Aveţi veşti bune sau rele de la Ministerul condus de doamna Udrea, în ceea ce priveşte alocarea fondurilor pentru modernizarea drumurilor judeţene şi locale cuprinse în Programul 10.000 de kilometri?
Consiliul Judeţean n-a fost invitat la nicio consultare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Or, strategia privind drumurile judeţene şi locale o face Consiliul Judeţean, împreună cu consiliile locale. La noi s-a întâmplat altceva, nefiind consultaţi până acuma, toţi primarii, pe relaţii politice sau de alt fel, şi-au dus studiile de fezabilitate pentru drumurile comunale care au considerat ei că pot intra în acest program. În această situaţie, s-a strâns un număr mult mai mare de kilometri şi acum trebuie să facă o selecţie a tuturor proiectelor. Un lucru bun este faptul că am primit deja invitaţie să mergem miercuri la Ministerul Dezvoltării Regionale, la domnul director Stănescu...

E rudă cu dumneavoastră?

Nu, n-avem nicio legătură, dar n-ar fi rău, că poate aşa am reuşi să trecem mai multe drumuri. Ne vom duce la minister cu nişte propuneri de reabilitare şi modernizare a unor drumuri judeţene foarte importante, foarte circulate, dar, în acelaşi timp, să ne facem o selecţie şi pentru cele care vrem în continuare să intre pe finanţare europeană în programul 2013-2020.

Aveţi speranţe că veţi primi fonduri de la minister, după ce în primă fază Oltul nu a fost prins cu drumuri judeţene?
Noi am trimis un număr de paisprezece drumuri judeţene, care într-adevăr nu au fost luate în calcul. Plec la Bucureşti cu o doză de reticenţă, dar sper că până la urmă se va găsi o soluţie.

Prima licitaţie organizată de ministerul doamnei Udrea în programul 10.000 de kilometri este pentru judeţele Suceava şi Botoşani, în fieful portocaliilor. Putem considera că este cu totul şi cu totul întâmplător?
Nu, nu este nimic întâmplător. Sunt două judeţe cu preşedinţi de consilii judeţene PDL. O să vedeţi discrepanţa foarte mare între sumele alocate pentru judeţele PDL şi PSD. Pentru cele conduse de reprezentanţi ai puterii, numărul de kilometri aprobat este de două sau chiar de trei ori mai mare.

Doamna Udrea a anunţat că etapa următoare o reprezintă aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru componenta de canalizare a Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Credeţi că vor fi probleme şi aici?
Sperăm într-o consultare şi la acest capitol, pentru că Oltul are mari deficienţe. Avem acest mega-proiect judeţean cu finanţare europeană pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, în curs de derulare, dar la unele localităţi, din păcate, nu a fost prinsă şi componenta de canalizare. Din punctul meu de vedere, trebuiau făcute împreună, sau în primă fază canalizarea, în cel mai rău caz. Bani să fie şi, repet, să fim consultaţi, pentru că multe localităţi din judeţul nostru nu sunt cuprinse în proiectul de care vă vorbeam.

Care sunt informaţiile de dată recentă privind auditul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina?
Am avut mai multe întâlniri cu cei doi consultanţi şi am remarcat profesionalismul lor. Ei ştiu foarte multe despre sistemul de sănătate european, multe lucruri putând fi adaptate şi la noi. Sunt convins că am făcut un lucru foarte bun cu acest audit, ale cărui prime rezultate se vor vedea chiar peste câteva luni, deşi unii au criticat acest demers. Totul o să fie făcut pas cu pas. La sfârşitul auditului ne vor lăsa o documentaţie cu o întreagă strategie pe termen scurt, mediu şi lung de modernizare a spitalului din toate punctele de vedere, astfel încât serviciile medicale să fie de cea mai bună calitate. Unul dintre lucrurile care trebuie schimbate este mentalitatea celor care lucrează în sistem. Va fi dificil, dar nu imposibil.

Care este imaginea de ansamblu pe care şi-au făcut-o până acum?
Lucrurile stau bine, dacă le comparăm cu ceea ce există în România. Dacă le comparăm cu investiţiile pe care vrem să le facem, sunt foarte multe de schimbat. O să facem public documentul de la finalul auditului şi veţi avea atunci toate elementele.

Când va intra în aplicare parteneriatul Consiliului Judeţean cu Consiliul Local Slatina referitor la spital?
Noi am adoptat o hotărâre în acest sens şi cred că în curând acelaşi lucru va face şi Consiliul Local Slatina. Vom fi parteneri egali şi la cheltuieli, dar şi la rezultate. Primul obiectiv comun este reabilitarea şi modernizarea Blocului materno-infantil, o investiţie totală de cinci milioane de euro. Se lucrează deja la documentaţie, iar până la sfârşitul anului sper să finalizăm această lucrare.Sursa: gazetanoua.ro