Abilităţile tinerei de 20 de ani, din Balş, nu sunt apreciate la adevărata lor valoare. Acest fapt nu este valabil numai în cazul atletismului, ci în mai multe sporturi individuale şi nu numai. Fotbalul pare să fie singurul sport care nu are probleme de subapreciere.

O studentă model

Atleta din Balş a terminat liceul, iar acum are prima medie din an la Facultatea de Ştiinţe Politice Craiova. În lipsa unui antrenor şi a sprijinului financiar, aceasta a continuat să facă performanţă în educaţie, media de 9,84 propulsând-o în primul loc al facultăţii. Chiar dacă ia bursă de merit pentru rezultatele de la facultate şi are sprijin financiar din partea familiei, banii tot nu sunt suficienţi pentru a continua pregătirile în atletism. Aceasta este la un pas de a obţine şi o bursă Erasmus pentru a studia un semestru sau un an în străinătate.

„Mă antrenez singură”

Bălşeanca este dezamăgită că nu i se dă şansa să-şi arate adevărata valoare. Dornică să-i calce pe urme Gabrielei Szabo, Minodora continuă să se antreneze singură.

*

„Îmi doresc foarte mult să continui sportul pe care l-am practicat vreme de şapte ani, dar am nevoie de susţinere financiară serioasă pentru asta. Când am început facultatea, am renunţat la atletismul de performanţă pentru că nu mai am antrenor şi nici bani pentru cantonamente. Sunt sigură că, dacă eram un fotbalist, la abilităţile pe care le am şi la rezultatele de până acum, şansele de a promova erau mult mai mari. În România, sportul individual este subapreciat, ceea ce nu mi se pare deloc corect. Acum fac antrenamente singură, prin parc”, spune tânăra atletă.

Cât te costă să fii atlet

Pentru a-şi continua visul, Minodora are nevoie de circa 15 mii de lei anual. Din aceşti bani, tânăra atletă şi-ar putea plăti cantonamentele (numai un cantonament aduce cheltuieli de 3.000 de lei), vitaminele, deplasările la competiţii. În cei 15 mii de lei anual nu este trecută şi plata antrenorului, care taxează atletul cu circa 1.000 de lei lunar. Aceste sume au făcut-o pe Minodora să spere din ce în ce mai puţin la continuarea atletismului de performanţă, pentru că, spune ea, „nimeni nu ar investi într-un atlet străin”.*

„Mi-aş dori să mă legitimez în Olt”

Chiar dacă a activat în trecut pentru echipe doljene, atleta bălşeancă ar vrea să se legitimeze în judeţul Olt.

*

„La Craiova nu vreau să mă mai duc, vreau să îmi fac legitimaţie pe Olt. La Craiova sunt numai antrenori profitori şi nu îşi mai dau interesul pentru sportivi”, a adăugat Minodora.Sursa: gazetanoua.ro