Averea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), cultul religios majoritar din ţara noastră, este un subiect sensibil şi controversat. Sunt mulţi cei care nu înţeleg de ce legiuitorii au hotărât ca proprietăţile Bisericii să fie scutite de taxe şi impozite, iar cei pe care i-am interpelat, unii aflaţi în legătură directă cu instituţia Domnului, se feresc să dea un răspuns direct, din motive pe care fiecare dintre noi le putem doar bănui.

BOR, cel mai mare evazionist

Un ales al poporului din Olt ne-a spus, sub protecţia anonimatului, că Biserica Ortodoxă Română este cea mai bogată instituţie din România. Un specialist în finanţe, care a dorit să nu-i divulgăm numele, ne-a declarat că BOR este cel mai mare evazionist.
Potrivit Codului Fiscal, sunt scutite de impozite şi taxe veniturile cultelor religioase, terenurile, cimitirele şi clădirile. Asta înseamnă aproximativ două miliarde de euro mai puţin la bugetul statului, potrivit aceluiaşi finanţist. Chiar şi dacă s-ar face o reducere la jumătate a taxelor şi impozitelor, suma încasată tot ar fi substanţială. Important însă ar fi ca cei care conduc statul să folosească aceşti bani corect şi pentru priorităţile poporului.
Accesăm site-ul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor (ESR), dar nu aflăm nimic despre modul în care sunt gestionate fondurile primite, provenite fie din subvenţia de la stat (iată, statul alocă sume importante, dar nu încasează nimic), din sponsorizări, ori venituri din vânzarea diferitelor obiecte.
Trei deputaţi de Olt au avut onoarea să fie implicaţi în diverse comitete şi comiţii ale bisericii din judeţ şi de la Bucureşti: Nicolae Stan, Valeriu Steriu şi Gigel Ştirbu.

*

Dacă ultimii doi sunt împotriva impozitării averii Bisericii, Nicolae Stan ne-a declarat: „E normal să plătească, pentru că plăteşte şi ăl sărac, şi ăl bogat. Eu nu o să fac niciun proiect în acest sens, dar dacă cineva propune ca Biserica să fie taxată, voi vota pentru”.

Hrană spirituală pe bani mulţi

Biserica Ortodoxă Română (BOR) administrează una dintre cele mai mari averi din România, a cărei valoare depăşeşte trei miliarde de euro, potrivit estimărilor Business Standard.
Sorin Siluan Cheţe, vicar administrativ al ESR, ne-a declarat că, în conformitate cu legile în vigoare, se plăteşte impozit pe salariu.

*

„Pe cei 50% care provin din venituri proprii şi toate celelalte taxe datorate statului, se plăteşte doar în cazul în care clădirile deţinute sunt utilizate pentru activităţi comerciale. Biserica este cea care contribuie la educaţia populaţiei, la diverse acţiuni de caritate, iar veniturile se regăsesc acolo. Este o instituţie de utilitate publică, de aceea trebuie susţinută financiar şi scutită de la plata taxelor şi impozitelor”, a precizat părintele Cheţe.


De acord cu dumneavoastră, prea-sfinţiţilor, dar n-am văzut până în acest moment aşa o aplecare a Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor către activităţi care să fie de un real folos celor nevoiaşi. Potrivit site-ului BOR, în Olt există doar trei programe: Biroul de Asistenţă Socială din cadrul Episcopiei, care oferă servicii sociale primare de informare şi consiliere pentru persoane defavorizate (în curs de acreditare): Parohia Sf. Grigore Palama, unde se oferă asistenţă socială şi religioasă în limbajul mimico-gestual, cu 75 de beneficiari) şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi-Filiala Slatina, cu 45 de voluntari elevi şi studenţi care, coordonaţi de un preot, fac colecte pentru nevoiaşi. În rest, reprezentanţii ESR le oferă oamenilor hrană spirituală. Pentru acest articol, cu siguranţă nu-mi voi atrage mânia Domnului, însă este posibil să stârnesc ceva supărări din partea prea-înaltelor feţe bisericeşti, pe care eu am tot dreptul să-i consider nişte intermediari între mine şi Atotputernic.
Pentru că, nu-i aşa (?!): „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, şi celui ce bate i se va deschide” (Matei 7, 7-8). N-am întâlnit nicăieri în Biblie sintagma „Crede şi nu cerceta”.Sursa: gazetanoua.ro