Vreun pasionat de golf prin Craiova ?
![]()
Vreun pasionat de golf prin Craiova ?
![]()
Golful este jocul in care o minge este lovita cu crosa dintr-o zona special amenajata, numita "teeing ground", catre o alta zona, care contine o cupa (gaura), zona numita "putting green". Scopul jocului este sa duci mingea de pe teeing ground pe green (in cupa steagului) din cat mai putine lovituri. O runda inseamna parcurgerea a 18 green-uri.
Exista doua moduri principale de joc, in primul castigatorul este desemnat in functie de gaurile castigate respectiv pierdute (match play), iar in al doilea castigatorul este desemnat in functie de cate lovituri a fost nevoie pentru a completa o runda (stroke play).
Exista trei principii importante care trebuie tinute minte atunci cand joci golf:
Joaca mingea asa cum o gasesti.
Joaca pe teren asa cum este.
Daca nu poti face nici una din acestea, actioneaza cum este corect.
Pentru a face ce este corect trebuie sa stii regulile.
a.
De asemenea, primul jucator profesionist de golf din Romania a fost Paul Tomita, care a participat intre 1968 si 1975, la 6 Campionate Mondiale de golf si la doua turnee Open. Chiar daca acest sport nobil a fost interzis in perioada socialista, “dupa anii '90, mai multi oameni au fost influentati chiar de Paul Tomita si asa s-a constituit Clubul de la Pianu”.
In Romania exista, din pacate, doar cateva terenuri amenajate unde se poate practica in conditii bune acest sport.
* Clubul de Golf Lac de Verde are ca dotari: un teren de 9 cupe, fiind considerat un teren cu grad ridicat de dificultate, agreat atat de jucatorii avansati cat si de incepatori; 2 terenuri de putting, bunker pentru training, teren de pitching, chipping, green de antrenament; Centrul de Golf Indoor dispune de urmatoarele facilitati: Driving Range, teren de putting de 9 gauri, program de analiza computerizata a swing-ului.
* Clubul Paul Tomita de la Pianu de Jos, Alba – cu teren de golf de 9 cupe si Driving Range. Din acest an s-a deschis langa teren si un hotel cu restaurant si bar, si au in plan deschiderea urmatoarelor 9 cupe.
* Terenul de golf al clubului Tite Golfresort de la Recas, Timisoara cu 9 cupe si Driving Range
* Terenul de golf de la Clubul Diplomatic
“Golful nu este un sport scump, comparativ cu schiul sau tenisul care implica costuri mai mari. Poate este perceput ca un sport exclusivist deoarece sunt o serie de reguli nu numai de golf ci si de eticheta, de bune maniere practicat de cei care reusesc sa si creeze o anumita tinuta cu care se prezinta in fata partenerilor de joc, sunt persoane cu caracter solid, vertical, sportiv, perseverent”, este de parere directorul executiv al Clubului de Golf Lac de Verde, Alexandra Popescu.
“Este considerat un hobby exclusivist doar de cei ce nu-l practica. La Breaza, de exemplu, zeci de copii din localitate sunt antrenati sau joaca deja bine golf”, completeaza Marian Coroiu, Secretar Tite Golfresort.
Echipamentul unui jucator de golf este simplu la prima vedere. In istoria sa se cunosc o multitudine de faze, pornindu-se de la crosa de lemn confectionata din lemn de frasin sau cires si mingea umpluta cu pene la intrebuintarea de 2 crose ce erau fabricate dintr-o esenta lemnoasa mai usoara si mai flexibila.
In zilele noastre echipamentul unui jucator de golf se compune din:
1. "Bag"-ul,este o trusa care are scopul de a transporta crosele unui jucator de golf.
Aceasta poate avea si 2-3 buzunare in care se tin lucruri aditionale.In competitiile amicale aceasta trusa este transportata de un troliu, ce este un carucior pliabil confectionat din aluminiu.
