Anul trecut, CIA a declasificat mai mult de un milion de documente istorice. Printre ele se află şi documente care dezvăluie felul în care spionii americani din Primul Război Mondial încercau să ascundă informaţiile secrete. Ei îşi gravau mesajele pe unghiile de la picioare sau foloseau suc de lămâie pentru a scrie scrisori invizibile.

Şase documente dintre cele mai vechi dosare, top secret, deţinute de Agenţia americană dezvăluie o serie de tehnici de spionaj şi de instrucţiuni pe care agenţii Serviciilor Secrete trebuia să le urmeze. Unul dintre documente prezintă o reţetă pentru un tip cerneala invizibilă: o batistă îmuiată în nitraţi, sifon şi amidon devenea un soi de călimară pentru cerneala invizibilă. Când doreai să o foloseşti o puneai în apă iar soluţia care ieşea din ea putea fi folosită pentru a scrie mesaje invizibile. Pentru a le face vizibile se folosea un reactiv potrivit pe care-l puverizau pe suportul pe care scris textul.

Tot CIA dezvăluie că tehnicile de spionaj nu erau apanajul doar a agenţilor instruiţi ci erau folosite şi de contrabandişti.

CIA precizează că aceste informaţii au putut fi făcute publice deoarece reţetele cernelei invizibile folosite în trecut au devenit caduce odată cu progresele făcute în domeniul chmiei.

Sursa: www.*************