Numărul pensionarilor olteni care apelează la credite se dublează în preajma sărbătorilor creştine. Astfel, dacă luna trecută, 40 de pensionari s-au împrumutat la Casa de Ajutor Reciproc Expresul CFR Slatina, în prima jumătate a acestei luni, 70 de vârstnici olteni au apelat la credite cu dobândă redusă. Oamenii se îndatorează pentru a avea ce pune pe masă de Sărbătoarea Pascală, dar şi pentru a cumpăra medicamente şi a achita contravaloarea utilităţilor.

Credite de 2,5 miliarde de lei vechi

De la începutul acestei luni, 70 de pensionari olteni au contractat credite cu dobândă redusă la Casa de Ajutor Reciproc Expresul CFR Slatina în valoare de 2,5 miliarde lei vechi. „De sărbători, numărul celor care solicită un credit creşte aproape cu jumătate faţă de restul anului”, ne-a declarat Denis Obretin, preşedinta CAR-ului.

*

„Pentru mâncare ne împrumutăm, ne mai permitem să facem altceva cu banii? Am luat un credit de sărbătorile de iarnă, de 30 milioane lei, am cumpărat un porc, şi acum trag de el să-l plătesc până anul viitor. De Paşte, vom mânca ce ne vom permite”, ne-a declarat o slătineancă ce aştepta la ghişeu să-şi plătească datoria.


Pentru a contracta un credit la CAR, solicitantul trebuie să fie membru, cotizaţia lunară fiind de cinci lei, şi să aibă depus un fond. Valoarea creditului va fi de 30% din valoarea fondului depus, iar dobânda va fi de 7,5% pe an, pentru un împrumut de 100 milioane lei vechi. Ratele vor fi stabilite în funcţie de valoarea pensiei, fără a depăşi 40% din venitul lunar.

*

„Cei care au pensii mici nu pot lua împrumuturi mari, pentru că nu-şi pot achita ratele”, a explicat Maria Istinie, preşedintele Asociaţiei de pensionari Expresul CFR.

Bani pentru operaţii şi medicamente

„Am luat bani pentru operaţia la sân, 15 milioane lei, am mai dat pe la spital, pentru drum, medicamente. Am venit să plătesc rata, am 3,7 milioane lei pensie. Mă rog să nu recidiveze cancerul, să pot plăti ratele. Le mulţumesc celor care m-au ajutat să iau acest împrumut. De Paşte, cum o vrea Dumnezeu!”, ne-a declarat Alexandra Furnica.

*

Alături de aceasta, o bătrână din Tufeni stătea la coadă pentru a plăti datoria la un împrumut luat pentru a se opera la ochi.

*

„Am 3,5 milioane pensie, şi ştiţi cum e la spital, trebuie să dai ca să te bage în seamă”, ne-a spus aceasta.
„Membrilor noştri care au probleme grave de sănătate le oferim un minim ajutor financiar, pentru medicamente şi operaţii”, a mai spus preşedintele Istinie.
Sursa: gazetanoua.ro