„Lipeala creştină” se face prin intermediul unui site ale cărui baze au fost puse de „un grup restrâns de creştini ortodocşi care dorim să sprijinim întemeierea familiilor creştine”, după cum se recomandă cei care au creat pagina de internet www.cetatea-crestina.org. Serviciul este oferit gratuit, iar scopul anunţurilor este unul singur: căsătoria.
Printre utilizatorii site-ului, 1.077 bărbaţi şi 1.154 femei, se numără şi câţiva olteni, de diverse categorii de vârstă.

Oltencele nu se dau în vânt după întemeierea unei familii pe net

Cei care doresc să se înscrie pe site trebuie să completeze un formular, numit „Doresc să întemeiez o familie creştin-ortodoxă”, a cărui procesare poate dura şi o săptămână, informează administratorii acestuia. De asemenea, utilizatorilor le sunt impuse câteva restricţii: să fie creştin-ortodocşi, să dorească să-şi întemeieze o familie şi sunt acceptaţi doar membrii care îşi fac o prezentare detaliată şi „în duh creştin”.
Întrebările menite să scoată în evidenţă calitatea de creştin adevărat sunt legate de frecvenţa cu care viitorul membru merge la biserică, având următoarele variante: „merge mai rar la biserică”, „participă deseori la Sfânta Liturghie”, „ţine posturile, se spovedeşte din când în când” şi „are un duhovnic, se spovedeşte de cel puţin patru ori pe an”. Preferinţele pro sau contra ecumenism şi manele sunt alte elemente importante în găsirea jumătăţii, potrivit creatorilor site-ului. De asemenea, trebuie selectate obligaţiile, tipul de calendar pe care îl respectă şi înălţimea utilizatorilor.
După ce răspund întrebărilor, cererea viitorilor membri este trimisă spre acceptare prin intermediul butonului „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă!”. Cu toate că la nivel naţional numărul femeilor înregistrate pe site îl depăşeşte pe cel al bărbaţilor, membrii din judeţul Olt sunt numai de sex masculin. Aceştia au vârstele cuprinse între 21 şi 46 ani, locuiesc în Slatina şi Caracal şi caută femei blânde, iubitoare şi cu frică de Dumnezeu.

Studenţi şi absolvenţi în căutare de parohie

Printre oltenii înregistraţi pe site se numără şi studenţi ai unei facultăţi de teologie sau proaspăt absolvenţi, în căutarea unei viitoare preotese.

*

„Îmi place muzica, în special cea bizantină, pictura, călătoriile. Sunt student la Facultatea de Teologie Craiova, anul patru. «Pentru aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa şi vor fi amândoi un singur trup. Aşa că nu mai sunt doi, ci un trup» (Matei 19,5-6.). Caut persoana cu care să petrec restul zilelor, o relaţie bazată pe iubire, respect, dăruire, răbdare, încredere şi nu una bazată pe cele materiale, căci Hristos a zis «Cel ce vrea să-mi urmeze, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi Să-mi urmeze mie», se prezintă Constantin Gabriel, un tânăr de 27 de ani din Slatina.

*

Un alt caz este cel al unui bărbat de 43 de ani, licenţiat în teologie. Alţii studiază teologia pe cont propriu şi speră să găsească prin intermediul site-ului „Slavă întru cel de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire”.*

*

„Sunt student în anul patru la Facultatea de Drept şi Administraţie publică. Studiez teologia, (în special teologia Sfinţilor Părinţi, deoarece ei au şi trăit-o, nu doar au vorbit-o), individual ci nu în cadrul facultăţii de teologie. Am un mare respect pentru Părinţii înduhovniciţi, de aceea consider că mai întâi de toate accentul trebuie pus pe latura practică a teologiei, pentru că teorie şi teologi avem o mulţime, trăitori ai acestei teologii însă sunt foarte puţini. De multe ori se poate observa că un Părinte înduhovnicit sau sporit, care lucrează virtuţile poate spune în câteva cuvinte cât nu poate spune un teolog sau un părinte mai puţin sporit într-o conferinţă. Totodată, încerc să nu fiu fixist, înteleg că există căderi, fiecare dintre noi trecem prin aşa ceva, dar cu ajutorul lui Dumnezeu ne ridicăm şi încercăm să mergem mai departe”, susţine Laurenţiu, din Caracal. În ceea ce priveşte căsătoria, tânărul de 23 de ani crede că singura legătură care se poate păstra în timp între doi soţi este dragostea creştină şi credinţa în Dumnezeu. „Nu cred că există căsnicia perfectă. Într-o căsătorie apar neînţelegeri mai mici sau mai mari, dar soţii care se iubesc şi care comunică sfătuindu-se şi sprijinindu-se cu dragoste unul pe celălalt trec peste aceste neînţelegeri şi având credinţă în Dumnezeu şi nădejde merg mai departe formând între ei o legătură sufletească şi descoperind în viaţă noi bucurii duhovniceşti având binecuvântarea lui Dumnezeu”, e de părere acesta.

„Un astfel de demers este echivalent cu un eşec personal”

Existenţa unui astfel de site şi apelarea la serviciile sale este blamată de reprezentanţii Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor (ESR), care spun că internetul ar trebui folosit numai pentru informare.

*

„Faptul că s-a ajuns la aşa ceva demonstrează că trăim într-un veac de însingurare. S-a pierdut nevoia de a fi în comuniune, de a comunica faţă în faţă. Interrelaţionarea umană nu se bazează pe câteva date, ci trebuie făcută prin viu grai. Internetul are şi laturi bune, dar în ceea ce priveşte socializarea este un eşec. De asemenea, cred că a apela la un astfel de demers este echivalent cu un eşec personal, internetul trebuie folosit doar ca instrument de informare. Cât despre cei care îşi doresc să fie preoţi, aceştia trebuie să ştie că un preot trebuie să aibă abilitatea de a relaţiona cu cei pe care îi păstoreşte, să fie prezent mereu în mijlocul acestora. Căutarea unei soţii prin intermediul internetului dovedeşte incapacitatea sa de socializa”, a precizat Sorin Siluan Cheţe, vicar administrativ ESR.Sursa: gazetanoua.ro