele grele din mterialele dentare)
Substantele nutritive pentru detoxifiere au la baza urmatorii protagonisti:
- glutationul si /sau N-acetilcisteina – care se găsesc in ceapa si usturoi
- coenzima Q10 - care se găseste in uleiul de peste, spanac seminte crude si in nuci
- vitamina C - care se găseste in broccoli, ardei gras, citrice si fructe de padure
- vitamina E - care se găseste in seminte crude, nuci si peste
- seleniul - care se găseste in seminte neprocesate, nuci si peste ( acest mineral mareste efectul glutationului, acesta fiind reciclat la randul sau de antocianidele din fructele de padure-afinele si de acidul alfa-lipoic)
-beta-carotenul - care se găseste in morcovi, piersici, pepeni, cartofi dulci si dovlecei din specia Cucurbita moscata.
Acesti antioxidanti lucreaza in echipa, este nevoie de toti pentru ca puterea lor de detoxifiere sa fie eficienta. In organism vitamina E fara o sursa suficienta de coenzima Q10 devine oxidanta (Coenzima Q10 (CoQ10) este supranumita “scinteia vietii” datorita importantei ei in producerea energiei de catre organismul uman. La virsta de 50 de ani, nivelul de CoQ10 in organism este deja redus la sub jumatate comparativ cu virsta de 20 de ani).
Alti fitonutrienti ajutatori sunt plantele si fitonutrienti:
- DI-INDOLYMETAN - se gaseste in familia cruciferelor - broccoli si contribuie la detoxifierea excesului de estrogeni si a substantelor chimice care distrug hormoni.
- BIOFLAVONOIZI -se gasesc in afine ( de altfel mai contin si glutation )
- QUERCETINUL – se găsește in ceapa rosie.
- POLIFENOLI – se găsește in ceaiul verde si armurariu.
- GLUCURONOCONJUGAREA - este cea mai importanta cale de detoxifiere dependenta de calciu D-glucarat care se gaseste in mere, varza de Bruxelles, broccoli, varza, muguri de fasole.
Radacinoasele si mugurii contin aminoacizii principali: GLICINA SI GLUTAMINA
- SULFATAREA- depinde de aminoacizi care contin sulf prezenti in ceapa, usturoi si oua (MSM este un tip de sulf care se poate lua ca supliment alimentar).
- METILAREA - este un proces de detoxifiere care depinde de vitaminnele B si acidul folic ( se gasesc in verdeturi, fasole), vitamina B12 (doar din sursa animala), vitamina B6 si trinetil- glicina care se extrage din radacinoase.
Se recomanda tuturor sa ia zilnic trei suplimente de baza:
- multivitamine si minerale superpotente (cele mai bune au 5 mg zinc si 100 mg magneziu)
- un gram de vitamina C si flavonoizi din fructe de padure
- acizi grasi Omega 3-6 ( foarte rar sunt persoane care sa aiba o incarcatura de toxine foarte mare si sa nu poata tolera suplimentele, dandule reactii adverse cum ar fi dureri de cap sau greata.In acest caz nu luati suplimente, ci concentrati-va doar pe alimentele recomandate)
- ALCALINIZAREA - mentinerea unei alcalinitati prin consumul de alimente alcaline.
Alimente cu aciditate mare: branza Edam, oua, maioneza, peste,crustacee, sunca, carne de vita, carne de pui, ficat, carne de miel, carne de vitel.
Alimente cu aciditate medie: nuci braziliene,nuci, branza Cheddar, branza Stilton, henring,macrou, secara, ovaz, grau, orez, prune, afine, masline.
Alimente neutre: unt, margarina, cafea, ceai, zahar.
Alimente cu alcalinitate medie: avocado, sfecla, morcovi, cartofi, spanac, fructe uscate, rubarba.
Alimente cu alcalinitate ridicata: migdale,nuci de cocos,lapte, fasole, varza, telina, linte, salata verde, ciuperci, ceapa, radacinoase, rosii, caise, mere, banane, fructe de padure, cirese, smochine, grepfrut, struguri, lamai, pepeni, portocale, piersici, pere, zmeura, mandarine, prune uscate.
Chiar daca ficatul coordoneaza cea mai mare parte a procesului de detoxifiere, filtrare si curatare efectiva a sangelui de substante toxice , tractul digestiv reprezinta poarta dintre alimente si sange.
