Desfiinţarea unităţii spitaliceşti de la Drăgăneşti Olt este numai o parte a politicii incoerente din domeniul sănătăţii, aplicate de către ministrul Cseke Attila şi aprobate de guvernul Boc, pe care administraţia judeţeană trebuie să o rezolve astfel încât bolnavii să nu sufere şi mai mult, iar foştii angajaţi să nu rămână pe drumuri.

Din ce în ce mai rău

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, liderul PSD Olt s-a implicat urgent în această problemă. Paul Stănescu spune însă că situaţia din domeniul sanitar se va agrava şi mai mult.

*

„Avem de-a face cu un guvern incompetent şi corupt, iar Casa de Asigurări de Sănătate are o politică pe care cred că nu poate nimeni s-o înţeleagă. Au spus că vor reduce numărul de servicii medicale cu 10%. La Spitalul Judeţean de Urgenţă, unitate aflată în administraţia Consiliului Judeţean, media acestor servicii este acum de 4.800. Prin această reducere, va ajunge undeva la 3.300, adică aproape o treime din servicii. Asta înseamnă că, odată cu îndeplinirea plafonului, pacientul va fi pus în situaţia să plătească, deşi este asigurat. Ministerul Sănătăţii impune o reducere a numărului de paturi în Olt cu 200, ceea ce implică şi o reducere de personal. Angajaţii de la Drăgăneşti au fost puşi într-o situaţie penibilă. Stau pe la uşa managerilor de spitale şi se roagă să fie angajaţi. Un lucru mai umilitor pentru nişte oameni care au învăţat carte, nu cred că se poate. Ministerul sau guvernul puteau foarte bine să facă acest lucru până să predea spitalele în administraţia consiliilor judeţene şi locale, dar vor să scoată castanele din foc cu mâna noastră. Practic, nu există o politică coerentă în ceea ce priveşte sănătatea. Eu sper ca până la sfârşitul acestei luni, toţi foştii angajaţi de la Drăgăneşti să-şi găsească un loc de muncă, pentru că ar fi o crimă dacă nu s-ar întâmpla aşa. Am discutat cu directorii de spitale şi am reuşit până în acest moment să fie angajaţi aproape toţi, cu excepţia a patru rezidenţi. Am o legătură permanentă cu medicii care au rămas pe dinafară şi sunt convins că vom găsi un loc de muncă pentru fiecare. Păcat că s-a ajuns aici. Asta ne spune că noi, ca ţară, n-avem nevoie de medici, că ei pot să plece în afară, în loc să-i ţinem lângă noi, să-şi desăvârşească pregătirea”, a spus Paul Stănescu ieri, într-o conferinţă de presă.

Consiliul Local Drăgăneşti trebuie să se grăbească

Preşedintele CJ Olt a avut discuţii cu primarul Sorin Ghiţă şi cu directorul DSP, Andrei Iordache, pentru a găsi o soluţie în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor medicale pentru locuitorii din Drăgăneşti şi zona limitrofă. Paul Stănescu a dat asigurări că administraţia judeţeană va susţine financiar înfiinţarea unui cămin pentru bătrâni.

*

„L-am rugat pe domnul primar să fie cât mai operativ, pentru că suntem într-o situaţie specială. Mi-a spus că trebuie să consulte Consiliul Local şi că va da un răspuns luni. Am discutat şi cu directorul DSP, pentru înfiinţarea unui centru de permanenţă la Drăgăneşti. Am găsit sprijin, urmând ca domnul primar să-mi dea un răspuns, tot luni, dacă este de acord. Eu sper ca lucrurile să se rezolve cât mai repede, pentru că în joc este sănătatea oamenilor şi trebuie să avem o minimă asistenţă medicală. Vestea bună ar fi că la Drăgăneşti vom înfiinţa un centru de terapie ocupaţională, pentru care vom semna contractul de finanţare în cel mult şase luni. Astfel, se creează douăsprezece locuri de muncă de anul viitor”, a precizat Stănescu.
Sursa: gazetanoua.ro