in primul rand, in pozele digitale se codeaza culori din spectrul vizibil. omul nu poate sa vada direct in spectrul infrarosu. o imagine in infrarosu este o imagine captata cu o camera speciala care reazileaza o trecere din infrarosu in spectru vizibil, de cele mai multe ori in nivele de gri (nivele de la negru-lipsa emisie in infrarosu- la alb-nivel maxim de emisie in infrarosu) sau nivele de verde (nuante ale culorii verzi, de la negru-lipsa emisie- la verde stralucitor-maxim emisie-).
deci cred ca nu prea ai cum sa faci ceea ce vrei tu, fara echipament corespunzator.
ai putea realiza o simulare a infrarosului (in nici un caz nu este acelasi lucru cu poza in infrarosu), eliminand complet componentele G (green) si B (blue), lasand nealterata componenta R (red). dupa aceea, treci poza in alb-negru si teoretic o sa obtii o simulare a pozei in infrarosu (dar, repet, nu este acelasi lucru cu o poza in IR)
niciodata n'a fost sa nu fie cumva
In trecerea grabita prin lume catre veci/ fa-ti timp macar o clipa sa vezi pe unde treci!
iti dai seama ca nu o sa fie acelasi lucru insa, din moment ce o camera digitala este capabila sa converteasca lumina normala in impresionari in format infrarosu, nu vad de ce, atunci cand se manipuleaza digital o fotografie sa se poata obtine exact acelasi rezultat...
mentionez ca intr-adevar nu prea stiu ce presupune infra rosul...
imi place doar fotografia respectiva..
deci nu este convertita lumina normala in infrarosu... grava confuzie... ai facut in cls 11 la fizica despre spectrul luminos banuiesc... pe scurt, nu poti vedea cu ochiul liber in infrarosu, si lumina in infrarosu este convertita in lumina din spectrul vizibil, in diverse forme (cel mai adesea nuante de gri).
mai multe despre IR citeste aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Infrared, mai ales paragrafele The Earth as an infrared emitter si Applications.
intre timp, incearca ce am zis in postul precedent, s-ar putea sa mearga.
niciodata n'a fost sa nu fie cumva
In trecerea grabita prin lume catre veci/ fa-ti timp macar o clipa sa vezi pe unde treci!
intr-adevar, iese ceva asemanator, dar mai trebuie sa lucrez.... seamana prea mult cu un negativ de film...Mesaj iniţiat de manlif2_0
oricum, din cate ai zis tu mai sus, imi trebuie doua layere...unul in care sa inlocuiesc verdele...si pe celalalt negrul..
...uff..nu-mi aduce aminte de scoala..eu sunt la profil uman, n-am nici o tangentza cu fizica..
nu chiar, mai exact trebuie sa elimini verdele, sa elimini albastrul, iar ce ramane (rosul), sa il convertesti in nuante de gri, eventual sa umbli la luminozitate & contrast, ca sa aduci la forma dorita. o sa incerc o data sa vad ce iese, momentan nu am timp...
niciodata n'a fost sa nu fie cumva
In trecerea grabita prin lume catre veci/ fa-ti timp macar o clipa sa vezi pe unde treci!
ohh shit ...
pozele asa le poate face si un aparat semi & pro digital cu un filtru IR gen Hoya R72
oricum,dk se incumeta careva sa le faca software,sa zica pasii si sa posteze pozele initiale si cele modificate,finale
Servicii foto video Highlight Events Craiova
fotograf nunta craiova
ceva peste care am dat intamplator
http://www.tutorialelf.com/Infrared_...Tutorials.html
Hai ca incerc si eu... Eu stiu ca orice corp emite radiatii electromagnetice. Corpurile la temperaturi normale emit infrarosii, cele incinse lumina vizibila (incandescenta). Deci frecventa radiatiei depindede temperatura corpului. Din ce am inteles eu culorile din imaginile ir merg de la violet si albastru la verde, galben, rosu in ritmul cresterii temperaturii (in wiki scrie ca aceste imagini sunt si alb-negru). Deci daca cineva m-ar pune sa-i trec o poza prin ochii lui Predator eu as incerca sa separ zonele de temperaturi diferite. Vad eu cum fac, umblu la canale, cu blenduri intre straturi, editez stratul direct etc. sau fac si selectiile cu mana. Ar trebui sa-mi iasa un produs intermediar compatibil cu o imagine IR. Apoi voi incerca sa il colorez.
raspuns la poza din primul post :
http://www.f64.ro/det.php?id=191&pid=2949
thread closed.