Tractul digestiv este alimentat de un aminoacid denumit glutamina, care contribuie la functionarea intestinului si de asemnenea il vindeca.
" In Japonia persoanele care iau antiinflamatoare nesteroidiene pentru durere si inflamatii li se recomanda sa ia si 2000 mg de glutamina cu 30 minute inainte, pentru a preveni sangerarile stomacului si ulcerul".
In dietea de pentru detoxifierea ficatului este recomandat administrarea zilnica de glutamina(pentru a mentine integritatea peretelui intestinal care este prima linie de aparare in fata toxinelor), alaturi de enzime digestive(digera hrana , reducand la minim posibilitatea ca proteinele intregi din hrana sa ajunga in sange) si un supliment probiotic (probioticele sunt bacterii benefice esentiale, care au un rol si in procesul de digestie).
Cea mai mare parte a glutaminei din alimente este utilizata drept combustibil pentru tractul gastro-intestinal, insa aproximativ 5% din acesta se foloseste pentru producerea glutationului cel mai puternic antioxidant pentru ficat.
Glutationul este alcatuit din 3 aminoacizi: glicina, cisteina si acid glutamic sau glutamina.
Glutamina se gaseste in alimentele cu proteine cum ar fi : fasolea, pestele, carnea de pui si ouale dar si in legume precum varza, spanacul, sfecla si rosiile.
Vezi aici:
L-GLUTAMINA SECOM
Cisteina este un aminoacid care contine sulf si se gasete in ceapa, usturoi si oua.
Glicina se afla in cantitati mari in radacinoase.
Cu cat consumul este mai mare din acesti aminoacizi cu atat mai mult material de constructie se economiseste pentru sinteza glutationului, care contribuie la buna functionare a ficatului si protejeaza fiecare celula din organism de radicali liberi.
Cinci obiceiuri proaste la care trebuie sa renuntati pentru o perioada de minim 9 zile ( in functie de starea de sanatate a fiecaruia perioada se poate prelungi la 30 de zile maxim) pentru a va ajuata ficatul sa faca detoxifierea:
1. Graul : glutenul este proteina cheie din grau insa se mai gaseste si in secara, orz si ovaz. Daca exista o alergie la gluten sistemul imunitar trateaza particulele de grau drept agenti toxici, lasand anticorpi care se leaga de toxine spre a forma un asa zis complex imun, dupa aceea ficatul trebuie sa detoxifieze complexul imun si nu se mai ocupa de celelalte toxine.
Evitati: painea, prajiturile, biscuitii, fulgii sau pastele obtinute din cereale cu gluten: grau, secara alba, secara, orz, kamut (un soi inrudit cu graul), triticalalele (un hibrid obtinut din secara si grau).
Puteti consuma: paine, paste, fulgi obtinute din ovaz, amaranth, porumb, naut, mei, quinoua, orez.
De exemplu: fulgi de poumb, turte cu ovaz, clatite cu hrisaca, pasta de naut, orez sau quinoua.
Vezi aici: http://goo.gl/hLtmdz http://goo.gl/aj1DO2
2. Laptele: nu lactoza sau zaharul din lapte provoaca alergia la lapte, ci proteinele. Ficatul trebuie sa detoxifice acesti anticorpi si nu se mai ocupa de celelalte toxine deja existente. Mai ales daca laptele vine din surse unde hrana animaleleor a fost tratata cu pesticide, hormoni sau fertilizatori. Consumul de lapte creste riscul aparitiei cancerului la san, de prostata si colorectal.
Evitati: laptele (inclusiv de capra si oaie), branza,smantana, untul, iaurtul, inghetata, bauturile probiotice, zer(apare pe etichete sub denumirea de cazeina), alimente care contin lapte inchegat.
Puteti consuma: orez, migdale, quinoua sau lapte de soia, lapte, unt sau smantana de cocos, iaurt de soia, unt din seminte de dovleac, ulei vegetal nehidrogenat, pasta acaju ( produsa prin amestecarea nucilor de acaju cu lapte de orez), branza de soia si unt din seminte de dovleac.
Vezi aici: http://goo.gl/QJ9CXW http://goo.gl/KH2auf
3. Cofeina: da dependenta, deshidrateaza, mareste nivelul de stres si oboseala, afecteaza somnul. Organismul considera cofeina o toxina si trebuie evitata pentru a nu-i ingreuna ficatului munca pentru detoxifiere.
