Iată că avem un nou model în marea familie de device-uri destinate persoanelor “mobile” și anume netbook-urile. Mai exact Vodafone netbook 10G sau Vodafone Log'n'Go.
Specificațiile mini-notebook-ului sunt aproximativ aceleași ca și în cazul concurenței de la ASUS, MSI , Acer , Fujitsu-Siemens, HP etc. și anume
Display * 10,2”
Processor * Intel Atom 1,6GHz
Memory * 1024MB
Storage * 160GB
Embedded 3G * Yes
WiFi * 802,11 b/g
Bluetooth * Yes
Battery * 6 cell
Operating System * XP
Webcam * 1,3MP
USB 3 x
LAN yes
Modem yes
Diferență clară făcând-o modemul HSDPA Huawei integrat care salvează spațiu față de cazul folosirii unui modem HSDPA pe USB. Acest lucru poate fi insă un dezavantaj deoarece conexiunea mobilă poate fi folosită doar pe acest laptop sau achiziţionând separat un modem 3G.
Designul este elegant , netbook-ul fiind complet alb cu inserții argintii pe alocuri. Folosirea led-urilor albastre nu a fost cea mai bună alegere , în special în combinație cu rozul aprins a ledului de încărcare al bateriei care mai este și intermitent.
Spre deosebire de celelalte netbook-uri cu care am luat contact, tastatura lui netbook 10G este mult mai ușor de folosit prin dimensiunea tastelor alfanumerice diferită față de celelalte taste , însă un mare mare minus ar fi plasarea tastei Fn în colțul din stânga jos , fiind ultima tastă, de altfel o greșeală frecventă a producătorilor de notebookuri în general. Este foarte derutant, în special pentru cei obișnuiți cu shortcut-urile din tastatură, în 90% din cazuril apăsând tasta Fn în locul tastei Ctrl.
Un avantaj în ceea ce privește accesibilitatea îl constituie și existența unei taste function pentru blocarea touchpad-ului și câte o tastă pentru pornirea anumitor device-uri existente pe laptop (webcam, modem, wifi) astfel putând fi dezactivate pentru a salva performanța în cazul în care nu sunt necesare.
De asemenea plasarea ambelor butoane de click în partea de jos a touchpad-ului constituie la rându-i un avantaj, față de anumite netbook-uri care au butoanele pe partea stângă și dreaptă a touchpad-ului, fiind incomodă la cele din urmă.
La capitolul performanță netbook 10G se comportă bine, fiind la nivelul așteptărilor pe partea de Internet și Office. Procesorul Intel Atom face față cu brio rulării în paralel a mai multor aplicații și nu am întâlnit freeze-uri sau perioade de hang. Un dezavantaj ar putea fi faptul că atunci când notebook-ul se află în silent mode (mod de lucru implicit când funcționează pe baterie) frecvența procesorului scade la jumate, pentru a salva energie. Însă dacă nu ținem să rulăm aplicații care să necesite putere de procesare mare, acest lucru constituie un avantaj.
Am rulat câteva benchmarkuri pe netbook și rezultatele au fost mulțumitoare pentru acest device destinat mobilității.
SuperPI 1M a fost calculat în 1 minut și 50s

Ca o observație, în timpul acestui test, din cauza stresului la care a fost supus procesorul și a căldurii degajate de acesta, viteza de rotație a coolerului a crescut foarte mult zgomotul fiind foarte deranjant. Însă în idle zgomotul este inexistent/inobservabil.
Viteza de scriere și citire a hardiskului Western Digital a fost bună pentru dimensiunile reduse ale device-ului.

În ceea ce privește segmentul căruia îi este destinat netbook-ul , și anume mobilitate/aplicații office și internet, am rulat câteva teste de încărcare a programelor astfel:
Microsoft Word 2007 : 4.9 secunde
OpenOffice Writer : 2.2 secunde
Testele au fost făcute după pornirea sistemului, fără nici un alt program deschis.
În ceea ce privește browsingul, Mozilla Firefox (care este renumit pentru consumul de memorie) a rulat fără probleme cu 25 de tab-uri deschise fără să se simtă vreo încetinire per total a sistemului.
La capitolul conexiune la internet, modemul HSDPA Huawei împreună cu Vodafone 3G fac o echipă bună, având o conexiune de mare viteză în aproape toate locațiile urbane. Conexiunea se face rapid, fiind necesar la fiecare pornire a sistemului să fie activat modemul. Acelaşi lucru şi în cazul dispozitivului wireless, la fiecare pornire a sistemului acesta trebuind să fie activat manual.
Overall este netbook bun, extrem de redus ca dimensiuni, cu o autonomie mare și o mobilitate de invidiat.