Luni a început reînscrierea copiilor care au frecventat grădiniţa în anul şcolar 2010-2011, perioada rezervată acestui proces urmând să se încheie pe 21 aprilie. Înscrierea copiilor la grădiniţă se va face în perioada 2-31 mai. Cererile de înscriere vor fi discutate şi aprobate în Consiliul de Administraţie al fiecărei grădiniţe în perioada 31 mai - 10 iunie, iar afişarea listelor cuprinzând cererile aprobate, dar şi cele respinse va avea loc în data de 11 iunie, în loc vizibil, la intrarea în grădiniţă.
Criteriile de care ar trebui să se ţină cont la înscriere sunt următoarele: domiciliul copiilor în circumscripţia şcolară arondată grădiniţei, existenţa fraţilor şi a surorilor în aceeaşi grădiniţă, având prioritate copiii care provin din familii monoparentale. Un alt avantaj ar fi apropierea de grădiniţă a locului de muncă al părinţilor sau al susţinătorilor legali.
Deşi teoretic, înscrierile ar fi trebuit să înceapă abia în această săptămână, foarte multe dintre grădiniţele slătinene şi-au „rezervat” locurile încă de câteva luni. Situaţia este confirmată şi de Victoria Ion, inspectorul şcolar de specialitate pentru învăţământ preprimar. „Grădiniţele deja îşi iau în evidenţă copiii dinainte de a începe înscrierea”, precizat ea.

Peste 2.000 de locuri în grădiniţele din Slatina

Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Olt a propus 2.595 de locuri pentru cele 16 grădiniţe cu program normal şi şapte cu program prelungit. Dacă aceste locuri vor exista la începerea următorului an şcolar depinde de doar de guvern.

*

„Acestea sunt locuri propuse pentru copii în grădiniţe cu program normal şi cu program prelungit. Un răspuns vom avea când se va aproba, printr-o hotărâre de guvern, cifra de şcolarizare”, a precizat Gabriela Constantinescu, purtătorul de cuvânt al ISJ.


Faptul că, începând din anul şcolar 2011-2012, conform Legii Educaţiei Naţionale, vor fi doar 20 de copii într-o grupă la grădiniţă complică şi mai mult lupta părinţilor pentru a-şi înscrie copiii la o unitate de învăţământ preşcolar. Grădiniţele din Slatina nu fac deloc faţă cererilor slătinenilor, multe dintre grupe funcţionând cu un număr foarte mare de copii.

Clasa pregătitoare ameţeşte părinţii

Măsura introducerii clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare, potrivit Legii Educaţiei Naţionale, începând cu anul şcolar 2012-2013. Numai că, în anul şcolar 2011-2012, copiii de şase ani vor putea fi înscrişi atât în grupa pregătitoare, cât şi în clasa I.
Tot potrivit noii Legi, copiii în vârstă de cinci ani, care în anul şcolar 2011-2012 vor fi înscrişi la grădiniţă în grupa mare, în anul şcolar următor vor fi înscrişi în clasa pregătitoare.
Totodată, în anul şcolar 2011-2012, toţi copiii care împlinesc vârsta de şase ani până la 31 decembrie 2011 pot fi înscrişi fie la şcoală, fie la grădiniţă.
Cu toate că schimbarea nu face decât să-i bulverseze pe părinţii care nu ştiu unde să-şi ducă micuţii, reprezentanţii Ministerului susţin că toate modificările vor avea numai efecte pozitive.

*

„Clasa pregătitoare devine obligatorie doar din anul şcolar 2012-2013. Copilul împlineşte şase ani până la sfârşitul anului 2012? Atunci el va fi înscris în clasa pregătitoare. Programul se va desfăşura în spaţiul şcolar aflat cât mai aproape de casă”, a încercat să explice Marius Bălaşa, director în cadrul Direcţiei Politici de Personal şi Reţea Şcoală din MECTS, la o întâlnire pe care a avut-o săptămâna trecută cu părinţii, elevii şi profesorii olteni.Sursa: gazetanoua.ro