Evitati: cola si cola fara zahar, red bull si alte bauturi cofeinizate, toate tipurile de cafea, inclusiv cea decofeinizata, ceaiul negru.
Puteti consuma: ceaiul verde (nu mai mult de 2 cesti pe zi), rooibos, ceai fructe de padure rosii si macese, ceai de lamaie si ghimbir, apa, suc natural,cafea de papadie.
Vezi aici: http://goo.gl/ykmrNi
4. Alcoolul - distruge substantele nutritive, poate produce cancer, deshidrateaza, suprasolicita ficatul.
Puteti cosuma: suc natural de fructe diluat, apa minerala, suc de rosii, spuma de fructe.
5. Grasimile saturate: sunt grasimile "rele" sau grasimile saturate, aceste grasimi sunt greu de digerat blocand ficatul pentru perioade lungi de timp in care ar fi putut sa se ocupe de alte toxine, afecteaza creierul.
Evitati: toate tipurile de carne in timpul dietei de 9 zile, pestele prajit si ouale prajite, alimente procesate cu grasimi hidrogenate, grasimile procesate tartinabile, cartofii prajiti si alte legume prajite, sunca, grasimi afumate.
Puteti consuma grasimile sanatoase sau grasimile nesaturate boagate in Omega 3 si 6 vitale pentru sanatate: peste oceanic uscat ( somonul, macroul, heringul si tonul), ouale fierte, pasta de seminte si nuci (tahini) sau untul din seminte de dovleac, nucile si semintele crude, uleiul de nuci si seminte presat la rece.
Pregatirea pentru cele 6 reguli de aur ale detoxifierii ficatului:
1.Beti zilnic opt pahare de apa sau alt lichid
- acestea reprezinta echivalentul a 1.5 L de apa, care poate fi consumata rece sau calda, de exemplu sub forma ceaiurilor fara cofeina. De doua ori, pe zi beti o cana de apa calda cu jumatate de lamaie stoarsa in ea. Lamaia este un antioxidant si un puternic detoxifiant, ajutand ficatul sa elimine toxinele. Apa contribuie la diluarea toxinelor din sange, pentru a le elimina prin rinich. Astfel apa ajuta rinichii sa functioneze mai bine, de aceea este important sa va mentineti organismul hidratat pentru ca toxinele sa nu fie absorbite din nou din vezica in organism. Ficatul functioneaza intre 02:00 si 04:00,astfel ca in momentul trezirii organismul lucreaza deja de cateva ore. Pentru cei care sar peste micul dejun pot incepe ziua cu un pahar de apa calda in care sa stoarceti jumatate de lamaie si puteti adauga 2 feliute de ghimbir(energizeaza), pregatind astfel organismul pentru digestie si detoxifiere.
- semintele sunt foarte bogate in acizi grasi si minerale, vitamina E, proteine si fibre. Reprezinta o parte vitala a dietei si sunt de mare ajutor mai ales in timpul detoxifiere. Semintele contin acizi grasi care mentin echilibrul hormonal,minerale precum zincul care ajuta la buna functionare a sistemului imunitar si tine sub control zaharul din sange si magneziul necesar tiroidei. De asemenea contin proteinele de care ficatul are nevoie zilnic pentru a detoxifica eficient si a impiedica reintrarea in organism a toxinelor pe care le eliminati.
- amestecul esential de seminte ( un borcan de sticla cu capac se umple pe jumatate cu seminte de in-bogate in Omega3, iar cealalta jumatate cu un amestec de seminte de susan, floarea soarelui si dovleac -bogate in Omega,borcanul se tine la frigider) reprezinta o metoda simpla prin a include cantitatea recomandata de seminte in dieta zilnica la micul dejun. Se recomanda macinarea amestecului necesar pentru o saptamana si se adauga o lingura la micul dejun peste salata de fructe sau cocteilul de fructe.
Vezi aici: http://goo.gl/l9deRO http://goo.gl/bB3Ezw http://goo.gl/W0rRIe
3. Consumati zilnic o portie din superamestecul de verdeturi
- faceti zilnic un amestec de verdeturi, folosind cate o mana de frunze de spanac tanar(are un continut mare de acid folic), nasturel, patrunjel si busuioc . Acest amestec este bogat in flavonoizi , vitamina c .
