În spatele câtorva minute, cât poate dura o intervenţie, stau ani de muncă şi antrenamente riguroase. Pentru publicul larg, aceste aspecte sunt prea puţin cunoscute şi, pot spune unii, fără importanţă dacă treaba iese bine.

*

„Pentru 30 de secunde de intervenţie, ne pregătim de zece ani. Din fericire, există conştiinţa lucrului bine făcut, care pentru noi poate însemna viaţa, protejarea acesteia”, spune şeful SIR.

Mascaţii olteni n-au spart uşi greşite

Pentru mascaţi nu contează că este noapte, week-end, Paşte sau Crăciun, sună alarma şi în mai puţin de cinci minute trebuie să fie pregătiţi pentru intervenţie. Prin definiţie, SIR este structura de suport operativ pentru serviciile din cadrul IPJ Olt. Niciodată agenţii nu cunosc locaţia în care urmează să intervină, decât în ultimul moment, tocmai pentru a se elimina orice suspiciune şi, nu în ultimul rând, posibilitatea eşuării unei misiuni prin scurgere de informaţii. În baza unei solicitări aprobate de comandantul IPJ, serviciul care organizează misiunea întocmeşte planul de acţiune, cu acordul şefului SIR.

*

„Se face o analiză de risc, pe o scară de la unu la cinci, în funcţie de care se stabileşte numărul de poliţişti care participă la misiune, dotarea. Modul de intervenţie ne aparţine strict nouă. Noi suntem cei care intrăm în forţă şi securizăm zona şi abia după se permite accesul procurorului, poliţiştilor şi tuturor celor care ne însoţesc”, ne-a declarat şeful SIR.


Ziua, ora la care se intervine sunt stabilite de procuror sau de către ofiţerul care instrumentează cazul respectiv. Printr-o foarte bună colaborare cu structurile care cercetează cauzele, în judeţul Olt nu s-a întâmplat să se intervină la adrese greşite.

*

„Chiar şi în cazul în care astfel de situaţii ar exista, aceste aspecte nu ni se pot imputa nouă”, mai spune cel care îi coordonează pe mascaţii olteni.

„Nu există individualităţi”

În cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă nu contează cine este cel mai bun. Forţa acestui serviciu constă tocmai în munca de echipă.

*

„Nu există individualităţi. Lucrăm în binom, unul intervine, altul protejează. Dar în spatele misiunilor executate stau sute de ore de antrenament. Pregătirea înseamnă 40% din timpul de serviciu, iar intervenţiile 60%”, mai spune şeful SIR.


Anul trecut mascaţii au participat la 556 misiuni, majoritatea acţiuni pregătite în prealabil.

„Infractorii ne ştiu de frică”

Specificul intervenţiilor diferă de la un caz la altul. Niciodată poliţiştii nu pleacă cu gândul că totul este uşor sau simplu, întotdeauna există pericol, care nu vine din lipsa de pregătire, ci din imprevizibilul situaţiei.

*

„De-a lungul anilor am avut parte de tot felul de misiuni. Îmi amintesc un caz petrecut în 2007, în Piatra-Olt. Am primit o solicitare pe 112 şi am plecat în cartierul Şatra, unde deja poliţiştii din localitate interveniseră. Profitând că era noapte, ţiganii ne-au aşteptat cu bâte şi pietre. Am avut maşinile distruse în proporţie de 40-50%, geamuri sparte, caroserii îndoite. Am retras echipajele şi am reuşit să capturăm 11 persoane cărora li s-au întocmit dosare penale pentru ultraj”, ne-a declarat coordonatorul SIR.


Un alt caz imprevizibil s-a petrecut în comuna olteană Studina. Un infractor căutat de ceva timp a fost capturat, dar cu emoţii.

*

„Era o casă tip vagon şi până am ajuns în camera unde se afla respectivul, a avut timp să pună mâna pe un cuţit. Ameninţa că îşi taie gâtul. După câteva minute de negociere am reuşit să punem mâna pe el fără ca nimeni să nu fie rănit. Orice secundă este importantă. Trebuie să surprinzi momentul când îşi îndreaptă privirea în altă parte, când nu mai este stăpân pe situaţie. Din fericire, nu am avut parte de situaţii critice, nu am avut poliţişti răniţi. Când se trezesc cu noi în casă, dimineaţa la ora 6.00, nu mai ai timp de reacţie. Infractorii ne ştiu de frică”, mai spune şeful mascaţilor olteni.




Sursa: gazetanoua.ro