«CRAIOVA A DEVENIT O AFACERE IMOBILIARĂ PENTRU POLITICIENI»

Rep.: De aproape două decenii faci comentarii politice, ai şi fost implicat, la un moment dat. De ce acum independent şi de ce cu un mesaj clar antipolitic?
Mihai Firică: Da, un mesaj clar antipolitica actuală. Nu îi spunem sistem ticăloşit din cauză că au făcut-o alţii înaintea noastră. Oamenii s-au săturat de politicieni şi de un anume mod de a face politică, aceea care aduce profit doar politicienilor, nu şi oamenilor simpli. Nu puteam să vin din partea unui partid. Cei care mă cunosc ştiu că sunt un om sincer şi nu mă pot băga într-un astfel de sistem. Craiova a devenit acum teatrul unei confruntări imobiliare. Asistăm la dispute în care, pentru politicieni, oraşul a devenit o afacere imobiliară. Sunt multe interese oculte în chestiunile acestea şi folosesc administraţia pentru rezolvarea problemelor personale. Adică fac bani cu ajutorul poziţiilor administrative şi, deşi presa scrie din abundenţă, vedem că nu se întâmplă nimic, iar faţa oraşului se urâţeşte pe zi ce trece. De ce independent? Ar fi o premieră pentru Consiliul Local Craiova să aibă un independent, mai ales un ziarist. În acelaşi timp, eu supun şi electoratul unui test. Am susţinut votul uninominal şi candidez uninominal. Este un test, totodată, pentru mine să văd dacă discursul meu public, acum de candidat, va fi validat de votul craiovenilor.

Rep.: Crezi că onestitatea este suficientă?
M. F.: Nu vreau să cad în narcisism, dar, comparându-mă cu actualii candidaţi, mă consider pregătit, am o experienţă destul de mare atât în ceea ce priveşte administraţia publică locală, dar şi pentru faptul că am lucrat într-o redacţie atâţia ani, am organizat munca a zeci de oameni. Un alt argument cu care sper eu să conving este programul meu electoral - nu mă pot feri de cuvinte. Nu pot promite canalizări, gaze, cum fac ceilalţi candidaţi, eu, pur şi simplu, spun: “Fără politică în administraţie şi Consiliul Local!” Nu vreau să creadă cineva despre mine că, odată ajuns consilier, voi avea nişte sfori cu care să fiu manipulat. Totodată, nu voi avea o sabie deasupra capului să votez într-un anumit fel, cum îmi spune şeful de filială, doar pentru a nu mă da afară din Consiliu. Legea s-a modificat, acum orice consilier poate fi scos din Consiliu doar pentru că nu-i convine şefului de filială. Mi se pare un sistem arbitrar la care va trebui să renunţăm.

Rep.:Se poate detaşa un Consiliu Local ca şi cel al Craiovei de politică?
M.F.:Cred că este un dublu discurs al politicului şi asta demonstrează felul în care se candidează. Vedem felul în care sunt alcătuite listele. Anumiţi candidaţi sunt şi pe listele Consiliului Local şi pe cele ale Consiliului Judeţean. Mi se pare o păcăleală. Respectivii candidaţi sunt puşi acolo doar pentru a trage listele şi oamenii să creadă că partidele au echipe puternice. De fapt, candidaţii competenţi sunt foarte puţini. Aceste candidaturi încrucişate sunt legale, dar sunt imorale. Consiliul Local nu se va putea detaşa de problemele politice şi de o anumită coordonare a “famigliei”, fie că este ea portocalie sau roşie, sau orice altă culoare ar putea să aibă. De aceea, încerc să fiu o voce a societăţii civile şi să arăt că un ziarist poate să fie un punct incomod.

Rep.: Are Mihai Firică metode, forţă, pentru a-şi pune în practică ideile din administraţie?
M. F.: Metoda de a lupta împotriva jocurilor de interese este cea a transparenţei totale. O să furnizez ziariştilor tot ceea ce se discută în Consiliul Local, în comisii, acolo unde se petrec lucrurile cu adevărat grave, unde se dau tot felul de autorizaţii, unde se aprobă concesionări de terenuri, acolo unde se aprobă asocieri din acelea. Există un mecanism politic, a existat totdeauna în Consiliul Local Craiova, o maşină de vot care aprobă astfel de matrapazlâcuri. Eu cred că pot lupta din interior şi îi provoc.

Rep.: Este un gest de curaj sau unul de orgoliu candidatura ca independent?
M. F.: Este vorba şi de orgoliu’ şi de curaj. Dacă nu voi fi votat, unii dintre craioveni vor spune: iată, discursul său public nu este validat, ceea ce nu e tocmai bine pentru un ziarist. Eu fac diferenţa. Partidele sunt armate bine organizate care fac totul să blocheze candidaţii unor partide mai mici sau a unor independenţi, care nu au reprezentanţi în secţiile de votare. Eu nu pot să-mi plătesc o campanie electorală la nivelul partidelor politice. Dar eu cred că este, totodată, un gest frumos, cavaleresc, să te duci în faţa craiovenilor, să candidezi uninominal, într-un moment în care toţi politicienii declară că vor vot uninominal, dar candidează pe liste. Cred că oamenilor nu li s-au oferit până acum candidaturi independente care să merite încrederea lor, de aceea, independenţii n-au prea avut succes. Vreau să schimb aceste lucruri - este un mesaj pe care vreau să-l dau, dar nu numai pe acesta. Candidatura de acum este un prim pas. Am o vârstă care-mi oferă şansa ca în viitor să mă implic şi, indiferent de rezultat, nu mă voi opri.

Rep.: Cum simţi competiţia? Îl ajută sau îl încurcă fibra de poet, scriitor, pe Mihai Firică?
M. F.: În sinea mea mă simt foarte bine într-o competiţie cu oameni care faultează limba română sau arată o gândire rudimentară. Mă simt bine că pot să arăt altceva oamenilor. Pe de altă parte, nu mă simt bine când ştiu că ar trebui, într-o competiţie de tip mioritic, să ofer şi eu mici, bere sau cârnaţi electoratului pentru a fi mai convingător. Am oferit ceea ce am, cărţi de poezie, de publicistică, pentru cine vrea să priceapă, pentru cine vrea să gândească cu mintea, nu cu stomacul.

Decalogul alesului local:
ZECE PUNCTE PENTRU CONSILIUL LOCAL CRAIOVA

- Fără politică! Doar administraţie!
- Consilieri independenţi, nu obedienţi!
- Transparenţă! Funcţionari în serviciul craiovenilor!
- Interzis a se mai construi în parcuri!
- Bugetul local nu este propriul buzunar!
- Taxe locale mai mici, investitori mai mulţi!
- Biserica şi Învăţământul universitar - parteneri reali!
- Cultură şi educaţie, nu bâlciuri electorale!
- Susţinere pentru Universitatea Craiova!
- Cetăţeanul dictează, nu politicianul!


UN OM, NU O LISTĂ!

Furnizarea de informaţii utile şi transparenţa în actul de adoptare a deciziilor sunt priorităţi pentru administraţia locală din Craiova. Un cetăţean mai bine informat este un pericol pentru funcţionarul şpăgar sau pentru aleşii locali care ţin cont doar de ordinul primit de la şeful de filială.
Ce îşi doreşte fiecare craiovean şi ce vreau să fac pentru a trezi din amorţeală Consiliul Local Craiova?

www.firica.ro