Simplu. Ştiţi persoanele alea în vârstă, cu păr cărunt, care analizează fiecare călător în parte? Nu-i lăsaţi să stea jos, decât în cazul în care vedeţi că oamenii ăia cară ceva, au plase grele, se simt rău etc. Dacă se mai uită şi urât la voi că aveţi loc pe scaun şi ei nu, categoric păstraţi locul. Dacă încep cu “nesimţiţi, domne”, spuneţi-le că îi caută cineva acasă. Iar motivul e la fel de simplu. Cred că peste 70% din moşii şi babele care se dau cu autobuzul / tramvaiul se plimbă. N-au ce face acasă, fiecare îşi spală farfuria, lingura şi furculiţa, alte treburi nu mai există, la table n-au rivali, aşa că apelează la croazierele moka-RAT.

Coae, ştiu că ai muncit aproape juma’ de secol, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne încurci pe toţi acum. Oricum multă lume foloseşte mijloacele de transport în comun, deci nu mai e nevoie de încă 10 neni ce au luptat în al doilea răzbel mondial care să te numească nesimţit pentru că stai pe un loc pe care îl plăteşti. Merg cu autobuzul, deci nu vreau să străbat distanţa X pe jos, deci sunt obosit, deci vreau să stau jos. Îţi dau locul meu dacă sunt bine-crescut şi dacă-mi place faţa ta. Dacă nu-ţi convine, dă-te jos.

Am fost martor mai demult la câteva faze penibile. Odată o babă a început să urle, plângându-se că unu’ de vreo 19 ani din faţa ei nu i-a cedat locul. Se citea clar pe faţa lui că era sictirit, obosit şi n-avea chef de ceartă cu o babă cu probleme la mansardă. Deşi după expresie mă aşteptam mai degrabă la un “preastimabilă doamnă, săru-mâna, mă scuzaţi, dar mai tăceţi în **** mea”, a renunţat şi i-a zis să stea jos, pe un ton răstit. Altădată, tot o babă, de data asta cu un ochi lipsă, a început să comenteze pe seama faptului că majoritatea din tramvai purtau pălării: “uite şi tu, leano, s-au dat toţi la pălării, doaaaamne”. Dup-aia bătea apropo-uri că o tinerică stătea jos, iar ea în picioare.

Şi mie mi-a fost atrasă atenţia odată, moşul a bolborosit lângă mine tot drumul. Dacă nu ţi-am cedat locul de la început, fii sigur că n-o so fac după ce mă iei pe mine la întrebări. Doar atunci când simt eu că pot sta şi în picioare sau că e cineva care chiar are nevoie să stea jos.

O idee ar fi ca aceştia să nu mai dea dovadă de atâta nesimţire şi să-şi dea seama că nu trebuie să-şi permită cu oricine faze de genul celor de mai sus. Măcar pentru ei. Nu au idee cum dau peste un om nervos sau diliu şi îi zguduie puţin. Mamae, it’s a crazy world out there, mamae.

În altă ordine de idei, vă spun eu, dacă oamenii ăia văd că deseori n-au locuri pe scaune, renunţă la plimbări din plictiseală. Avantaj călătorii. Mai puţin stres, mai puţină aglomeraţie, mai puţină mizerie etc. Sigur, probabil or sfârşi cu ideea că “tineretul nu mai e ce a fost”, dar asta e.

ps: dacă dai de specimenele astea şi de tipe precum blonda aia în acelaşi autobuz => c-c-c-c-combo. © alleks.ro

Comenteaza pe blog

Esti oltean? Ai un blog? Vrei sa fie promovat pe CraiovaForum? Nimic mai simplu. Citeste aici cum poti face asta.