Agripina Bălşeanu a venit la spitalul din Balş în preajma anului 1985, la opt ani de la terminarea Facultăţii de Medicină din Iaşi. Medicul şi-a petrecut toată viaţa în oraşul de pe Olteţ şi spune că niciodată nu a fost tentată să părăsească ţara pentru a-şi practica meseria în afara graniţelor, chiar dacă salariile erau mult mai mari.

Internist şi cardiolog

Exceptând secţia de Interne a Spitalului Balş, Agripina Bălşeanu acoperă şi lipsa existenţei unei secţii de cardiologie. Aceasta diagnostichează şi tratează cardiacii care nu au probleme de ordin major.


„Pe vremea când am făcut studiile, am primit o dublă specializare: cea de internist şi cardiolog. Datorită acestui fapt, atât eu cât şi colegele mele diagnosticăm şi tratăm atât bolile ce ţin de interne, cât şi cele care sunt legate de cardiologie. În caz de infarcturi sau alte probleme majore, pacienţii sunt trimişi la secţii specializate de cardiologie, în spitale mai mari. În activitatea de zi cu zi facem consultaţii atât pe secţii, cât şi la urgenţe, facem foi de observaţii şi alte asemenea activităţi. Recent am încheiat şi un curs de ecografie şi urmează ca peste şase luni, când Ambulatoriul va fi gata, să pun în practică şi aceste cunoştinţe nou-acumulate”,
a declarat medicul.

„N-am putut pleca din Balş”

Dragostea faţă de locurile natale, de cunoştinţe şi de rude au făcut-o pe internistă să nu ia în calcul plecarea din Balş. Datorită acestui fapt, aceasta se află acum printre cele mai vechi şi cunoscute cadre medicale ale spitalului din oraşul de pe malurile Olteţului.


„N-am putut pleca din Balş, aici este locul în care întotdeauna m-am regăsit. Toată viaţa am locuit în acest oraş, aici am rudele, prietenii, aici mă simt acasă. Chiar dacă cea mai mare parte din zi mi-o petrec la spital, acest loc a devenit o a doua casă pentru mine. Mă bucur de un colectiv foarte bun aici”, a spus Bălşeanu.
*
Sfaturi pentru tinerii medici

Întrebată dacă le sugerează tinerilor medici să aleagă spitalul din Balş pentru a-şi clădi o carieră medicală, Agripina Bălşeanu şi-a păstrat o notă de scepticism.


„Tinerii care vor să practice medicina aici pot să vină, dar îi sfătuiesc să o facă atunci când sunt siguri că spitalul nu este pe punctul de a deveni doar un simplu centru de sănătate, cum se vorbea în urmă cu mai mulţi ani. Era vorba odată că, dat fiind faptul că Balşul se află la 25 de kilometri de Slatina şi Craiova, să rămână doar centru de sănătate, iar acest fapt nu i-ar ajuta deloc pe tineri. Dar dacă va continua să fie spital, atunci să vină cu toată încrederea aici. Au fost aduse mai multe dotări de ultimă generaţie şi vin în continuare, de asemenea, policlinica este în plină modernizare, fapt ce este un alt avantaj major”,
a adăugat medicul.

„Mi s-a propus să fiu director al spitalului, dar mereu am refuzat”

Dacă foarte mulţi râvnesc la o funcţie de conducere în spital, pentru Agripina Bălşeanu aceasta nu a fost niciodată un ţel. Ideea că ar putea să se depărteze de bolnavi şi responsabilitatea uriaşă pe care o are cel care ocupă această funcţie au făcut-o să refuze în repetate rânduri postul de director al unităţii.

*

„Mi s-a cerut să ocup funcţia de manager al spitalului, dar am refuzat categoric. Această funcţie m-ar fi îndepărtat de activitatea profesională, şi pe de altă parte este vorba şi de o mare responsabilitate pe care nu am vrut să o am. Mă simt bine printre pacienţi, şi îmi place să îmi practic meseria pe care am făcut-o în ultimii 26 de ani”, a declarat plin de modestie medicul.

*

Agripina Bălşeanu nu regretă nimic din trecut. Dacă ar fi pusă din nou în situaţia de a fi o tânără absolventă de liceu aflată în situaţia de a-şi alege la ce facultate să se înscrie, aceasta ar alege tot medicina.



Sursa: gazetanoua.ro