Ziua Internaţională a Rromilor a fost marcată şi la Craiova, printr-un eveniment organizat la Prefectura Dolj de Partida Romilor „Pro Europa”, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Romi, cu sprijinul Prefecturii Dolj şi al Primăriei Craiova.

Prefectura Dolj a fost gazda unei mese rotunde la care au participat reprezentanţi ai Partidei Rromilor, ai mai multor organizaţii non-guvernamentale dar şi instituţii ale statului. „Înainte de toate vreau să vă urez La Mulţi Ani dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră şi să vă spun că ceea ce se face în momentul de faţă la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene sunt programe binevenite şi cu rezultate care, să sperăm, vor depăşi acea fază de început, fiindcă nu putem spune că rezultatele au fost într-adevăr marcante, că au modificat situaţia a ceea ce înseamnă romi la nivel naţional şi la nivelul judeţului Dolj, unde entitatea este foarte bine reprezentată”, a transmis prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.

La întâlnire au participat elevi şi cadre didactice de la mai multe unităţi de învăţământ din Craiova. „Pentru o mai bună înţelegere a semenilor noştri, a celor printre care convieţuim, încercăm şi prin proiectele în care suntem implicaţi la nivelul şcolilor să găsim această urmă de toleranţă, care ne ajută să convieţuim. Am încercat să gândim nişte detalii istorice, câteva elemente care ţin de tradiţie, dar şi de prejudecăţi, şi cum le putem depăşi”, a afirmat Mariana Vlad, profesor în cadrul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară „Ilie Murgulescu” din Craiova.

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea a mai precizat că pentru această etnie au fost depuse eforturi astfel încât cetăţenii rromi să beneficieze de anumite facilităţi. „În 2005 am iniţiat o serie de programe, unele dintre ele au continuat apoi chiar dacă eu nu am mai fost, unul dintre ele, acela cu actele de identitate pentru populaţia romă. Vreau să reînfiinţăm acel grup de dialog, să ştiţi că întâlnirile cu reprezentanţii dumneavoastră au fost extraordinar de interesante şi utile în acelaşi timp. Am discutat cu aparatul juridic al Prefecturii, se lucrează deja la emiterea acelui ordin prin care să iniţiem iarăşi acele întâlniri între instituţiile statului şi fosta direcţie de muncă, cei cu incluziunea socială, cu şomajul, cu jandarmeria şi poliţia, între timp şi cu reprezentanţi ai Universităţii, cu studenţii dumneavoastră. Discutam de dimineaţă cu domnul Bambaloi şi spuneau că s-au făcut nişte lucruri bune, dar e nevoie de mult mai mult. Dar, romul se găseşte astăzi în Poliţie, în învăţământ, şi chiar în preoţime – asta în Mehedinţi, ceea ce e un lucru extraordinar de important, gândiţi-vă şi pentru judeţul Dolj la aşa ceva. Marţi avem o delegaţie de la Nantes, deputaţi, care vin pentru a analiza o situaţie pe Vârtop. Au acolo nişte romii, pe care ei i-au identificat ca fiind din Vârtop, şi vor să vadă exact situaţia lor din comună şi Sălcuţa şi vor să vadă ce pot face pentru ei. Ei văd situaţia în felul următor: un acoperiş pentru fiecare. Noi nu avem capacitatea să surprindem toate aspectele pe care dumneavoastră le cunoaşteţi cel mai bine. Revenim la acele întâlniri periodice , aşa cum vă spuneam, au fost extraordinar de utile, aşa că trebuie să mergem în continuare împreună şi să facem lucruri şi mai bune ca până acum. Am făcut ceva, dar nu e suficient”, a mai declarat Nicolae Giugea.

Sursa: www.lupamea.ro