Ghid de scriere a discurilor CD-R mai mari de 80 de minute

Pentru a putea scrie CD-uri cu o capacitate mai mare de 80 min. (700MB) aveţi nevoie de o unitate de scriere compatibilă cu CD-R 90 min. (800MB) sau CD-R 99 (890MB) şi de un software de scriere capabil de OverBurning. Pentru a determina dacă unitatea dvs. de scriere poate scrie mai mult de 80 de minute vă rugăm să consultaţi specificaţiile tehnice din manualul care însoţeşte unitatea. Dacă manualul nu precizează un suport clar pentru OverBurning sau CD-uri de 800/890MB vă recomandăm să navigaţi pe site-ul oficial al fabricantului unităţii dvs. şi să căutaţi fie specificaţiile tehnice mai detaliate ale unităţii dvs., fie în secţiunea de suport tehnic, unde puteţi afla care generaţii de unităţi de scriere suportă CD-R-uri mai mari de 700MB.
Odată stabilit faptul că unitatea dvs. suportă discuri CD-R mai mari de 80 min. aveţi nevoie de un software de scriere care să suporte depăşirea pistei de scriere de pe CD-R (OverBurning), limitată de către standardul Red-Book la 80 min.
Produsele software care permit OverBurning sunt următoarele:

Producător Capabilitate Nume software
Ahead Software Audio + DATE Nero Burning Rom
Golden Hawk Audio + DATE CDRWIN
Feurio! Audio Feurio!
Padus Audio + DATE DiscJuggler
Prassi Audio + DATE CD Rep Plus
VOB Audio + DATE CD Wizard Pro

În mod curent, software-ul de scriere produs de Adaptec/Roxio EasyCD Creator nu suportă OverBurning şi producătorul nu recomandă ca software-ul său să fie folosit pentru a scrie mai mult de 700MB pe un CD-R.
Nero Burning Rom este software-ul cel mai recomandat pentru a scrie discuri CD-R mai mari de 80 min. Pentru a putea scrie un astfel de CD-R trebuie să executaţi următorii paşi:
1. Porniţi Nero Burning Rom cel puţin versiunea 5.5.x.x
2. Din meniul File selectaţi opţiunea Preferences.
3. În fereastra Preferences, selectaţi Expert Features şi apoi selectaţi Enable overburn ....
4. Alegeţi valoarea pentru Maximum CD Length conform capacităţii inscripţionate pe CD-R-ul pe care doriţi să îl scrieţi, 89:59:00 pentru CD-R 90 (800MB) sau 98:59:00 pentru CD-R 99 (890MB) şi apoi apăsaţi pe butonul OK.
5. Executaţi operaţiunile normale de copiere a unui CD sau de scriere a fişierelor necesare pe el.
6. Când veţi porni scrierea (arderea) discului veţi fi avertizat că capacitatea discului selectat de dvs. depăşeşte valorile standard. Ignoraţi avertismentul şi continuaţi OverBurning-ul. Dacă software-ul de scriere ejectează CD-R-ul, introduce-ţi-l din nou în unitate şi continuaţi OverBurning-ul.

Factori de care trebuie să ţineţi cont când utilizaţi discuri CD-R cu o capacitate mai mare de 700MB:
Unitatea de scriere şi software-ul de scriere nu vor identifica un CD-R 90 sau CD-R 99 la capacitatea de 800, respectiv 890 MB, ci îl vor identifica ca pe un CD-R obişnuit de 700MB sau 80 min.
Discurile CD-R de 90/99 min. se scriu doar în mod Disc-At-Once (sau Session at once) pentru a permite scrierea informaţiilor de lead-out la extremitatea exterioară a discului
Discurile CD-R de 90/99 min. se scriu doar într-o singură sesiune (bifaţi No Multisession şi Finalize CD, discul trebuie închis nu se mai permite scrierea unei alte sesiuni) pentru a putea folosi spaţiul liber folosit altfel pentru a înscrie informaţiile necesare descrierii sesiunilor.
Discurile CD-R de 90/99 min. se scriu la o viteză de scriere cât mai mică posibilă, viteza recomandată fiind de 4x, funcţie atât de calitatea discului CD-R (care trebuie testată), cât şi de capabilităţile unităţii de scriere. Viteza de scriere nu trebuie să depăşească 10x deoarece majoritatea unităţilor de scriere nu reuşesc să menţină stabil capul optic de scriere la viteze mai mari de 8x când scriu discuri cu o capacitate mai mare de 700MB, rezultând discuri defecte. Încercaţi prima oară cu cea mai mică viteză permisă de unitatea dvs. de scriere.
Discurile CD-R de 90/99 min. nu corespund standard-ului CD Red-Book şi ca urmare este posibil ca ele să nu fie recunoscute de unităţi CD-ROM mai vechi sau de o mare parte a CD-Playerelor Audio, care nu pot citi discuri mai mari de 74/80 de min.
Este posibil ca scrierea unui CD-R mai mare de 80 min. să defecteze unitatea de scriere sau cititorul de CD-uri cu care va fi citit respectivul CD-R de 90/99 min. În momentul în care cititorul va încerca să treacă de minutul 74/80 este posibil ca capul optic de citire sau scriere să nu poată merge mai departe (limitare mecanică sau electronică), ducând astfel la distrugerea mecanismului de poziţionare a capului optic cu laser sau la blocarea lui.