OPRIŢI CIRCUL, RENUNŢAŢI LA POLITICIANISM:
violenţa verbală va genera violenţă fizică!
În ciuda unor declaraţii mincinoase privind o campanie curată în Craiova, partidele şi activiştii de partid recurg la un arsenal şi la metode rudimentare de murdărire a adversarilor politici. În ultimele zile, activiştii de partid folosesc ghioaga în locul argumentelor şi insulta în locul dezbaterilor civilizate. Duritatea unei campanii electorale nu ar trebui să fie înţeleasă prin folosirea unor cuvinte ca «ucigaş», «ţigan», «falsificator», «poponar»
În locul proiectelor şi programelor electorale bazate pe idei pentru dezvoltarea Craiovei, susţinute prin cifre şi soluţii concrete de rezolvare a problemelor cetăţenilor, asistăm la o degenerare a limbajului şi la semnale, din ce în ce mai periculoase, că se va folosi violenţa fizică împotriva adversarilor. Pasiunile politice necontrolate şi pofta nebună de răfuială electorală, îi transformă, pe cei mai mulţi dintre candidaţi, în circari mediocri sau în caricaturi nereuşite.
Ca jurnalist, în numeroase situaţii, am criticat în termeni vehemenţi politicianismul, lipsa de competenţă în administraţie, traseismul politic sau încălcarea legilor, fără a face trimiteri la familiile celor vizaţi, la orientarea lor sexuală sau la etnie.
Este o iluzie că, prin atacuri sub centură şi aruncarea cu lături, politicienii îi vor stimula pe craioveni să vină la vot. Astfel de bătăi generale în nămol vor provoca repulsie, dezinteres şi un refuz de a veni la secţiile de votare. Pericolul absenteismului şi al sancţionării clasei politice prin ignorarea mesajelor partidelor şi «listacilor» este real, urmând ca legitimarea viitorilor aleşi să se facă în urma exercitării votului de un număr redus de alegători. Este o lipsă de bun-simţ şi o iresponsabilitate din partea partidelor, angrenate în campanii murdare, să-i determine pe cei dezamăgiţi de politică să stea acasă în ziua votului.
Fac un apel la luciditate şi responsabilitate din partea reprezentanţilor partidelor pentru a nu instiga, prin insulte şi prin calomnii, la violenţă fizică. Dacă există fapte şi probe concludente îi sfătuiesc pe guralivii activişti de partid să se adreseze justiţiei şi organelor abilitate, nu să-şi înfiereze adversarii în conferinţe de presă. Din nefericire, Craiova a dobândit un «renume» de oraş al pistolarilor şi al clanurilor care îşi rezolvă divergenţele în stradă, cu focuri de armă şi lovituri de sabie.
Sunt convins că alegătorii craioveni nu se vor lăsa folosiţi în disputele politicianiste şi vor sancţiona comportamentul iresponsabil al activiştilor de partid.
Mai bine o campanie electorală non-combat
decât o bătaie cu... nămol!
www.firica.ro