2. Crosele sunt maxim 14 conform regulamentelor in vigoare, iar acestea sunt fabricate din orice fel de material compozit sau aliaj (fibra de sticla, grafit, carbon, etc).
In trusa fiecarui jucator, de regula, se gasesc urmatoarele categorii de crose:
# 3 wood-uri (nr. 1, 3 si 5)
# 7 iron-uri (nr. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)
# 3 wedge-uri (pitch-wedge, sand-wedge si un loft-wedge)
# 1 putter
3. Mingea de golf este conceputa dintr-un fir de cauciuc infasurat de mii de ori sub tensiune in jurul unui sac sau ale unei carapace care contine un lichid termoplastic.
Puterea de compresie a mingiei de golf este determinata de materialele si sistemul constructiv, care o fac in momentul impactului cu crosa, sa-si schimbe forma aplatizandu-se puternic. Dupa comprimare, pe traiectoria de zbor care atinge uneori 345km/h sa mingea ia forma ovala a unui ou.
4. Tee-urile sunt mici cuie din lemn sau plastic care se infing in pamant si pe care se aseaza mingea la o inaltime de 1,5-2 cm, pentru lovitura de inceput a jocului.
5. Pantofii de golf sunt revazuti pe talpa cu 9-14 crampoane metalice sau din teflon avand rolul de a proteja jucatorii impotriva unor alunecari pe terenuri umezite de ploaie sau roua.
6. Manusa pentru mana stanga (pentru dreptaci), este un articol vestimentar nelipsit din arsenalul unui jucator de golf si al carei rol este o priza cat mai ferma pe mana.
7. Camasa sau tricoul unui jucator de golf, de regula este cu guler si cu 3 nasturi, fiind comoda si in acelasi timp decenta, conferind lejeritate in miscari.
8. Pantalonii sunt lungi sau trei sferturi si in acelasi ton cu tricoul golferului, in felul acesta conferindu-se eleganta si respect fata de coechipieri.
9. Sapca este un accesoriu practic ce garanteaza siguranta loviturii prin protectia impotriva razelor solare.
In Romania, golful a fost practicat inca de la inceputul anilor `20. Pe teritoriul romanesc prima lovitura de golf a apartinut Majestatii sale Ferdinand I si dateaza din 1923, in timp ce prima femeie care a lovit mingea de golf a fost Regina Mari
Toata lumea crede ca golful este un sport exclusivist. Este. Este un sport exclusivist prin prisma regulilor de joc si a regurilor de eticheta. Acest fapt il face un sport excusivist.
Doar ce m-am intors dintr-un sejur de la 2 nopti de clubul de golf " Lac de Verde" (http://www.lacdeverde.ro/ ) situat in Breaza, jud Prahova, la 90 Km de Bucuresti si 50 de Brasov. Am platit pentru un sejur de 2 nopti cazare pt 2 pers la hotel de 4* in cadrul clubului + mic dejund + 6h lectii de golf, suma de 450 ron. Am beneficiat de cele mai bune servicii din Romania, incepand de la servirea din restaurant, continuuand cu room-service-ul si terminand cu profesionalismul profesorului de golf pe care l-am avut la dispozitie....Diferenta de pret dintre un week-end de golf si unul de ski la Straja sau Ranca nu este foarte mare....
Cel mai frumos, mai relaxant sport pe care l-am practicat..Golful
In ultimul timp am fost si eu pasionat de golf.....dar sincer nu l-am practicat niciodata , desi as vrea . Poate in vara cand voi pleca in America , o sa asist si la cursuri de golf in California . Nu cred ca m-a pasionat cel mai mult , dar totusi ai un sentiment de relaxare atunci cand il practici(in realitate,pe nintendo wii e stresant) . Alt sport care m-a pasionat dar dupa ceva timp mi-am dat seama ca nu ma "satisface"
![]()
Iata cateva variante:
Descarcati varianta potrivita: