In primul rând, trebuie să trimiteţi o notificare societăţii care a ridicat ilegal maşina, în care să solicitaţi:
- restituirea de urgenţă a autoturismului (dacă a fost ridicat ilegal);
- restituirea sumelor achitate în vederea recuperării automobilului.
Daţi în judecată firma vinovată
Dacă situaţia nu e soluţionată amiabil, depuneţi acţiune în instanţă. Pentru aceasta se plătesc unele taxe de timbru şi onorarii, însă nu vă lăsaţi descurajaţi dacă dreptatea e de partea dv. Trebuie să ştiţi că, în cazul în care solicitaţi ca pârâtul (în acest caz, firma care v-a ridicat autoturismul) să fie obligat să vă plătească daune, trebuie să probaţi valoarea lor.
Acestea sunt greu de cuantificat pentru că singurul prejudiciu suferit este faptul că aţi fost privat de dreptul de folosinţă a maşinii cât timp aceasta a fost blocată.
Un alt lucru pe care trebuie să-l ştiţi este faptul că instanţa poate obliga societatea la restituirea taxelor pe care le-aţi plătit pentru recuperarea maşinii, dacă aceasta a fost ridicată ilegal.
După obţinerea hotărâ ii judecătoreşti, în cazul în care pârâtul (firma) nu se supune deciziei pronunţate de instanţă, se va trece la executarea silită a acestuia prin intermediul unui executor judecătoresc.
Doar Poliţia Rutieră dispune «săltarea» autoturismului
“Conform legii, Poliţia Rutieră constată contravenţia, respectiv parcarea ilegală, filmează maşina şi întocmeşte procesul-verbal. Apoi, dispune autorităţii publice locale ridicarea autovehiculului. Fără dispoziţie de la Poliţia Rutieră nu există cadrul legal pentru a ridica o maşină. Contestaţia la procesul-verbal al poliţiei se face în instanţă”, ne-a declarat Daniel Piştea, purtător de cuvânt la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei.
Sursa: Libertatea.ro