Beta-carotenul. (provitamina A) ajunge în organism prin aport ali¬mentar şi este transformat de ficat în vitamina A, în funcţie de nece¬sităţi. Vitamina A contribuie la pro¬filaxia şi ameliorarea tulburărilor de vedere, creşte rezistenţa organis¬mului faţă de infecţiile căilor respi¬ratorii şi favorizează menţinerea sănătăţii pielii, a părului, a danturii şi a gingiilor. De asemenea, partici¬pă şi la biosinteza imunoglobulinelor (anticorpii), stimulează activi¬tatea sistemului imunitar, previne sau ameliorează depigmentările cauzate de bolile ficatului sau de bătrâneţe. Beta-carotenul prote-jează mucoasa nazală, bucală, faringiană, laringiană, traheală şi pulmonară, fiind un adjuvant efi¬cient în tratamentul infecţiilor res¬piratorii, emfizemului pulmonar şi hipertiroidismului; accelerează dez¬voltarea fizică şi creşte rezistenţa sistemului osos.

Beta-carotenul are rol şi în profilaxia cancerului. Efectul profilactic al beta-carotenului în bolile maligne se bazează pe transformarea meta-boliţilor cancerigeni formaţi în organism sau a substanţelor can¬cerigene ajunse în organism din mediul exterior, în substanţe mai puţin nocive şi mai solubile, deci mai uşor de eliminat. Beta-caro¬tenul reduce riscul apariţiei infarc¬tului miocardic şi a decesului prin stop cardiac.

Rezultatele unor cercetări efectuate în Statele Unite ale Americii, pe o perioadă de 10 ani, au demonstrat că bolile cardiace şi cancerul de prostată au o incidenţă de 2 ori mai mică în cazul bărbaţilor care au consumat sistematic beta-caroten, în comparaţie cu subiecţii din lotul martor care nu au consumat această substanţă.

In Lin Xian, regiune muntoasă a Chinei, incidenţa cancerului gastric şi esofagian este cea mai mare din lume. Savanţii chinezi şi americani, în cadrul unor cercetări comune efectuate în această zonă geografi¬că, au administrat în doze zilnice, unor persoane sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 69 de ani, diverse combinaţii de vitamine (A, B, C şi E) şi unele substanţe mine¬rale. La cei care au primit deopotrivă vitamina A şi zinc, numărul îmbolnăvirilor de cancer gastric a scăzut cu două treimi, în timp ce la celelalte grupe nu s-au constatat diferenţe semnificative. Vitamina A reduce riscul apariţiei cancerului prin faptul că este impli¬cată în procesul de diferenţiere celulară, ceea ce justifică utilizarea sa în profilaxia bolilor maligne. Zincul reglează circuitul vitaminei A în celule.

Continuarea articolului: rhodiolin.ro

Gasiti Beta Caroten pe retetanaturista.ro