Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, alături de reprezentanţi ai altor instituţii vor efectua, în perioada 11-23 aprilie controale în pieţe, târguri, supermarketuri, abatoare şi centre de sacrificare, în vederea verificării modului în care sunt respectate condiţiile de igienă în ceea ce priveşte procesarea şi vânzarea cărnii de miel.

Sacrificarea mieilor, doar în centre autorizate

Până în acest moment, doar reprezentanţi ai patru localităţi oltene au solicitat DSVSA autorizarea centrelor de sacrificare a mieilor în Caracal, Balş, Drăgăneşti şi Osica de Sus, însă cererile pot fi depuse şi în următoarele două săptămâni.

*

„Am înştiinţat toate primăriile din judeţ despre posibilitatea autorizării temporare a centrelor de sacrificare a mieilor în perioada premergătoare Paştelui. După autorizare, centrele vor fi supravegheate de medicii veterinari din localităţile respective, care menţin legătura cu reprezentanţii primăriilor pentru igienizarea, dotarea şi asigurarea tuturor condiţiilor, pentru ca sacrificarea să se efectueze în condiţii de igienă, pentru a nu pune în pericol sănătatea publică veterinară”, ne-a declarat Ion Gheorghiu, şef Serviciu Igienă Veterinară şi Epidemiologie, din cadrul DSVSA Olt.


În perioada 11-23 aprilie, reprezentanţi ai DSVSA, ai Prefecturii, DSP-ului şi Protecţiei Consumatorilor vor participa la controale în pieţe, târguri, supermarketuri, unităţi de desfacere cu amănuntul şi de depozitare, pentru verificarea salubrităţii produselor de origine animală şi non-animală, oferite consumatorilor în perioada sărbătorilor pascale.

Marca de sănătatepe carnea şi ouăle vândute de particulari

„Este interzis categoric ca mieii sacrificaţi în centrele de tăiere autorizate să fie vânduţi în alte unităţi de vânzare cu amănuntul. Vânzarea lor se face direct către consumatorul final. Animalele sacrificate în aceste centre vor purta marca de sănătate distinctă, ce nu permite distribuirea cărnii în alte unităţi”, a spus medicul veterinar, despre modul de comercializare al cărnii de miel.

*

În unităţile de vânzare cu amănuntul se pot valorifica animale sacrificate în abatoarele autorizate. În gospodării, sacrificarea mieilor pentru consum propriu se poate face în mod tradiţional. Ouăle trebuie să provină din unităţi autorizate, care să le livreze doar în ambalaj, excepţie făcând ouăle de găină de la producători particulari, care vor fi examinate ovoscopic de către medicii veterinari, pentru determinarea prospeţimii.
Atât carnea de miel, cât şi ouăle, provenite de la vânzători particulari, trebuie să fie ştampilate cu marca de sănătate, care certifică faptul că au fost avizate pentru consum, după verificarea sanitar veterinară.Sursa: gazetanoua.ro