Sfaturi pentru cumpărători
• Nu uitaţi că pe piaţă se găsesc foarte multe mobile codate. Pentru a exclude posibilitatea de achiziţie a unui astfel de mobil, introduceţi cartela SIM proprie şi porniţi mobilul. Astfel vă puteţi asigura că mobilul funcţionează în reţeaua utilizată.
• Înainte de a cumpăra un produs folosit, verificaţi pe internet preţul uzual al modelului sau interesaţi-vă de preţul aparatului la magazinele care vând mobile recondiţionate. Şarlatanii încearcă frecvent să vândă aparate folosite la un preţ mai mare decât cel al unui aparat nou.
• De regulă, acumulatorul este punctul slab al mobilelor vechi, folosite. Dacă durata de standby redusă se observă abia la utilizarea cotidiană, deficienţele de acumulator pot fi uşor identificate. Prin urmare, porniţi aparatul şi apelaţi un număr gratuit de servicii. Dacă indicatorul de acumulator de pe display scade după un minut, bateria nu este bună de nimic.
• Întrebaţi neapărat vânzătorul despre codul de deblocare. De multe ori la telefoane sunt utilizate codurile standard ( 0000 la Sony Ericsson şi Siemens, spre exemplu, sau 12345 la Nokia), dar e preferabil să nu vă bazaţi pe asta.
• Când cumpăraţi un mobil complet cu documentele originale, comparaţi factura cu numărul de serie (IMEI) de pe partea din spate a aparatului. Dacă numerele corespund, puteţi fi aproape siguri că este vorba despre un mobil legal.
• Pentru a exclude posibilitatea existenţei unor deteriorări invizibile ale componentelor de emisie-recepţie, efectuaţi o convorbire de testare, acţionând şi funcţia de căutare a reţelelor. Dacă sunt afişate toate reţelele disponibile, există mari şanse să aveţi în faţă un telefon care funcţionează corespunzător.
Sfaturi pentru vânzători
• Înainte de vânzare, ştergeţi toate datele personale care se află în telefon, cum ar fi numerele de telefon sau SMS-uri. La urma urmei, cumpărătorul trebuie să se bucure doar de mobil, nu şi de parcurgerea mesajelor dumeneavoastră private.
• Cu cât mobilul este mai bine întreţinut, cu atât va fi mai mare preţul de vânzare. Prin urmare, merită să vă comportaţi delicat cu un telefon nou, în perspectiva unei eventuale comercializări ulterioare. Mici reparaţii cosmetice pot ridica semnificativ valoarea unui model vechi.
• Pentru orice eventualitate păstraţi documentele de achiziţie ale telefonului mobil, întrucât mulţi cumpărători pun preţ pe cumpărarea unui aparat care a fost în mod dovedit achiziţionat legal. Iar dacă perioada de garanţie nu a expirat, noul posesor se va bucura cu atât mai mult, iar acest avantaj va ridica preţul de vânzare.
• În general, mobilele în ambalaj original dau impresia că sunt mai puţin uzate. De aceea e bine să păstraţi ambalajul original, inclusiv punguliţele de plastic. La vânzare contează foarte mult faptul că livraţi telefonul în ambalajul original, atrăgând astfel mai mulţi interesaţi.
• Dispuneţi de un mobil cu feţe şanjabile? La mobilele mai solicitate merită să-i conferiţi telefonului folosit veşminte noi. Cresc astfel şansele de vânzare, iar cheltuiala se amortizează, datorită unei creşteri semnificative de valoare.
• Dacă aţi cumpărat şi accesorii pentru mobil, care nu se vor mai potrivi la modelul nou, este cel mai bine să le vindeţi împreună cu vechiul mobil. Accesoriile importante cum ar fi headset-ul, clema de fixare pe curea sau cablul de alimentare la maşină trebuie să şi le procure, dacă e nevoie, cumpărătorul, şi astfel cu un pachet complet puteţi obţine un preţ mai ridicat.