Precipitaţiile abundente căzute anul trecut au dus la alunecări de teren în mai multe zone ale judeţului Olt, care au produs pagube de peste 100 miliarde lei vechi, în infrastructura rutieră. Mai multe porţiuni de drumuri judeţene s-au prăbuşit din cauza alunecărilor de teren, traficul în acele zone a fost blocat mult timp, în aşteptarea fondurilor din rezerva bugetului naţional, care nici până în prezent nu au fost alocate.

Variante ocolitoare provizorii ale drumurilor distruse

Patru drumuri judeţene au fost afectate în urma alunecărilor de teren produse anul trecut. Pe anumite zone, drumurile au fost complet distruse.

*

Cum s-a ajuns la această situaţie ne-a explicat Iliuţă Necă, directorul Direcţiei Tehnice şi Investiţii, din cadrul Consiliului Judeţean Olt: „În urma inundaţiilor din anii 2005 şi 2006 am depistat toate zonele în care s-au produs alunecări. Multe dintre ele au fost remediate. Însă pentru cele patru drumuri distruse în urma precipitaţiilor şi alunecărilor de teren din ultimii doi ani nu am primit niciun leu de la Guvern”.


DJ 546, Deleni-Teslui, a fost distrus pe o distanţă de aproape 200 metri, suma solicitată pentru reabilitare fiind de 33 miliarde lei vechi. Fiindcă banii nu au venit, reprezentanţii CJ Olt au construit o variantă ocolitoare. La fel au procedat şi cu DJ 546G, Teslui-Moşteni, unde circulaţia pe face pe variantă, până la primirea sumei de 12 miliarde lei vechi, necesară pentru refacere.
DJ 679, în zona localităţii Văleni, a fost distrus deoarece un mal al pârâului Vedea s-a prăbuşit, remedierea solicitând 42 miliarde lei vechi. Tot o variantă ocolitoare provizorie a fost soluţia pentru redarea traficului pe DJ 643, Balş-Mâineşti, unde un versant al Olteţului s-a lăsat, distrugând podul. Reabilitarea ar fi posibilă, dacă Guvernul ar aloca suma de 25 miliarde lei vechi.

Accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea drumurilor

„Am trimis nenumărate memorii la Guvern, dar n-am primit niciun răspuns”, a precizat preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, referitor la situaţia reabilitării infrastructurii rutiere distrusă la inundaţii.


„Ani la rând am mers la Guvern, cu proiecte în braţe. În zadar, n-am primit niciun leu”, a precizat şi directorul Necă.

*

Singura soluţie pentru remedierea infrastructurii rămân fondurile europene.

*

„Pe lângă cele patru drumuri, mai avem încă trei care au nevoie de reabilitare, tot din cauza alunecărilor de teren. Pentru toate şapte vom face proiecte şi le vom depune în următoarea etapă de finanţare cu fonduri europene, 2013-2020“, a mai spus Necă.Sursa: gazetanoua.ro