problema cu radeon 5970


  1. #1
    Member sunfire reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    05-10-2005
    Sex
    M
    Mesaje
    104
    Mesaje bazar
    128
    Putere Reputatie
    32
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    38.0

    problema cu radeon 5970

    Salutare

    A trecut cam mult timp de cind am cerut ajutor aici pe forum . Am si eu o problema cu placa video, un Radeon 5970. Am incercat s-o instalez si pe windows 7 64bit si pe windows xp chior. Dupa ce instalez driverul pe windows 7 si pcul se rebooteaza windowsul moare fix inainte sa picteze desktopul. In mod normal (cu alte placi video) inainte ca windowsul sa picteze desktopul aud releele X-Fi-ului si apoi imaginea face un mic flash dupa care windowsul picteaza desktopul. Cu radeonul 5970 se aud releele X-Fi-ului dar micul flash de imagine pe care il sesizam cu 2x radeon 4870 in crossfire nu mai este. In schimb windowsul moare fix dupa ce aud releele X-Fi-ului. Pe windows xp treaba decurge in felul urmator: daca dau sa instalez driverul cu setupul pachetului atunci se copiaza fisierele, ecranul se face negru si in coltul din stinga sus ramine decit prompterul care clipeste. Atit, trebuie sa resetez pcul altfel nu mai misca. In device manager la adaptoarele grafice sunt doua listate, un vga adapter (nu mai tin minte exact ce scrie, acum postez de pe laptop) si un video controller, ambele cu semn de exclamare (pentru ca nu sunt instalate inca). Daca instalez manual driverul de la vga adapter (cred ca este GPU1) atunci treaba merge bine in sensul ca driverul se initializeaza ok, in cursul initializarii ecranul se face negru pentru citeva secunde (dar nu mai e prompterul in stinga sus care clipeste) dupa care apare din nou desktopul cu mesajul ca instalarea a fost cu succes. Daca incerc exact aceeasi metoda de instalare pentru "video controller" atunci cind pun calea catre drivere arata ca instaleaza si dupa ce se termina copierea de fisiere si trece la initializarea driverului se comporta fix ca la setup-ul automat de mai devreme (ecranul se face negru, apare prompterul in stinga sus care clipeste si atit, trebuie reset ca sa-l scot din starea asta). Daca il las decit cu GPU1 instalat pot sa fac ce vreau si totul merge ok (joace, filme, etc). Dar e ca si cum as folosi jumatate din placa . Am observat in schimb ca ledul D3 (cel din mijloc) de la GPU2 clipeste. Am citit pe net ca toate ar trebui sa fie aprinse si sa nu clipeasca nici unul. Avind in vedere comportamentul descris tind sa cred ca se intimpla ceva cu GPU2. MSI Afterburner spune ca GPU1 are undeva in jur de 50 de grade (sau un pic mai mult), GPU2 are 40 si un pic (banuiesc ca este mai rece pentru ca nu e instalat si folosit). La frecventele GPU1 si RAM arata bine (in 2d 137 MHz la GPU si 300MHz la RAM). In schimb acelasi Afterburner arata frecvente total weird la GPU2, gen 720 MHZ la GPU (tot timpul) si 2500MHz la RAM. GPUZ arata la GPU2 o frecventa de 360 MHZ la GPU si 3600 MHz (sau ceva apropiat, oricum urias) la RAM. Banuiesc ca ambele tool-uri arata aceste frecvente pentru ca de fapt si de drept GPU2 nu este instalat. E posibil sa fie o incompatibilitate si cu placa de baza ( DFI Lanparty X48-T2R ). Daca pun placa in PCIe 1 (cel mai de sus) placa de baza nu mai posteaza (nici macar ledurile de la debugger nu se mai aprind). In schimb ledurile alea 3 verzi de la GPU2 clipesc de citeva ori repede si apoi se sting toate. Daca pun placa video in PCIe 3 ( cel de la mijloc ) atunci se comporta cum am descris mai sus, Din nefericire nu pot sa o instalez in slotul PCIe cel mai de jos (nu permite carcasa si e bataie de cap mare sa scot tot din ea si sa testez pe masa). Toate sloturile PCIe ale placii functioneaza ok (acum in PCIe 1 si PCIe 3 sunt instalate doua radeoane 4870 folosite in crossfire si in ultimul PCIe de jos este instalat un adapter SCSI pentru storage - LSI MegaRAID 320-2E). Dupa cite am vazut in istoria placii de baza atunci cind au aparut radeoanele 4870x2 (gen radeon 5970 care imi da batai de cap) a fost o problema foarte similara, in sensul ca placa de baza nu pornea cu o asemenea placa video, indiferent de producatorul placii video (4870x2). Banuiesc ca si acum e posibil sa se intimple aceeasi chestie.

