Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Olt nu ştie ce spune atunci când vorbeşte despre laptele praf ce urmează a fi distribuit pentru bebeluşi în acest an. Acest program, susţinut cu bani de la bugetul de stat, s-a împotmolit la sfârşitul lunii ianuarie, când Ministerul Sănătăţii a informat direcţiile de sănătate publică, prin care se derulează programul, că nu se mai alocă niciun leu.

Ministerul Sănătăţii nu l-a informat personal pe Iordache

La sfârşitul lui martie, acelaşi minister a reevaluat situaţia şi a anunţat că va fi achiziţionat lapte praf în valoare totală de cinci milioane de lei noi, adică 50 de miliarde lei vechi.
În judeţul nostru, anul trecut s-a distribuit lapte în valoare de şase miliarde de lei vechi pentru 1.600 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 luni.

*

„În cel mai scurt timp se va centraliza necesarul pe fiecare judeţ şi în cel mai scurt timp se va demara la nivel naţional achiziţia de lapte praf. Noi am început să primim situaţiile de la medicii de familie şi cred că în acest an vor fi 2.000 de copii în judeţul nostru care vor beneficia de lapte praf”, a declarat directorul DSP Olt recent, într-o conferinţă de presă.


Când a făcut calculul (nu ştim pe ce considerente, pentru că nu a explicat), Andrei Iordache a uitat să ţină cont de noile criterii stabilite de Ministerul Sănătăţii.

*

„În acest an, s-a hotărât ca produsul să fie distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ai căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoza, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie)”, se arată în comunicatul MS.

*

În program rămân copiii ai căror mame au decedat şi cei instituţionalizaţi sau daţi în plasament, dar sunt excluşi cei sănătoşi, dar la care medicii constatau o creştere nesatisfăcătoare cauzată absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern. Anul trecut, din cei 1.600 de copii care au primit gratuit lapte praf, 1.451 sunt din categoria exclusă de minister în acest an (133 au primit pe criterii medicale, patru au fost din categoria adoptaţilor sau aflaţi în plasament, iar 12, cu mame decedate).

Dacă nu e lapte, măcar apă de calitate

Directorul DSP Olt ori nu a ştiut care sunt noile criterii ale ministerului al cărui reprezentant este în judeţul Olt (deci nu are nicio scuză), ori a minţit. A ţinut totuşi să se remarce printr-o iniţiativă, pe care a anunţat că o va transmite Ministerului Sănătăţii, de distribuire, odată cu laptele praf, a unei cantităţi de apă de calitate (îmbuteliată), necesară preparării produsului.
Mai mult, Andrei Iordache speră ca această iniţiativă să fie adoptată şi aplicată la nivel naţional. Cum lapte praf gratuit nu se mai distribuie decât unui număr foarte mic de copii, nu rămâne decât ca directorul DSP Olt să iniţieze un program de acordare a apei de calitate pentru toţi copiii 0-1 an, ţinând cont de faptul că apa distribuită prin reţeaua publică are o concentraţie de nitriţi mult peste limita normală. Iar consumul acestei ape la copiii din categoria menţionată poate duce la moarte. Dacă nu e lapte praf, măcar apă chioară, dar de calitate.Sursa: gazetanoua.ro