În urma campaniei ample organizate luna trecută de primăria Izbiceni pentru ajutorarea lui Eduard Leancă, s-au strâns peste 13.700 lei. Cu aceşti bani, micuţul şi familia sa au mers în capitala Marii Britanii unde, după ce a fost supus mai multor teste, i s-a dat un diagnostic, deloc favorabil.

*

„După ce timp de câteva ore i s-au făcut toate testele necesare, am avut întâlnire cu un medic oftalmolog renumit în Anglia, Michel Michaelides. Doctorul ne-a spus că, din păcate, Edi suferă de Amauroză Congenitală Leber. Aceasta este o afecţiune pentru care există deocamdată un singur leac: implantul de cip în spatele retinei”, a precizat Ştefan Emilian Franio, de la radio Nădlac, cei care au pus la punct toate detaliile legate de programarea lui Edi la clinica din Londra.

*

Micuţul mai are de aşteptat patru ani

*

Băieţelul de 14 ani, cunoscut în întreaga ţară pentru vocea sa, a mers în ultimii ani la specialişti din România, Mexic şi Belgia şi a suferit mai multe operaţii, neputând cu toate acestea să vadă nici acum. Chiar dacă în urma investigaţiilor din Anglia a primit în sfârşit un diagnostic şi mai ales o soluţie, implantul cu chip va putea fi realizat abia la vârsta majoratului.

*

„Medicul ne-a spus că există o singură clinică unde se poate face implantul, în Germania. Am vorbit deja pentru Edi, dar din păcate, pacientul trebuie să aibă minimum 18 ani. Până atunci nu se poate face nimic, nu există leac pentru această boală. Doar acest cip, pentru care mai avem de aşteptat patru ani”, a mai explicat Franio.

*

Cipul care poate reda vederea a fost creat de un grup de cercetători germani de la Universitatea Tubingen. Funcţionează prin convertirea luminii care intră în ochi în impulsuri electrice, alimentate în nervul optic din spatele ochiului. Testele efectuate mai multor persoane nevăzătoare la sfârşitul anului trecut sunt încurajatoare, majoritatea pacienţilor reuşind după implant să distingă câteva obiecte.Sursa: gazetanoua.ro