Azi, la ora 13.00, Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, Secţia audio-video, aniversează 80 de ani de la naşterea lui Amza Pellea. Cu acest prilej, actorul Emil Boroghină va evoca amintirile sale legate de marele actor, se arată într-un comunicat al Bibliotecii.

Vor fi expuse documente din colecţiile bibliotecii legate de numele lui şi vor fi difuzate “Momente de aur” cu Amza Pellea. Participă elevii din clasa a XI-a B de la Grupul Şcolar Electroputere, însoţiţi de prof. Doiniţa Bălăşoiu şi Monica Ciucă.

Amza Pellea s-a născut la 7 aprilie 1931, în localitatea Băileşti, judeţul Dolj, într-o familie modestă. După şcoala primară, a urmat cursurile liceului Carol I din Craiova şi apoi Facultatea de Teatru şi Film din Bucureşti.

A lucrat ca actor la Teatrul Naţional din Craiova, iar în Bucureşti la Teatrul Naţional, la Teatrul Mic, la Teatrul Nottara şi la Teatrul de Comedie. A predat la Academia Naţională de Teatru şi Film şi a îndeplinit funcţia de director al Teatrului Naţional din Craiova.

"Marele actor a realizat roluri memorabile, indiferent dacă a jucat în teatru sau film, în dramă, comedie sau revistă. A fost întodeauna original, autentic şi convingător, chiar dacă nu a interpretat mereu personajul principal. A fost şi umil şi măret şi simplu şi volubil şi taciturn, după cum i-o cerea scenariul. Interpreta cu multă dezinvoltură şi personaje pozitive şi eroi negativi, pentru că, spunea el: “un actor trebuie să fie în stare să joace orice”.

Într-un interviu realizat de Tudor Vornicu la începutul anilor ’80, marele actor marturisea : "… eram atât de timid încât paralizam la gândul că trebuie să vorbesc în faţa unei mulţimi…".

Înfrângerea propriei timidităţi a constituit marea provocare a vieţii lui Amza Pellea şi în final cea mai importantă izbândă, căci conchidea el "cea mai importantă bătălie a omului este lupta cu sine"", se arată într-un comunicat al Bibliotecii Judeţene.

Sursa: www.lupamea.ro