Concursul pentru funcţia de manager al Spitalului Municipal Caracal a fost anulat de două ori de către Prefectură. Prima dată s-a întâmplat la sfârşitul lunii ianuarie, când dispoziţia primarului Gheorghe Anghel privind organizarea acestui concurs a fost returnată spre revocare, concomitent fiind atacată şi în instanţă.

*

„Prima dată l-am restituit pentru că se aproba un calendar care începea înainte de apariţia dispoziţiei. A fost returnată dipoziţia pentru revocare, dar fusese atacată şi în instanţă pentru că era timpul foarte scurt până la desfăşurarea concursului. Au revocat-o”, a explicat Leonid Moisiu.

Anchetă pe „transpiraţii” din Prefectură

Primarul a emis o nouă dispoziţie şi a decis ca examenul să aibă loc în primele zile ale lunii aprilie. Cu numai două zile înaintea susţinerii primei probe, Instituţia Prefectului a atacat din nou în instanţă, anulând concursul.

*

„Acum, principalul motiv este faptul că Regulamentul aprobat de domnul primar nu este legal. Nu mai este o problemă de calendar, ci de fond, în sensul că domnul primar vrea dumnealui să organizeze concursul. Conform legii, ar trebui organizat de către Consiliul de Administraţie, pentru că dacă legiuitorul avea în vedere să-l organizeze primarul, era prevăzut acest lucru în Regulamentul cadru”, ne-a declarat Moisiu.

*

Reacţia întârziată a Prefecturii este justificată de faptul că, în primă instanţă, dispoziţia primarului Anghel a primit avizul de legalitate. Greşeala a fost descoperită, spune prefectul, în urma unui control de rutină. Nu numai că acest concurs a fost anulat, dar s-a şi demarat o anchetă internă deoarece există suspiciuni de „greşeală intenţionată”.

*

„L-am atacat aşa de târziu, pentru că am avut o situaţie mai deosebită în acest caz. Problema a fost descoperită în cadrul controlului ierarhic. Consilierul juridic care răspunde de Caracal n-a apreciat că ar fi o problemă cu acel Regulament. Rămâne să stabilesc eu dacă a făcut asta din neştiinţă sau cu rea-voinţă. Din când în când dispun acest control ierarhic, nu pot să fac în fiecare zi acest lucru. De fapt, nu-l fac eu, îl solicit şefului de serviciu de la controlul legalităţii. Pentru că trebuie făcut tot de un consilier juridic. Eu sunt economist. Şi, în cadrul acestui control, am descoperit că nu e în ordine, era denaturat un pic. Face obiectul unei anchete, nu se poate stabili atât de uşor. Am avut o discuţie cu dumneaei şi mi-a motivat că aşa a apreciat”, ne-a declarat Leonid Moisiu.

*

Ancheta vizează şi o scurgere de informaţii din Prefectură către Octavian Popescu privind anumite documente şi decizii ale reprezentantului guvernului în judeţ.*

*

„Voi face o anchetă internă, mai ales că se pronunţă asupra unor documente din prefectură nişte cetăţeni, în speţă domnul Octavian Popescu, care nu înţeleg cum a avut acces la aceste documente. Am văzut că a declarat (în ziarul nostru din 31 martie – n.red.) că dispoziţia este vizată, n-avea de unde să ştie dumnealui elementele astea, decât dacă a avut acces la documentele de aici. Dacă au plecat documente din prefectură într-un mod fraudulos, asta este infracţiune. Este o variantă”, a spus Moisiu, precizând că dacă va descoperi fără putinţă de tăgadă vinovăţia, angajata respectivă va fi dată pe mâna Comisiei de Disciplină.

*

„Cred că este o faptă suficient de gravă pentru a pleca acasă”, a dat Moisiu verdictul.

Moisiu, acuzat că sprijină interese de grup

Octavian Popescu, manager interimar al Spitalului Caracal şi candidat pentru ocuparea prin concurs a acestei funcţii, spune că ceea ce a făcut prefectul (care ar fi rupt dispoziţia cu avizul de legalitate) este un abuz de natură penală.

*

„Explicaţia domnului prefect este cel puţin caraghioasă şi puerilă. Dumnealui înţelege un pic din legile din România şi atribuţiile care îi revin. Ceea ce a făcut se numeşte abuz de drept şi face obiectul Codului de Procedură Penală. Autoritatea unei instituţii i se conferă pentru a rezolva problemele, pentru a evita consecinţele negative, pentru a construi structuri şi politici care să rezolve problemele. Domnul Moisiu a priceput că autoritatea cu care este învestită Instituţia Prefectului este pusă în slujba unor interese de grup. Abuzul domniei-sale aduce un grav prejudiciu sistemului de sănătate, este făcut premeditat şi autorităţile, respectiv domnul ministru al Administraţiei şi Internelor Igaş, trebuie să se sesizeze şi pe această bază să procedeze la demiterea imediată şi să solicite organelor de cercetare penală contextul şi consecinţele abuzului de drept săvârşit“, ne-a declarat Octavian Popescu.


Curios este faptul că în motivaţia atacării în instanţă, spune acesta, s-a solicitat judecarea în lipsă a unui reprezentant al Prefecturii.
Procesul va avea loc la sfârşitul acestei luni. Leonid Moisiu recunoaşte că acest interimat prelungit este păgubos, dar aruncă întreaga vină pe „ambiţia” primarului Gheorghe Anghel. Aceea de a avea la conducerea spitalului administrat de Consiliul Local Caracal o persoană agreată doar de el.Sursa: gazetanoua.ro