Ceea ce părea o şedinţă liniştită şi nu „un cenaclu al judeţului Dolj”, după cum spunea chiar prefectul de Dolj Nicolae Giugea, şedinţa de Colegiu Prefectural s-a transformat într-un schimb de replici între primarii doljeni şi Sergiu Drăgancea, directorul APIA Dolj.

Chemat la pupitru, Sergiu Drăgancea a prezentat un raport cu privire la stadiul în care se află campania de înregistrare a cererilor pentru subvenţii. „Stadiul campaniei de primire a cererilor SAPS 2011, până la 4 aprilie inclusiv erau primite 21.000 de cereri, pentru o supafaţă de 120.000 de hectare. Suntem cu un procent peste media pe ţară. În campnia de anul trecut, la aceeaşi dată numărul cererilor era mai mic, deci suntem în grafic, stăm bine”, s-a lăudat Drăgancea.

Numai că primarii chemaţi la şedinţă abia aşteptau să dea ochii cu Drăgancea pentru a-i reproşa acestuia mai multe probleme pe care le-au întâmpinat atunci când au intrat în contact cu angajaţii APIA Dolj. „Am făcut o centru pentru depunerea cererilor, pe banii primăriei, cu calculator, dar aveţi un şmecher acolo, care zice către Ilie Dumitru, <<vă veţi prezenta în data de, la ora de, la Craiova>> şi mă întreabă pe mine Ilie Dumitru ăla <<bă, tu eşti nebun, tu-mi spui să vin la cămin că ai făcut tu centru pentru cetăţeni şi eu sunt chemat la Craiova>>. Aşa ceva nu se poate”, s-a revoltat Ilie Dumitru, primarul comunei Coşoveni.

Directorul APIA Dolj a încercat să găsească un răspuns pentru edilul de la Coşoveni. În primul rând, aşa cum spuneţi dumneavoastră, aţi făcut un centru pe cheltuiala dumneavoastră, nu ştiu ce cheltuieli suplimentare aveţi acolo, veniţi şi vă referiţi la HG 1632/2009, prin care vă revine obligaţia de a elibera acele adeverinţe solicitanţilor de subvenţie, pe bloc fizic şi pe parcelă. Dumneavostră sunteţi singurii care aveţi evidenţa suprafeţelor pe care le deţin în proprietate cetăţenii, ba mai mult aveţi şi exemplarul trei de la contractele de arendă (...) Noi punem în aplicare actele normative ale statului şi ăstea sunt, iar acolo ştiu că au fost probleme cu domnul Buică, motiv pentru care vreau să vă spun că domnul Buică a fost şi sancţionat, ca urmare a tonului pe care l-a folosit în relaţia cu dumneavoastră, deci sunt în totală cunoştinţă de cauză şi vă promit că orice ton ridicat va fi sancţionat”, a răspuns Drăgancea. Însă Ilie Dumitru nu îşi terminase lista de reproşuri: „Eu v-am întrebat altceva, domnule director, vă rog frumos, nu ocoliţi răspunsul. nu mă puteţi lua la mişto pe mine, pentru că sunt pe temă, eu cunoşteam ce spuneţi dumneavoastră, că aţi făcut pe lectorul faţă de mine. Eu v-am întrebat atât: mi-aţi cerut sprijinul să facem un centru, ţăranul să nu mai piardă timp, să nu mai plătească drumul şi aşa mai departe. Investiţia pe carea am făcut-o este un abonament la internet, calculator, o sală special amenajată la cămin, hârtie, tonere, încălzire. Dacă omul nu-şi face datoria, nu are ce căuta la Coşoveni, pentru că au întârziat subvenţiile din cauza lui Buică, pentru că în acelaşi bloc fizic au înscris 10 hectare şi vine un şmecher şi declară în plus şi s-au suprapus suprafeţele ţăranului care a declarat corect cu ale şmecherilor şi nu şi-au primit oamenii subvenţia”, a mai spus Ilie Dumitru.

Reporşuri au venit şi din partea altor primari însă prefectul de Dolj Nicolae Giugea le-a promis că va analiza aceste probleme şi îl va convoca la o şedinţă pe Sergiu Drăgancea.

Sursa: www.lupamea.ro