Pentru a varia dieta folositi si rosii, anghinare, muguri de pin, seminte de dovleac, avocado (care este bogat in vitamina E si proteine).
4. Consumati zilnic o portie de legume crucifere care imbunatatesc capacitatea de detoxifiere ficatului
- broccoli (bogat in vitamina C), varza de Bruxelles, varza, conopida sau varza creata. Se recomanda crude, fierte usor la abaur ori prajite intr-o cantitate mica de ulei.
5. Consumati zilnic un catel de usturoi, o ceapa mica, o ceapa rosie sau patru cepe vrezi
- cu aceste legume sanatose mariti zilnic nivelul de sulf al dietei, care sta la baza unui proces foarte important de detoxifiere a ficatului denumit sulfatare.
6. Consumati zilnic sucuri naturale sau cocteil de fructe si legume
- faceti un suc natural cu morcovi, ardei rosii,telina si mere boagate in antioxidanti. Pectina din mere contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
- faceti un suc natural combinand fructele de padure (mai ales capsuni afine si zmeura) cu rodiile, pentru propietatile lor antioxidante.
Fructele au multi antioxidanti care ajuta ficatul, sunt bogate in acid folic ( care contribuie la metilare, unul dintre cele mai importante procese ale detoxifierii), zinc si au continut redus de zahar. Afinele, capsunile si zmeura sunt furnizoarele cele mai eficiente de antioxidanti antiimbatranire. Cele mai recomandate sunt afinele, bogate mai ales in anumiti flavonoizi denumiti antocianide si proantocianide. Toti antioxidanti functioneaza in echipa .
Primele 20 de alimente bogate in antioxidanti:
- rodii,afine, mure, varza creata, capsuni, spanac tanar crud, zmeura, broccoli, prune, muguri de lucerna, spanac fiert, sfecla rosie, avocado, portocale, struguri rosii, ardei capia, cirese, kiwi, fasole fiarta, grepfrut roz.
Zaharul din fructe - este recomandat sa consumati zilnic 5 portii de fructe si legume, sucul de fructe este considerat o singura portie din cauza continutului ridicat de zahar al multor fructe, mai ales al bananelor. Insa detoxifierea dureazadoar noua zile , iar in acest timp veti elimina toate celelalte surse de zahar. De aceea beneficiile vitaminelor si mineralelor din fructe echilibreaza dezavantajele temporare ale zaharului din fructe.
Este recomandat sa luati un antioxidant general sau o formula de sustinere a ficatului, care are cat mai multe substante nutritive pentru sustinerea ficatului, de exemplu:
- vitamina C, E, coenzima Q10, glutation, N-acetilsteina, acid alfa-lipoic, glicina, glutamina, calciu D-glucarat, silimarina, MSM.
Vezi aici: http://goo.gl/URR6P8 http://goo.gl/E19i5a
Faceti zilnic exercitii de detoxifiere, prin miscare se elibereaza toate toxinele stocate in sange, rinichi, intestin si sistemul limfatic. Sistemul limfatic transporta grasimile absorbite din hrana in sistemul circulator si de asemenea transporta rezidurile celulare catre ficat pentru detoxifiere, astfel ca functionarea corespunzatoarea a acestuia este vitala in timpul dietei .
Sistemul limfatic nu are mecanism de pompare, de aceea este recomandat sa faceti exercitii fizice dar si exercitii de respiratie si meditatie. Incercati un masaj de detoxifiere prin care se stimuleaza sistemul circulator si limfatic, este recomandat in timpul dietei unu doua masaje.
Pentru detoxifierea zilnica a ficatului respectati urmatoarele sfaturi:
- beti zilnic 1 litru sau sase pahare de apa
- consumati de doua ori pe zi un superaliment
- consumati zilnic trei portii dintr-un aliment bogat in antioxidanti, cum ar fi legumele crucifere
- consumati grau si produse lactate doar o data la 4 zile
- consumati alcool sau bauturi cofeinizate doar o data la 5 zile (de 6 ori pe luna)
- consumati seminte sase din sapte zile
- luati zilnic suplimente
Dupa aceasta cura beneficiile nu vor intarzia sa apara si astfel va veti bucura de :
- energie si vitalitate
- ten mai luminos
- disparitia neplacerilor digestive
- tranzit intestinal regulat
- respiratie proaspata
- sinusuri desfundate
- infectii mai putine
- ochi mai stralucitori
- gandire mai limpede