Servicii foto video Highlight Events Craiova
fotograf nunta craiova
Inainte sa incep, vreau sa ii multumesc lui TranceRem care a redeschis threadul pt a-mi permite sa dau cateva explicatii in ceea ce priveste subiectul acestui thread.
Asadar, consider ca raspunsul la intrebarea pe care eu o pusesem in primul post a fost deja dat, si anume ca nu prea exista un filtru special pt obtinerea unei imagini ca acelea postate de mine initial, ci mai degraba o serie de operatii care sa faca in mare urmatoarele lucruri:
- selectarea tuturor nuantelor de rosu;
- accentuarea coloratiei rosii, in selectiile efectuate la pasul anterior.
- pierderea culorii intregii imagini si transpunerea acesteia in modul Grayscale.
Acum, cateva explicatii aflate in cativa ani dupa momentul deschiderii acestui thread:
Spectrul vizibil este o portiune a spectrului electromagnetic ce poate fi sesizata de ochiul uman. Radiatia electromagnetica dintre aceste valori de lungimi de unda, poarta numele de lumina vizibila, sau, mai simplu, LUMINA. Un ochi uman normal, poate distinge radiatii electromagnetice cu lungimi de unda de 400 pana la 800 de nanometri (nm).
Ce inseamna asta ???
Simplu. Inseamna ca ochiul uman este un organ de simt foarte limitat. Fata de culorile pe care noi le percepem, MAI SUNT SI ALTE CULORI. Frustrant, nu? De exemplu, o albina percepe culorile in spectrul Ultraviolet.. aceasta posibilitate ii permite sa gaseasca mai usor polenul de pe flori.
Dar ce tot sunt SPECTRELE astea?
Iarasi simplu.
Rosu corespunde unei unde electromagnetice de 750-800 nm. Asta e cea mai lunga unda pe care ochiul o poate percepe. Dar.. daca avem o lumina cu 950 nm, sa zicem? Ochiul uman n-o mai poate percepe. Pur si simplu, n-o vedem.
Spre exemplu: BLUETOOTH functioneaza pe baza unui fascicul de lumina cu o lungime de unda de 880 sau 940 nm. Nu vedem nimic atunci cand folosim un telefon cu bluetooth, nu?
SPECTRE:
SPECTRU InfraROSU [inseamna SUB-ROSU] - Spectru VIZIBIL [800-400 nm] - Spetru ULTRA VIOLET [inseamna deasupra VIOLET]
de ce?
Spectrul vizibil, ordonat de la lumina cu cea mai lunga lungime de unda la aceea cu cea mai scurta, nu-i altceva decat CURCUBEUL.
INFRA ROSU
Spectru vizibil (Curcubeu):
ROSU 750 - 620 nm
ORANJ 620 - 590 nm
GALBEN 590 - 570 nm
VERDE 570 - 495 nm
ALBASTRU 495 - 450 nm
VIOLET 450 - 380 nm
ULTRA VIOLET
In natura, peste tot, avem radiatii luminoase peste tot. ce nu stiu multi este ca, dincolo de ceea ce se vede, mai avem si alte culori, care poate sunt cel putin la fel de frumoase, dar pe care nu le putem aprecia din cauza limitelor noastre fizice. Cine stie?..
Pt fotografi: Poze in spectrele invizibile nu se pot face decat cu fie un aparat digital care are si sensibilitate pt lungimi de unda care nu apartin spectrului vizibil SAU cu un aparat analogic, cu FILM care, ATENTIE este special facut sa raspunda varariatiilor de lumina din spectrul INFRArosu.
Cu toate astea, la un moment dat, imaginile preluate vor trebui transpuse in spectrul vizibil pt a putea fi vizualizate, si, pt a obtine imagini care sa arate in stilul IR, se pot folosi foarte usor, si MULT mai ieftin, filtre ca acelea recomandate de TranceREM in posturile sale de pe acest thread.
Sper ca am reusit sa va explic intr-o maniera simpla lucrurile de mai sus. Pt alte intrebari, va stau la dispozitie.
Iata cateva variante:
Descarcati varianta potrivita: