Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Olt au efectuat mai multe controale în teren şi prin teledetecţie, în vederea depistării beneficiarilor de subvenţii care nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Astfel, cinci crescători de ovine şi caprine au fost excluşi de la plată pentru că numărul de animale menţionat în declaraţie era mult mai mare decât în realitate. Alţi 30 de agricultori olteni nu au mai primit subvenţii pentru că nu au întreţinut în bune condiţii agricole şi de mediu în ceea ce priveşte terenul arabil.

Cinci crescători de animale, excluşi de la plată

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Olt, în cadrul campaniei de depunere cereri pentru plăţile naţionale directe complementare aferentă anului trecut, a primit 469 cereri de la crescătorii de ovine, din care 466 au fost autorizate, reprezentând un număr de 56.904 animale. În cazul crescătorilor de caprine, toate cele 400 de cereri, reprezentând 22.457 animale, au fost aprobate. Suma aferentă subvenţiilor primite de fermierii olteni s-a ridicat la aproximativ trei milioane lei. În urma controalelor efectuate de reprezentanţii APIA Olt, cinci dintre crescătorii de animale olteni au fost excluşi de la plată.

*

„Au fost eşantionate pentru controlul în teren un număr de 7.861 capete ovine/caprine, iar în urma controlului au fost declarate eligibile 7.080. Precizăm că cinci dosare au fost respinse de la plată ca urmare a depăşirii procentului de 50% (raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 50%)”, se arată într-un comunicat al APIA Olt.

Doar doi agricultori sancţionaţi pentru că nu-şi munceau terenurile

În ceea ce priveşte controlul privind exploatarea terenurilor agricole, doar doi proprietari care şi-au lăsat pământul pârloagă au fost sancţionaţi în cazul terenurilor agricole.

*

„Pentru cererile depuse în campania 2010 pentru plata directă pe suprafaţă şi plata directă complementară, din totalul de 48.379 cereri depuse, au fost eşantionate la controlul prin teledetecţie 8.001 ferme. La controlul* clasic pe teren au fost eşantionate 12 ferme din care două au fost respinse de la plată, neîndeplinind condiţiile de eligibilitate, situaţia din teren nu a confirmat cele declarate în cererea de sprijin”, se arată în comunicatul APIA Olt.


De asemenea, au fost controlate 310 ferme cu privire la îndeplinirea bunelor condiţii agricole şi de mediu, 30 dintre acestea fiind în afara normelor legale, care prevăd că pe timpul iernii, terenul arabil trbuie să fie acoperit cu culturi de toamnă sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei.Sursa: gazetanoua.ro