Compania Petrom nu ţine cont de ofertele pe care le are pentru combinatul chimic Doljchim Craiova, alegând astfel să-l închidă şi să-l dea la fier vechi. Gheorghe Băiaşu, preşedintele Sindicatului Liber din cadrul Doljchim Craiova, a declarat, ieri, că toate aceste aspecte nu s-au stabilit la Craiova, ci s-au decis la Bucureşti şi la Viena. Cert este că luna viitoare vor mai pleca acasă cu salarii compensatorii alţi 200 de angajaţi. „Şi noi am luat act de această decizie (n.r. – despre oferte) tot din comunicatul remis de conducerea Petrom”, a spus Gheorghe Băiaşu. Staff-ul companiei precizează că ofertele creionate atât pentru Doljchim Craiova, cât şi pentru Arpechim nu sunt fezabile. De Arpechim s-au interesat mai multe firme, printre care şi compania azeră de stat SOCAR, însă discuţiile cu Petrom nu au avansat.

Din 2010 nu se mai produce metanol

Un alt activ Petrom, care are aceeaşi soartă, este Doljchim. „Combinatul de îngrăşăminte chimice de la Craiova a fost practic închis de Petrom încă din 2008. În 2009 s-a închis fabrica de îngrăşăminte, în 2010, cea de metanol şi câteva sute de angajaţi au plecat chiar luna trecută acasă, adică, în jurul datei de 6 martie. Conducerea Petrom doreşte să continue decontaminarea, aşa că în prezent se taie din vagoane şi instalaţii. Sigur vor să-l redea din punct de vedere economic, să facă altceva acolo… Nu cunoaştem exact care sunt planurile celor de la OMV”, a mai spus Gheorghe Băiaşu. La Doljchim lucrează în prezent 500 de salariaţi, iar luna viitoare vor mai pleca acasă 200 de salariaţi. Acest lucru a fost confirmat şi de liderul de sindicat

Ofertă financiară de “zeci de milioane de euro”

Cel care a fost dintotdeauna direct interesat de cumpărarea Doljchim este patronul societăţii InterAgro, Ioan Niculae. Acesta a precizat recent că el a trimis, de un an, o ofertă financiară de “zeci de milioane de euro”, dar i-a fost refuzată de Petrom. Pe de altă parte, Ioan Niculae a cerut sprijin de la Ministerul Economiei pentru a cumpăra combinatul chimic Doljchim Craiova de la Petrom. Într-un comunicat de presă, acesta susţine că a făcut o ofertă fermă de achiziţie a activelor Doljchim cu scopul de repunere în funcţiune. “Pe 26 martie am primit un răspuns negativ de la ei, fără prea multe explicaţii. Menţionez că oferta era cash, cu preluarea obligaţiilor salariale şi a celor de mediu. Nu ştiu de ce nu vor să vândă. Ne-am adresat şi Ministerului Economiei şi Fon*du*lui Proprietatea crezând că, împreună, cei doi acţionari vor avea o influenţă în luarea deciziei de către AGA Petrom SA!”, a precizat Ioan Niculae într-un comunicat de presă. Cu toate acestea, preşedintele Sindicatului Doljchim mai spunea, ieri, că acest business începe să nu mai fie rentabil în condiţiile scumpirii gazelor.

Decontaminarea – 18 milioane de euro

Patronul de la InterAgro a mai afirmat că veniturile realizate de Pe*trom prin relocarea şi/sau tăierea şi vânzarea ca fier vechi a instalaţiilor de la Doljchim ar fi cu mult mai mici decât preţul de cumpărare oferit de el. „Cred că nu vor să mai vândă combinatul pentru că nu se întrevede ceva profitabil în condiţiile în care preţul gazelor naturale va creşte. Oferta fermă de care menţionează Ioan Niculae nu a fost luată în considerare de oficialii Petrom, astfel încât negocierile nu au intrat într-o fază concretă. Producţia de îngrăşăminte chimice este direct influenţată de preţul gazelor naturale, aşa că şi preţul îngrăşămintelor va creşte…”, a precizat Gheorghe Băiaşu. Petrom, cea mai mare companie locală, a decis în urmă cu trei ani constituirea unui provizion în valoare de 18 milioane de euro pentru combinatul chimic Doljchim în vederea acoperirii cheltuielilor de restructurare, demolare şi decontaminare, după ce producătorul de petrol şi gaze a hotărât la sfârşitul anului trecut ieşirea din segmentul de petrochimie.

Ioan Niculae este în acest moment proprietar pe majo*rita*tea combinatelor chimice din ţară – Viromet Vic*toria, Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş, Chemgas Slobozia, Donau Chem Turnu Magurele şi Azochim Săvineşti.

Sursa: www.cvlpress.ro