Am fost la Bucuresti, am uitat cand, cred ca intr-o vineri. Pentru ca pe Europa FM era Monica anghel, o cantareata super dar fara veleitati de om de radio, am schimbat pe Kiss FM. Acolo, acei oameni care iau sute de euro ca sa se prosteasca pe post, sa balacareasca pe toti si sa dea dreptate tuturor care suna, o meserie de invidat, ar zice unii, Huidu&Gainuse&Comp., se dadeau de ceasul mortii ca Berceanu a zis ca o sa avem 800+ km de autostrada pana in 2012 si ca e un mincinos si un nustiucum si nustiuce. Am tot incercat sa sun sa le spun urmatoarele, dar din pacate nu i-am prins:
Toti cei care au sunat au facut si ei, la randul lor, misto, cum ca lala si zeze, Berceanu un dobitoc si un prost. Eu vroiam sa spun total invers: nu Berceanu este cel care vine sa puna asfaltul si sa il niveleze. Nu Berceanu se duce sa ia terenurile necesare pentru autostrada. El creeaza doar cadrul general, legea si scheletul acestei actiuni. Stiti ce? Hai sa uitam de Berceanu, hai sa luam o firma X. Activitatea acestei firme nu este realizata de patron, este realizata de cei angajati sa munceasca acolo. Patronul doar traseaza cadrul general si asigura infrastructura din spatele activitatii prpriuzise de productie. Exemplu firma unde lucrez eu (sau ma fac ca lucrez): la ora 9:24, in loc sa muncesc, eu stau si scriu pe CraiovaForum, fara sa produc nimic pentru firma mea (decat indirect, imi vars nevii si dupa aia muncesc mai cu sporsa traesti sefu!
). E vina patronului ca nu merge firma bine? Poate pt ca nu ma da afara ca stau degeaba. Dar vina e a mea, ca eu nu muncesc. Asa e si cu autostrazile, atata timp cat ceva in tara asta se va face cu romani la munca, nimic nu se va face. Poate sa vina prim ministru si TITO, si ATATURK, si HITLER si CEAUSESCU, noi vom gasi o cale sa il driblam si sa stam degeaba, sa nu facem nimic, sa prelungim termenele de predare pentru a fi platiti la nesfarsit pentru a sta degeaba.
Conducand, nervos ca nu ii prind, prin Arges (sau Olt, nu stiu exact unde ma aflam) am perceput doua lucruri: primul, o schimbare de peisaj, taiasera pomii aia de pe marginea drumului si arata ca o sula b*lita peisajul ala. Mi-a trecut repede nevrozeala pe asta, m-am mintit cu speranta ca planteaza altii sau lca vor largi soseaua. Dar ce nu mi-a trecut este faptul al doilea obersvat in jur, si anume kilometrii de campuri lasate de izbeliste. Proprietatea lui X, satean pirn satul din zona, care nu il lucreaza. Ok, am inteles, n-o avea bani, dar de ce nu il da la o asociatie din aia agricola sa il lucreze ei? Sau de ce, daca ar veni cineva sa ii zica ca il expropriaza conform legii pentru ca pe acolo tre sa treaca o autostrada, de ce face scandal si da in judecata statul, cerand mai multi bani? Cum poti sa ceri mai multi bani, sa sustii ca pamantul ala al tau valoreaza mai mult, cand nici nu faci nici pe el, il tii pirloaga, si nici nu citesti legea sa vezi ca iti ofera un pret bun? Pe o parte il lasi de izbelsite, uitat de lume, dar pe de alta parte cand e sa faca cineva ceva cu el, devine brusc terenul tau, drag si scump.
Mai bine ca nu i-am prins pe aia la KissFM. M-as fi facut de kko cu gandirea asta a mea, ca romanii de rand sunt de vina ca nimic nu progreseaza in tara asta. Politicienii se schimba, dar noi tot pe cei din tribul AIALALTI dam vina. Tot timpul AIALALTI sunt de vina si produsele ALTORA sunt mai bune. Scumpa noastra limba romana, nu?
Noi vom progresa vreodata?