Gina Ionescu Anculete este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” din Slatina. Ea reprezintă judeţul Olt încă din gimnaziu la fazele naţionale ale olimpiadelor de matematică sau de chimie. Tânăra îşi aminteşte că, la prima participare, a plecat mult prea încrezătoare.

*

„La olimpiade particip din clasa a cincea, atunci când am fost la matematică. La chimie merg din clasa a noua, aici m-am calificat pentru prima dată la naţională în clasa a zecea. Am avut emoţii prima dată când am mers la o olimpiadă naţională. Dar eram şi oarecum prea încrezătoare în forţele proprii şi rezultatul nu a fost foarte bun. Dar nu m-am descurajat şi am continuat să merg şi în anii următori”, a povestit Gina.


Cea mai recentă performanţă a elevei de la „Greceanu” a fost înregistrată chiar la sfârşitul lunii martie a acestui an. La cea de-a VII-a ediţie a Concursului Naţional de chimie „Chimexpert”, ea a obţinut premiul al doilea, cu 88 de puncte.

*

„Cele mai bune rezultate le-am avut la Olimpiada naţională de chimie de anul trecut, unde m-am clasat pe locul 18 şi am obţinut menţiune, şi anul acesta când am fost la un concurs naţional la Satu Mare, la «Chimexpert», şi m-am clasat pe locul trei, obţinând premiul doi”,a spus eleva.

„La olimpiadă, toţi suntem prieteni, nu adversari”

Gina spune că participarea la olimpiadele naţionale i-a oferit şansa şi să-şi facă mai mulţi prieteni. Dincolo de concursul în sine, olimpicii formează o mare familie.

*

„La olimpiadă, toţi suntem prieteni, nu adversari. Mă înţeleg bine chiar şi cu colegul din Caracal, care e la aceeaşi clasă cu mine. În general, cei mici îi cunosc pe cei mari. Şi sunt cunoscuţi cei care au ieşit în primele patru-cinci locuri în anii trecuţi”, spune eleva de la „Radu Greceanu”.


Mai mult, ei chiar se consultă cu privire la problemele de chimie.

*

„Fetele care au fost în clasa a zecea şi care anul acesta sunt clasa a unsprezecea mă mai sună să mă întrebe lucruri legate de chimie, despre probleme”, a adăugat Gina.


Ea susţine că singura urmă de competitivitate este pe parcursul celor trei ore cât durează, de obicei, o probă a olimpiadei: „Există concurenţă pentru că fiecare îşi doreşte să fie primul sau măcar să ia un premiu ceva. Dar niciodată nu suntem invidioşi pe cei care fac mai bine decât noi”.
Explozia reţelelor de socializare online, ca Facebook, Hi5 sau Yahoo Messenger, i-a ajutat pe olimpicii din toate colţurile ţării să păstreze legătura şi între concursuri.

*

„Sunt prietenă cu destul de mulţi colegi cu care m-am întâlnit la olimpiade. Cei mai mulţi prieteni îi am de când am fost la Arad în clasa a zecea. Vorbim mai* mult pe facebook şi pe messenger. Cu cei din Caracal mă mai şi întâlnesc din când în când, atunci când vin ei în Slatina”, a declarat Gina Ionescu Anculete.

Profesorii, deschizători de drumuri

Gina Ionescu Anculete spune că nu s-ar fi aflat unde este astăzi fără ajutorul profesoarei sale de chimie. Ea a reuşit să o facă să înţeleagă materia şi să lucreze mai mult singură.

*

„Doamna Giorgiana Plopşoreanu este profesoara care m-a influenţat de când sunt elevă. Modul ei de predare este foarte OK. Oricum, eu în general mă adaptez la orice mod de predare. E o profesoară OK. Prea multă pregătire nu am mai făcut în ultimul timp. Am învăţat mai mult singură. În clasa a noua şi a zecea a făcut mai multă pregătire cu mine, apoi m-a lăsat să învăţ singură. Îmi pregăteam materia din vacanţa de vară şi apoi, când mă întorceam la şcoală, o întrebam ceea ce nu înţelegeam”,a povestit Gina.


Olimpica mărturiseşte că ceilalţi profesori de la clasă, care predau alte materii, sunt înţelegători cu ea şi apreciază că performanţele sale promovează şi Colegiul Naţional „Radu Greceanu”.

*

„Cu alţi profesori de la şcoală mă înţeleg foarte bine. Sunt puţin privilegiată, în sensul că, dacă lipsesc, nu prea îmi pun absenţe. Nu mă ascultă aşa mult. Apreciază că sunt olimpică şi că reprezint şcoala”, a spus Gina.
*
Facultate, la Bucureşti

Deşi nu s-a hotărât încă asupra drumului pe care-l va urma în viitor, Gina se vede la o facultate la care să-şi poată folosi cunoştinţele de chimie. Ea nu ştie încă nici dacă se va mai întoarce la Slatina după absolvire.

*

„Încă nu m-am gândit la ce facultate o să dau. Oscilez între medicină şi farmacie. Oricum, vreau să mă duc la o facultate în Bucureşti. Nu ştiu dacă o să mă întorc în Slatina după absolvire. Sau vreodată. Nu m-am gândit”,a spus olimpica.


Gina Ionescu Anculete crede că faptul că elevii care au rezultate deosebite la învăţătură ajung la universităţi din străinătate este o cauză a lipsurilor din sistemul românesc. Mai mult, pe lângă „exodul de minţi” spre Occident, olimpica slătineancă a admis că există şi un exod al olimpicilor din judeţe spre Capitală.

*

„Cei mai mulţi olimpici care pleacă în străinătate vor să lucreze în cercetare, iar în România acest domeniu nu este bine plătit. Şi eu m-am gândit la acest lucru... Aş pleca în timpul facultăţii dacă aş obţine o bursă. În Bucureşti merg deoarece consideră că este oraşul cu cele mai multe oportunităţi”, a opinat ea.Sursa: gazetanoua.ro