    Detalii complete ale sistemului :
    - mb DFI Lanparty LT X48-T2R
    - Intel Q9550, rev E0 ( stock, stiu ca poate 4.2 Ghz cu 1.37V da' nu am avut nevoie de mai mult la ce fac eu pe PC)
    - 8 Gb de RAM OCZ Platinum DDR1066 ( 4 module de 2 GB )
    - 2x radeon 4870 ( in PCIe 1 si 3 - merg bine ) sau radeon 5970 ( merge numai in PCIe 3 cu comportamentul descris mai sus )
    - Creative X-Fi Elite Pro
    - LSI Megaraid 320-2E
    - 6x Fujitsu MAT3073NC ( 73Gb, 10.000rpm, 8 Mb cache ) conectate la LSI, toate RAID0 ( se misca bine )
    - pentru filme si mp3s un Western Digital de 1 TB ( wd10eacs )
    - un combo Liteon si un DVDRW Liteon ( modelul nu cred ca conteaza )
    - 2 surse de server fiecare a 430 W ( fiecare are cite un rail de 36 A la 12V care pe PCBul backplaneului se face un singur rail care combina amindoua railurile surselor ) - deci puterea iese din discutie ca potentiala problema ( tensiunea nu scade sub 11.98V niciodata - loggat cu Fluke 189 pe durata a 6 ore cit timp am tot dat 3d marci, furmarci, prime95, etc )
    - un monitor LCD ( iarasi nu cred ca modelul conteaza )

    Idei ?
    Last edited by sunfire; 12-04-2011 at 11:59.

  2. #2
    De-al casei nucu_as's Avatar nucu_as nu prea este agreeat de catre ceilalti utilizatori
    Data de inscriere
    12-06-2007
    Locaţie
    Slatina
    Sex
    M
    Mesaje
    263
    Mesaje bazar
    564
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    -19
    Puncte CF
    0.0
    Usergroups:
    Problema ta este, cred destul de simpla....in prima faza
    Ai instalat in SLI pe PCIE doua placi diferite de asta cred ca ai asemenea probleme....cu 5970
    Din cate stiu in momentul in care vrei sa instalezi 2 placi video in acelasi timp, ele trebuie sa fie la fel, sau cel putin din aceeasi clasa...pentru ca ele folosesc acelasi chipset, deci poti folosi de ex 7600GS cu 7600GS in sli sau 7900GT cu 7900GT sau cum ai specificat 2x4790 nicidecum 4790 cu 5970, pt ca sunt din familii diferite...hmmmmmmmm....poate un update de bios la placa de baza te-ar ajuta...
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    Gamer TheDogg's Avatar TheDogg este o comoara de om TheDogg este o comoara de om TheDogg este o comoara de om TheDogg este o comoara de om
    Data de inscriere
    12-04-2007
    Locaţie
    Loading...
    Varsta
    45
    Sex
    M
    Mesaje
    2,182
    Mesaje bazar
    993
    Putere Reputatie
    39
    Reputatie
    354
    Puncte CF
    0.5
    Usergroups:
    @NUcu ai luat-o pe aratura!!!
    Nu se pune problema de SLI cu placi video ATI. Se nuemste Crossfire si se poate face cu 2 placi ATI (numai ATI) diferite sau la fel.
    @Sunfire e clar faptul ca 5970-ul e dus si scrie garantie pe el daca mai are. Incearc-o in alta configuratie si vezi daca mai face.
    NU FI PROST CA TARA GEME
    CPU: i7-3770K/4.6Ghz, 1.2V/ MB: Asus Maximus V GENE RAM: TeamXtreem 16GB 2400Mhz cl9HDD:Kingston HyperX 120GB+2x HD502HJ+2xSG1GB SV35GPU: Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition PSU: Antec TPQ 1200W CASE:HAF XB VIEW:Samsung BX2331 + Samsung 50HU9600 4KSOUND:Jazz 5.1 /200W RMS

  4. #4
    De-al casei nucu_as's Avatar nucu_as nu prea este agreeat de catre ceilalti utilizatori
    Data de inscriere
    12-06-2007
    Locaţie
    Slatina
    Sex
    M
    Mesaje
    263
    Mesaje bazar
    564
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    -19
    Puncte CF
    0.0
    Usergroups:
    Citat Mesaj iniţiat de TheDogg Vezi mesajele
    @NUcu ai luat-o pe aratura!!!
    Nu se pune problema de SLI cu placi video ATI. Se nuemste Crossfire si se poate face cu 2 placi ATI (numai ATI) diferite sau la fel.
    @Sunfire e clar faptul ca 5970-ul e dus si scrie garantie pe el daca mai are. Incearc-o in alta configuratie si vezi daca mai face.
    Same Shit!!!!!!! Nvidia cu SLI, Ati cu Crossfire RAULE.... cred ca prins ideea "sunfire", daca mai are garantie la componenta merita sa se duca la un service specializat, cel mai bine.

  5. #5
    Newcomer mandstef reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    25-01-2006
    Sex
    M
    Mesaje
    20
    Mesaje bazar
    170
    Putere Reputatie
    32
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    incearca cu alt driver www.guru3d.com
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: