- EUR
- 4,9770

-
„Din punct de vedere al monumentelor, mănăstirile sunt pe primul loc”
Care sunt principalele dumneavoastră realizări de când conduceţi DCPN?
Vreau să fac în primul rând inventarierea la tot ce înseamnă monumente. Nu a existat până acum o hartă sau o planşă, nu ştim nici ale cui sunt, cine le-a făcut. Trebuie luat totul de la zero. Apoi, mă concentrez pe sediul Direcţiei. Cu chiu cu vai mai trag Ministerul de mânecă să mai aducem ceva bani, e greu, dar sper să fie OK până la sfârşit de an. În rest, astea sunt principalele obiective.
Nu obiective, de realizări am întrebat...
Nu pot să spun de realizări acum, în momentul de faţă sunt la stadiul de implementare, de lucru. Nu pot să spun că am realizat exact ceva.
Care e bugetul DCPN Olt şi ce planuri aveţi pentru 2011?
Bugetul s-a aprobat în urmă cu două săptămâni, este cu 120 de milioane mai mic decât cel de anul trecut. E micuţ, dar sperăm să ne descurcăm. Am cerut de la Primăria Slatina o listă cu cei care sunt exoneraţi de la plătirea impozitului pe momumente istorice. Sunt tot felul de probleme care trebuie puse la punct, de aceea ar trebui constituită o echipă mixtă între ei, noi şi una de la Minister pentru a clarifica totul. De exemplu, la ei apare numărul şapte că este monument şi dacă iei lista noastră şi te uiţi, Lipscani nr. 7 nici nu e monument. Un alt exemplu este cu Pizzeria Napoli. Anul trecut a fost pe strada Mihai Eminescu, anul ăsta e pe Lipscani. Nu înţeleg cum figurează străzile la ei. În rest, bugetul este mic, nu ne mai pune şi pe noi Ministerul la muncă absolut deloc, decât monitorizări, nicio acţiune constructivă, absolut deloc. Suntem într-un stand-by de vreo două luni şi ceva, de când am avut Curtea de Conturi stăm şi aşteptăm. La INP (Institutul Naţional al Patrimoniului) am trimis o listă cu foarte multe monumente, n-am primit niciun răspuns.
Pe lista respectivă au fost propuse 34 de lăcaşe de cult şi două conace. Care au fost criteriile de selecţie şi pentru câte vă aşteptaţi să primiţi finanţare?
Am încercat să alegem monumente care să fie de interes public, care să fie vizitate, iar cele mai atractive sunt bisericile. O casă memorială nu prezintă interes. De exemplu, casa memorială „Nicolae Titulescu” e slab poziţionată, am înţeles că nu are mai mult de doi vizitatori pe săptămână. Chiar dacă anul acesta au fost propuse 36 de monumente istorice, mă aştept să primim finanţare pentru trei.
Nu credeţi că dacă s-ar investi în celelalte monumente, dacă ar fi propuse mai multe pentru restaurare, în locul bisericilor, ar creşte numărul vizitatorilor?
Nu, pentru că nu sunt căutate.
Monumentele istorice pentru care există deja un proiect sunt favorizate pentru obţinerea finanţării?
Nu, existenţa unui proiect nu este unul dintre criteriile după care monumentele istorice sunt selectate de către Ministerul Culturii. Ele pot fi selectate şi se poate realiza ulterior proiectul.
Ce trebuie să conţină un astfel de proiect? Au fost depuse în Olt proiecte cu finanţare din fonduri europene?
Pentru a primi banii pentru restaurare, orice monument trebuie să aibă un proiect realizat de o firmă specializată pe monumente, avize de la Primărie şi prin prisma noastră avizul Comisiei Zonale. În ceea ce priveşte obţinerea de fonduri europene, nu am avut astfel de proiecte la nivelul judeţului. Din câte ştiu, în urmă cu doi ani Oltul nici nu era eligibil pentru a crea un proiect cu finanţare europeană. Avem foarte multe monumente de categoria A, cum ar fi casele memoriale Nicolae Titulescu şi Spiru Vergulescu. Dacă era după mine, şi cinematograful îl făceam tot cu bani europeni, deşi sunt nişte controverse mari, familia lui Eugen Ionescu nu prea recunoaşte că e cetăţean român. Este însă foarte greu să obţii fonduri de la Uniunea Europeană.
Care sunt principalele categorii de monumente de importanţă naţională din Olt?
De exemplu la Balş, unde se contruieşte fabrica IAC, e un sit arheologic. Există un contract cu muzeul Judeţean Olt, iar toate lucrările care se fac, ceea ce se examinează, ce se colectează de acolo merge la muzeu, contra cost, evident. Din punct de vedere al monumentelor, la noi mănăstirile sunt pe primul loc. Acestea încă mai au căutare, iar pe primul loc este cu siguranţă Mănăstirea Brâncoveni. De asemenea, am încercat să iau legătura cu primarii, să promovăm monumentele şi să încurajăm turismul, nu să fie uşile închise atunci când vin vizitatori.
La începutul anului a fost întocmită o listă cu patru trasee turistice pentru Olt. S-a demarat ceva în acest sens sau a rămas la nivel scriptic?
Ne-am dus pe teren şi am văzut dacă într-adevăr merită văzute şi promovate acele lucruri. După cum spuneam, am luat contact cu toţi primarii şi am stabilit să facem un program de vizitare, să vedem cum evoluează în decurs de o jumătate de an, dacă sunt vizitatori. Apoi trebuie să găsim soluţii şi pentru transport pe respectivele trasee turistice.
Cum contribuiţi la promovarea culturii din judeţul Olt?
Încerc ca cei din Olt să ştie că au cultură, ne implicăm în toate activităţile culturale din judeţ. Am avut întotdeauna reprezentanţi la lansări de carte şi orice eveniment cultural. Avem o colaborare cu cei de la Centru (Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt) cu inventarierea troiţelor. Săptămâna viitoare am o întrevedere cu Marius Bălaşa pentru a discuta despre un proiect de editare a unui manual în care să fie cuprinse toate monumentele istorice din Olt, care să fie introdus apoi în şcolile din judeţ, ca materie opţională. Începem să ne mişcăm, dar bugetul este foarte mic şi ne limitează.
Sursa: gazetanoua.ro